donderdag 12 november 2015

'Nog 5 dagen' - Julie Lawson Timmer


Genre: Roman
Uitgever: Uitgeverij De Fontein
ISBN: 9789032514754
Uitvoering: Paperback
Aantal Pagina’s: 350 bladzijden
Verschijningsdatum: oktober 2015


Ik dank uitgeverij De Fontein voor het beschikbaar stellen van dit mooie boek dat me heeft geraakt. Ik zal dit boek zeker aanraden!


Cover
Een jong meisje op een ladder in een lichte ruimte, naar beneden gaand maar omkijkend naar een raam waar licht uit straalt. Een venster naar de hemel? Het meisje heeft een mooie jurk aan alsof het feest is. De cover spreekt me aan maar ik vind het niet pakkend genoeg voor het verhaal. Ik geef hiervoor een 7.

Samenvatting van het verhaal
Mara is 42 jaar, succesvol advocate, workaholic en moeder van Lakshmi. Zij en haar man Tom hebben Lakshmi geadopteerd omdat Tom bang was een overerfelijk gen te hebben. Ook Mara is geadopteerd door haar ouders Neerja en Pori. Dan blijkt Mara de ziekte van Huntington te hebben, een vreselijke ziekte waar nog geen genezing voor mogelijk is. Naast de shock is Mara heel blij dat ze dit niet  via haar DNA aan haar dochter overbrengt. Het ziekteproces is heftig. Het is nog niet bewezen maar Mara heeft het gevoel dat ze niet oud gaat worden. Mara spreekt daarom met zichzelf af dat, wanneer deze ziekte, deze hersencelvernietiger, haar te veel af laat takelen, ze een eind maakt aan de last die ze Tom, Lakshmi en haar ouders niet aan wil doen. Ze besluit dit op haar verjaardag te gaan doen zodat haar geliefden 1 dag hebben om te rouwen, haar verjaar- en sterfdag.

Scott is leraar en traint de zeer getalenteerde basketballende Bray. Bray is de halfbroer van Curtis. LaDania, de moeder van Bray en Curtis, zit in de gevangenis voor 1 jaar. Via Bray is Curtis op het pad van  Scott en de zwangere Laurie gekomen en zij nemen hem als pleegzoon. Dit wordt een heftig jaar omdat LaDania niet goed in staat is geweest om goed voor Curtis te zorgen door het gebruik van drugs. Curtis heeft nauwelijks grenzen gekregen van zijn moeder en heeft hierdoor veel gedragsproblemen zowel thuis als op school.
Mara en Scott zitten beiden op een internetforum “Not Your Father’s Family”. Scott als @MotorCity en Mara als @LaksMom. 

Zij kennen elkaar niet fysiek maar door de anonimiteit van het forum delen ze hun diepste geheimen en gevoelens met elkaar. Vooral als blijkt dat Mara nog 5 dagen te leven heeft en dat de moeder van Curtis over 5 dagen vrij komt. Mara die alles zo goed mogelijk achter zich wil laten en Scott die tegen beter weten in kiest voor het beste voor zijn Curtis.

Conclusie
Het boek bestaat uit 6 delen; de 5 dagen tot slot de climax. De levens van Mara en Scott zijn door het lot in elkaar verweven. De personages zijn erg goed uitgedacht en komen zeer goed tot hun recht. Uit het boek spreekt liefde, opoffering en het verhaal is hard. 

De ontmoetingen met Harry, de taxichauffeur zijn zo realistisch. Zo mooi hoe hij in staat blijkt dichterbij Mara te komen.

De aftakeling van Mara is zo goed geschreven dat je het voelt, de vernederingen die ze moet ondergaan geven zoveel compassie dat je haar begrijpt, waarom ze doet wat ze doet met al haar twijfels.

De (wan)hoop van Scott is herkenbaar en maakt dat je een happy ending wilt. De online ontmoetingen geven een vertrouwd beeld waarbij geen veroordeling is omdat men elkaar alleen online ontmoet. 

Een prachtig verhaal. De manier waarop Mara haar einde plant, het afscheid dat ze neemt… De twist in het leven van Scott… Het gebeurt niet vaak maar ik ben meerdere keren in tranen geweest. Het verhaal raakte me, snoeihard.

Ik geef dit boek 5*****

Brigitta Dielman- Bleeker – Team De Perfecte BurenGeen opmerkingen: