woensdag 16 december 2015

'Ma' - Hugo Borst


Genre:
Non-fictie
Uitgever: Lebowski
ISBN:
9789048826704 / NUR: 400
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s:
Uitgave: 
november 2015

Wij danken uitgeverij Lebowski voor dit recensie exemplaar


Cover:
De cover is een foto van een dame op leeftijd die haar hand voor het gezicht slaat. Alsof ze zich wil verstoppen, bijna alsof ze zich geneert. De vrouw maakt een kwetsbare indruk. De cover is eenvoudig, maar vraagt wel je aandacht. Ik geef de cover een 9.

Samenvatting:
In Ma schrijft Hugo Borst over zijn dementerende moeder. Aan de hand van overzichtelijke ‘episodes’ (columns) schetst Hugo een indringend portret van zijn geliefde moeder en beschrijft hij haar aftakeling welke veroorzaakt wordt door Alzheimer. Hij schroomt daarbij niet om op openhartige wijze te vertellen over welke impact dit heeft op zijn moeder en de rest van de familie.

Conclusie:
Ma is een boek dat diepe indruk maakt. Het is rauw, oprecht en confronterend. Hugo Borst vertelt op pijnlijk menselijke wijze hoe meedogenloos Alzheimer een persoon afbreekt, een geliefde ‘degradeert’ als het ware. Zijn observaties zijn scherp en helder geformuleerd. De machteloosheid en het verdriet dat knaagt onder de oppervlakte, is duidelijk tussen de regels door te lezen. Het is een boek waar je stil van wordt. De schrijfstijl van Hugo is openhartig, waardoor je als lezer werkelijk in zijn ‘privĂ©-omgeving’ getrokken wordt.

Hierdoor voelt het af en toe alsof je een voyeur bent, getuige van een intieme, kwetsbare situatie, waar je eigenlijk niet thuis hoort. Dit is een zeer verdienstelijke prestatie. Hugo Borst weet zo treffend de gevolgen van deze slopende ziekte te beschrijven dat je niets anders kan dan intens met zijn moeder, met hem en de rest van de familie mee te leven. Het verhaal pakt je, neemt je mee en houd je vast. Ik kan veel woorden besteden om uiteen te zetten wat dit boek met je doet, hier heb ik ook lang over nagedacht, maar ik denk dat Hugo dit toch echt het beste kan doen. Voor zichzelf en zijn moeder spreken.

Beoordeling:
Ma is een waanzinnig openhartig relaas. Confronterend, meeslepend, mooi, maar vooral liefdevol. Ik geef dit boek een dikke 5 sterren.


Chester Gerritse - Recensent De Perfecte Buren 

Geen opmerkingen: