maandag 14 december 2015

'Een week in Parijs' – Jojo MoyesGenre: Roman
Uitgever: De Fontein
ISBN: 9789026138829
Uitvoering: Hardcover
Aantal pagina's: 112
Uitgave: 10-11-2015

'Een week in Parijs' is een heerlijke, korte roman over Sophie en Liv, de hoofdrolspelers uit Jojo Moyes' 'Portret van een vrouw'. Twee vrouwen beleven een eeuw na elkaar hun wittebroodsweken in Parijs - maar hun tijd daar blijkt niet zo romantisch als de setting zou doen vermoeden...
In het Parijs van de belle époque brengt Sophie de eerste romantische weken na hun trouwen door met haar geliefde, de schilder Édouard Lefèvre. Het is een opwindende tijd, hoewel het leven aan de zijde van een arme kunstenaar ook zijn schaduwkanten kent...
Meer dan een eeuw later komen Liv en David aan in Parijs voor hun huwelijksreis. De stad is prachtig, maar de romantiek is ver te zoeken, vooral doordat Liv steeds alleen is omdat David de ene zakelijke afspraak na de andere heeft. Heeft Liv de fout van haar leven gemaakt?
Voor iedereen die genoot van 'Voor jou', 'De laatste liefdesbrief' en 'Vier plus één' is deze zelfstandig te lezen novelle de perfecte manier om de voorgeschiedenis van de gebeurtenissen in 'Portret van een vrouw' te ontdekken!
Twee vrouwen in Parijs, twee vrouwen overdonderd door de liefde. Een prachtig thema in de meest romantische stad ter wereld. De verhaallijnen van Engelse Liv en Française Sophie spelen beide af in Parijs maar in een totaal andere periode. Liv in 1998 en Sophie in 1913. Precies zoals in ‘Portret van een vrouw’. Ze zijn jong en impulsief sinds kort met hun mannen getrouwd. Als lezer loop je een korte tijd met ze mee in hun wittebroodsperiode.

Sophie woont met Édouard in Parijs, de stad vol kunstenaars en trends, ook al in die tijd. De flamboyante Édouard is schilder en vrouwengek totdat hij als blok valt voor winkelmeisje Sophie. Het Parijs van begin jaren 1900 staat bol van tegenstrijdigheden, vooral qua arm en rijk. Voor het jonge stel, levend van de kunst, is het een kwestie van overleven maar ondanks de armoede zijn ze gelukkig met elkaar. Toch treffen hen ook gebeurtenissen die de prille liefde doen wankelen.

Hoe anders in 1998, Liv en David zijn maar net getrouwd met elkaar en ze zijn op huwelijksreis in de stad van de liefde. Maar David is niet alleen gehuwd met Liv maar ook met zijn werk. Liv krijgt daardoor zo haar bedenkingen en in het mooie Parijs heeft ze de tijd om na te denken, te veel tijd zelfs. Je wordt als lezer meegenomen naar musea zoals het D’Orsay en daar is meteen de verbindende factor met de verhaallijn van Sophie. Prachtig in elkaar verweven.

Zoals gewend van al haar boeken leest ook dit verhaal(tje) als een speer. De schrijfstijl van Moyes is heerlijk, mooi geschreven en vooral menselijk. Het maakt niet uit waar haar verhalen over gaan, het zijn telkens weer pareltjes. ‘Een week in Parijs’ is verbonden met het prachtige boek ‘Portret van een vrouw’. In dat verhaal lezen we de hoe het de jonge vrouwen vergaat een aantal jaren nadat ze in Parijs het begin van hun huwelijk maken. Omdat de vrouwen in verschillende tijden leven zijn ook de omstandigheden anders, maar de liefde en vechtlust zijn in beide verhalen hetzelfde. Ze hebben veel met elkaar gemeen, wat de vrouwen onder andere bindt is dat ze hun twijfels hebben. Ze zijn overdonderd door de man van hun dromen, snel getrouwd, onzeker maar wel overtuigd van hun liefde. En dat is het mooie van dit verhaal, de emoties, zo realistisch geschreven zonder overdreven poespas.

De periodes van Liv en Sophie wisselen elkaar af en je krijgt als lezer langzaamaan net iets meer te weten over deze doortastende vrouwen, die ieder hun tijd toch wel wat vooruit waren. Daardoor is het echt een aanvulling op ‘Portret van een vrouw’. Dit verhaal kun je zowel voor als na dat boek lezen, het is maar net waar je zelf de voorkeur aan geeft. Het geeft hoe dan ook meer inzicht in de levens van de vrouwen en de keuze voor de liefde van hun leven, vooral het verhaal van Sophie is erg indrukwekkend maar dat heeft ook te maken met de oorlogsperiode en de nasleep daarvan. Wat niet wil zeggen dat Liv voor haar onder doet, het is gewoon een ander verhaal maar net zo heftig.
Om nu nog veel meer te vertellen over dit korte verhaal zou jammer zijn. Beide verhalen zijn indrukwekkend maar vooral het indringende ‘Portret van een vrouw’ mag je niet missen als liefhebber van een écht mooi boek. Zie dit korte verhaal als inleiding of afronding, wat je wenst. Maar het is echt een aanvulling op het geheel.

4 sterren
Patrice van Trigt - Team De Perfecte Buren

Lees hier mijn recensie over 'Portret van een vrouw'

Geen opmerkingen: