woensdag 2 december 2015

'De glimlach van Aurélie' - Nicolas Barreau


Genre: Roman
Uitgever: The House of Books
ISBN: 9789044348460
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 256
Verschijningsdatum: september 2015

Ik bedank uitgeverij The House of Books voor dit recensie exemplaar


Samenvatting van het verhaal
November verleden jaar – Aurélie Bredin komt op een avond thuis en merkt dat haar vriend Claude haar heeft verlaten. Ze is er gewoon het hart van in dat hij zomaar is vertrokken. Een afscheidsbriefje met drie zinnen, dat is alles wat hij te zeggen had na een relatie van twee jaren.  

Aurélie heeft het restaurant ‘Temps des Cerises’ van haar vader geërfd toen hij enkele weken daarvoor plots is overleden. Haar moeder is ook op jonge leeftijd gestorven dus nu heeft ze enkel nog haar chef-kok Jacquie en haar beste vriendin Bernadette.

Bernadette, die het tegenovergestelde is van Aurélie, is blij dat ze van die creep Claude af is. Ze vond hem heel onaardig en beslist geen match voor haar beste vriendin.  Bernadette, van nature een doorzetter, maant Aurélie aan om zich zo vlug mogelijk over haar liefdesverdriet heen te zetten. Er zijn immers nog mooiere dingen in het leven die haar te wachten staan.

Als ze dan op een avond in de lichtstad rondslentert stapt ze op een onverwacht moment een boekenwinkel binnen. De winkeleigenaar verwijst haar naar een tafeltje met romans en een kwartier later verlaat ze de winkel met een boek dat haar leven zal veranderen.

Ze leest het boek uit in één nacht en komt tot de vaststelling dat er passages in staan over haar en haar restaurant. Dit kan toch geen toeval zijn ?? En hoe kent hij mij?

Ze moet kost wat kost in contact komen met deze auteur, dat is een feit dat zeker is. Ze schakelt zelfs haar beste vriendin in om met haar een zoektocht te starten op het internet en via de uitgeverij. Ze wil niets liever dan deze man leren kennen. Ze zou hem een brief schrijven om hem te bedanken. 

Zo ontmoet ze de hoofdredacteur André Chabanais van de uitgeverij die er maar voor moet zorgen dat haar brief bij deze Engelse auteur terecht komt. Maar dat is niet zo simpel omdat er geheimen zijn die Aurélie beslist niet te weten mag komen.

André moet alles uit de kast halen om er toch maar voor te waken dat deze jonge dame niet in contact kan komen met de romanschrijver. 

Beoordeling

Vanaf dat je in dit boek begint te lezen weet je dat je goed zit. Dit is echt zo’n feel good roman en heel humoristisch ook als je het verhaal leest. Dat neemt niet weg neemt dat er spanning in het verhaal zit, het wordt geleidelijk aan mooi opgebouwd.

Het boek deed me ook denken aan een film “You’ve got mail” met Meg Ryan en Tom Hanks.

De hoofdstukken van Aurelie en André zijn in de ik-vorm geschreven en zo kom je te weten wat ze denken wat ze van plan zijn te doen.  Dat maakt het er best leuk op als je als lezer al weet wat je denkt dat er gaat volgen.
De auteur schrijft heel vlotjes en met momenten heel poëtisch. Hij heeft een aangename manier van schrijven en het is heel filmisch verteld zodat je jezelf in hartje Parijs waant.

Een minpuntje: de zinnen die de Engelse auteur zogezegd in het Frans zegt zijn ondermaats. Ik denk dat ze het grappig wilden laten overkomen maar dat is bij deze niet gelukt. Het is mogelijk dat het bij het originele boek zo is maar in het Nederlands maakte het geen enkele grappige indruk op mij.

Het boek telt 250 pagina’s en je leest het zo uit. Ook leuk is dat er op het einde van het boek nog enkele recepten worden meegegeven die in het boek voorkomen. Een leuk toemaatje voor de keukenprinsessen onder ons.

Het is geen hoogstaand literair werk maar een lekker tussendoortje. Ik geef dit boek 3,5 sterren


Nancy De Brucker - Team De Perfecte Buren 

Geen opmerkingen: