woensdag 23 december 2015

Groepsrecensie 'De verzamelaar' - Diana van HalGenre: Thriller
Uitgever: Uitgeverij AquaZZ
ISBN: 9789491897542
Uitvoering: Paperback
Aantal Pagina’s: 186 bladzijden
Verschijningsdatum: november 2015

Lezers: Fany, Alexandra, Silvia, Ruud en Suzan.
Groepsrecensie samengesteld door Brigitta, team De Perfecte Buren

Dank aan de uitgever en Diana voor het beschikbaar stellen van de recensie exemplaren.

Fany: Dit is het thrillerdebuut van Diana Van Hal. Zij werkt in een medisch laboratorium en deze achtergrondkennis herken je terug in het verhaal. Ze schetst de werkmethoden en verduidelijkt heel wat rond de moord. Dit was voor mij de reden om het boek te willen ontdekken. Crime gekoppeld aan kennis en passie, dat wilde ik graag onderzoeken...

Cover
Silvia: Ik vond de voorkant van het boek in het begin zeer vreemd. Kon niet thuis brengen of het een ruimteschip was of iets anders. Als je het verhaal leest dan begrijp je het. De cover geef ik een 7.

Fany: Als ik de cover zie, denk ik aan een liefdeskoppel dat opgeslokt wordt door een monsterachtig grote bek van een walvis...Later blijkt of ik gelijk heb of niet... Als je het verhaal leest, zie je zelf waarvoor de cover en de titel staan ...Mijn idee van de cover blijkt symbolisch juist en de titel is de perfecte naam voor het boek.. Voor mij is dit een debuut dat naar meer smaakt. De cliffhanger op het einde is ook motiverend om het volgende deel te willen lezen! Kortom een begin van heel wat moois... De cover geef ik een 8 want geeft prachtig het verhaal weer.

Alexandra: Een mysterieuze cover. Groen met bomen en een bijzonder vreemd “ding” op de voorgrond. Een ruimte schip? In het midden daarvan zie je een silhouet
van 2 mensen/wezens. Puur op de cover zou ik het boek laten liggen, het wekt de verwachting Science Fiction te zijn en dat is meestal niet mijn genre. Gaandeweg het boek wordt ook duidelijk dat het “ding” op de cover niets met ruimtevaart te maken heeft, maar een helm/masker is van de Forensische Dienst. De cover krijgt van mij een kleine 6.

Suzan: De cover spreekt mij totaal niet aan. Het paarse gevaarte op de voorkant lijkt op een ruimteschip. Had voor het lezen geen idee wat het was. SF spreekt mij totaal niet aan. Zou het boek in de winkel ook niet gepakt hebben denk ik. Als je het boek uithebt begrijp je wel wat het is. De beschrijving is daarentegen wel goed. Een 5 voor de cover.

Ruud: De cover is wat mysterieus, in donkere kleuren, waarop in witte letters de titel, schrijver en de aankondiging dat het om een Bennet & Rowley mysterie handelt. Ik vind het wel een mooie cover, hoewel het niet echt duidelijk is waarop de afbeelding precies slaat. Toch krijgt het van mij 8 punten.

De cover wordt wisselend ervaren maar is toch goed voor een 6.

Het verhaal
Silvia: Het boek gaat over een vrouw (Jennifer) die als DNA analiste werkt en wordt gevraagd met het team om het DNA te onderzoeken van verschillende mensen die vermoord zijn in de loop der jaren in Medford door iemand die naar het geschrift moest leven want dit zou de bevrijding brengen. Ook haar eigen man (Stephen) is vermist en zij gaat er vanuit dat hij vermoord is maar of dit zo is?

Fany: Jennifer Rowley werkt als DNA-analiste in Medford Massachusetts. Zij matcht DNA en bewijzen aan mogelijke daders en probeert ondertussen om te gaan met haar problemen. Dan wordt er een vrouwenlichaam gevonden maar later vinden de speurders heel wat meer... De klopjacht op een seriemoordenaar kan beginnen.... Spencer Bennett krijgt deze moeilijke zaak in handen en Jennifer wordt in zijn team opgenomen. Onmiddellijk wordt er actie ondernomen en Spencer en Jennifer gaan samenwerken... Allebei hebben ze een verschrikkelijk verleden en zoeken ze troost bij elkaar... De partners hopen met deze zaak ook eindelijk antwoorden te vinden op hun vragen.. Er is namelijk een misdadiger die er genoegen in schept om meisjes te vermoorden nadat hij eerst nog van hun genoten heeft...Zo lijkt het of liggen de zaken toch anders...? En dan wordt de seriemoordenaar zelf vermoord en lijkt de zaak opgelost...of toch niet?

Ruud: Er worden in de staat Massachusetts in de Verenigde Staten een groot aantal lijken ontdekt van vermoorde vrouwen. De recherche en de medewerkers van het technische laboratorium, met name rechercheur Bennet en DNA analiste Rowley, gaan op zoek naar aanwijzingen die kunnen leiden tot arrestatie van de dader(s). De zaak raakt hun dubbel, vanwege ervaringen die ze apart hebben opgedaan in het verleden. Na het nodige aan speurwerk wordt duidelijk dat de moorden een ritueel karakter hebben. De zoektocht is spannend, het slot verrassend. De beide hoofdrolspelers groeien in de loop van het verhaal steeds meer naar elkaar toe.

Alexandra: In een natuurreservaat in Medford Massachusetts Amerika, laat een oude man zijn hond uit voor het slapen gaan. Hij hoort rare geluiden en ook de hond slaat aan. Omdat het donker is en hij al wat op leeftijd, gaat hij snel weer naar huis. Toch zit het hem niet lekker en de volgende ochtend gaat hij op onderzoek uit en vindt pas omgewoelde aarde. De gewaarschuwde politie vindt verspreid door het bos niet 1, maar meerdere lijken van vrouwen in diverse stadia van ontbinding. De forensische dienst heeft er de handen vol aan, mede omdat de vrouwen duidelijk zijn mishandeld voor hun overlijden. Rechercheur Spencer Bennet en DNA-analiste Jennifer Rowley werken samen in een race tegen de klok, want er zijn nog meer vrouwen spoorloos verdwenen. En dan…. De moordenaar wordt zelf dood aangetroffen, wie heeft hem vermoord en op het kerkhof neergelegd? En waar zijn de nog vermiste vrouwen? Leven ze nog? En waarom liggen de begraven vrouwen in een bepaald patroon? Wat is de rol van Stephen, de spoorloos verdwenen partner van Rowley? En Brenda? Behoort zij tot de slachtoffers?

Suzan: Jennifer Rowley wordt als DNA specialist gevraagd om samen met haar vriendin Caitlin,een jonge vermoorde vrouw te onderzoeken. Er worden nog meer lijken gevonden. Het gaat om een seriemoordenaar! De moordenaar wordt ook dood gevonden. Maar er wordt daarna nog een lijk gevonden. Ze staan voor een raadsel. Ook rechercheur Bennet die aan het onderzoek meewerkt staat voor een raadsel. Door hun verleden trekken Spencer en Bennet steeds meer naar elkaar toe. Door dit verleden blijft er ook steeds een bepaalde spanning hangen tussen die twee. Er vallen nog meer slachtoffers, Vinden ze nog op tijd de dader?

Conclusie
Ruud: Het boek is zeer vlot geschreven. Het verhaal is opgedeeld in 55 korte hoofdstukken. Telkens zien we een stukje van de puzzel vanuit een ander perspectief, wat het lezen boeiend houdt. Het taalgebruik is helder, de auteur gebruikt vooral relatief korte zinnen. Deze werkwijze zorgt ervoor dat er veel vaart in de roman zit. De karakters van de hoofdpersonen komen gedurende het verhaal steeds meer tot leven. Het nadeel voor mij van de grote hoeveelheid korte hoofdstukken was wel dat ik na er drie of vier te hebben gelezen ik pauze moest houden. Dat neemt niet weg dat ik het boek goed geschreven en spannend vind. Ik kan deze thriller dan ook van harte aanraden en wil het waarderen met 4,5 sterren.

Suzan: Spannend, korte hoofdstukken. Ook vanuit verschillende kanten beschreven: Dader, slachtoffer, het onderzoek en de slachtoffers. Onderlinge verhoudingen. Personen zijn goed uitgewerkt. Vanaf het begin weet je al wie de dader is, dit doet het verhaal toch niets tekort. Verrassend einde!! Fijn om te lezen! Supersterk debuut. Hoop dat er nog meer boeken volgen.... Ga de schrijfster zeker volgen. 5 Sterren voor deze thriller. Bedankt voor het mogen lezen!

Fany: Diana beschrijft de gevoelens van wanhoop, ongeloof en afkeer van het team treffend... Raak schetst zij het karakter van de verzamelaar en geeft soms harde woorden weer over zijn daden... Ook enkele slachtoffers leren we beter kennen en stilaan leren we meer over het hoe en waarom van de verzamelaar. Of de zaak opgelost wordt en het verleden van Jennifer en Spencer opgehelderd wordt verklap ik niet....Wil je mee op reis in de spannende wereld van Bennett en Rowley lees dan zeker het boek. Ik vond dit een goed opgebouwd, spannend verhaal met soms originele twist's wat een extra meerwaarde aan het verhaal gaf. Ik geef het boek dan ook met veel plezier 4 sterren. Diana, je hebt een fijn debuut neergepend en ik wacht nieuwsgierig op wat je nog meer te vertellen hebt! Bedankt Diana, Ambilicious en De Perfecte Buren dat ik dit thrillerdebuut mocht ontdekken..

Alexandra: De samenvatting op de achterkant maakte mij nieuwsgierig, prikkelde, en… heeft de belofte waargemaakt, het is een spannend verhaal, waar je letterlijk ingezogen wordt. In het begin moest ik even wennen aan de schrijfstijl, maar eenmaal aan het lezen, had ik echt moeite om het boek tussentijds neer te leggen. De spanningsboog neemt gedurende het verhaal mooi toe, en de ontknoping wie het gedaan heeft is op een gegeven moment misschien al wel allang duidelijk, maar het waarom is toch echt de reden waarom je door blijft lezen. Je voelt ook duidelijk de groeiende spanning tussen Bennet en Rowley. En de zoektocht is nog niet volledig ten einde, genoeg stof om een of meerdere delen er achteraan te kunnen schrijven. Ik ben dan ook nieuwsgierig naar hoe die verhaallijn verder gaat. Voorop het debuut van deze schrijfster staat dat het een Bennet & Rowley Mysterie betreft, dat voorspelt dat het niet bij 1 boek blijft! Ik ga haar zeker volgen. 4**** krijgt deze debuut-thriller van mij.

Silvia: Ik heb voor dit boek gekozen omdat ik kleine voor stukjes had gelezen van het boek en hierdoor werd ik nieuwsgierig hoe dit boek zou gaan. De stukjes die ik las waren spannend. Het voorwoord wat ze schreef raakte mij enorm dat ze “de raad van haar overleden vader wilde vragen”. Kippenvel kreeg ik hiervan. Vond het super spannend om te lezen kon het boek ook niet echt weg leggen. Leest makkelijk weg had het ook eigenlijk binnen twee dagen uit en ben benieuwd hoe het volgende deel is kijk hier reikhalzend naar uit. Ik had eerst gedacht dat er een andere wending aan het verhaal kwam doordat ze beschreef over een man met zijn compagnon later dacht ik aan haar man. Het boek zelf deed mij denken aan CSI Bones. Omdat dat ook met een team allerlei moorden worden onderzocht. De een onderzoekt de doodsoorzaak, de ander onderzoekt d.m.v. insecten wanneer iemand overleden is dan onderzoekt
iemand of er ergens een patroon inzit. Het boek zelf geef ik een 5 vond het zeer goed geschreven voor een eerste boek super spannend en zou het zeker andere mensen aanraden.

Eindconclusie
Dit debuutboek van Diana van Hal is goed bevonden voor mooie 4,5 ****(*) sterren. En zoals te lezen is vraagt het naar meer. Nu heb ik uit betrouwbare bron vernomen dat het vervolg al in de maak is…

Voor de tweede druk van dit deel is inmiddels voor ook een nieuwe cover en dit is hem geworden. 

Geen opmerkingen: