dinsdag 8 december 2015

'Niet perfect, toch content' - Meredith van Overloop


Genre: Lifestyle
Uitgever: Witsand Uitgevers
ISBN: 9789492011152
Uitvoering: Hardcover
Aantal Pagina’s: 272 bladzijden
Verschijningsdatum: april 2015


Ik dank Meredith en Witsand Uitgevers voor het beschikbaar stellen van dit mooie boek.


Cover
Op de cover staat een foto van Meredith met haar hond Milo. Beide stralen vrijheid, vrolijkheid en kameraadschap uit. De titel bestaat uit losgeknipte letters en de tweede “E” van perfect staat eigenwijs andersom. Ik vind het een mooie cover omdat ik het gevoel van lekker buiten lopen met je hond zelf ook zo heerlijk vind dus geef ik daarvoor een 9.


Achterflap
Niet perfect, toch content is een boek dat je niet moet lezen. Want je moet al zoveel. Heb je ook het gevoel dat je zoveel ballen in de lucht houdt? Wil je graag dat alles perfect is? En word je daar soms niet heel erg moet van? Meredith en haar 23 dieren nodigen je uit om opnieuw te leven volgens onze instincten, op het ritme van de seizoenen, puur, en met een mildere, meer aanvarende blik.
Met een knipoog laat Meredith je anders kijken naar onze dagelijkse problemen en levensvragen. De natuur en de dieren tonen ons dat het leven bestaat uit afwisselende periodes: van versnellen en vertragen, van opbouwen en tot rust komen, van loslaten en opnieuw beginnen.


Samenvatting
Het boek is onderverdeeld in de jaargetijden en van daaruit per maand toegespitst in alle processen van het jaar vertaald naar psychologische processen. Het boek is een pleidooi voor het imperfecte proberen. Het leven is niet perfect maar toch proberen we. Hoe kan het dat zoveel mensen een burn-out hebben? Hoe kan het dat mensen ontevreden zijn ondanks alles wat we hebben? 

Een heerlijk boek om energie van te krijgen maar ook om te onthaasten. Het laat zien wat belangrijk is in het leven. Pak de flow en neem rust wanneer het nodig is. Door het boek heen is het leven van de familie Vancoillie-Demesmaecker beschreven met herkenbare anekdotes in de vorm van “een dag uit het leven van”… 

Meredith neemt in het boek veel voorbeelden mee uit haar coaching bedrijf Trianges en illustreert dit met prachtige foto’s van haar dieren om duidelijk te maken dat mensen vaak vastzitten in ideeën en denkbeelden die vaak niet reëel zijn. Door hier op een andere manier naar te kijken kan men het zich vaak makkelijker maken, maar je moet het wel willen zien. En soms ook blij zijn met wat je hebt i.p.v. altijd maar meer te willen…

Conclusie
Dit boek is voor mij zo enorm herkenbaar. Meredith staat met 2 benen stevig op de grond en laat met heel veel humor zien dat het leven niet alleen maar gelukkig is. Door lezers inzicht te geven in haar leven en daarbij haar speciale manier van denken door in de “geest” van dieren te kruipen geeft ze inzicht in hoe tenenkrommend raar we soms met situaties om gaan. 

Regelmatig moest ik lachen om het feit dat mensen zo zelfbewust zijn t.o.v. dieren die dat helemaal niet hebben. Dieren houden winterslaap omdat er nu eenmaal niet genoeg eten is, zij hebben een natuurlijke overlevingsdrang. Mensen gaan maar door en door en door. En heb je weleens nagedacht over me-time, hoeveel tijd neem je voor jezelf op een dag? En dieren checken toch ook niet op Facebook of ze nog wel genoeg aandacht krijgen? 

Heerlijk om te lezen over hoe de dieren een heel ander inzicht geven. Daarmee gaat Meredith 'out of the box' en laat je op een andere manier nadenken. Het enige minpuntje aan het boek zijn de schreeuwerige rode quotes door het boek heen in wat lijkt uitgeknipte stukjes tekst. De tekst past prima, dat is het niet, maar de rode wat slordig geplakte zinnetjes maken het onrustig in mijn ogen. Het maakt de tekst ook wel weer heel speels en daardoor leesbaar, het verveelt absoluut niet. 

Het is een boek wat hoop geeft als je het even niet meer ziet zitten. Het is een boek wat energie geeft wanneer je dit nodig hebt. Het is een boek waarmee je weer even terug komt en met twee benen op de grond gaat staan. Ik denk dat ik dit boek keer op keer weer zal pakken, elke maand weer eventjes bekijken wat er ook al weer stond en hier je voordeel mee doen. Het leven bestaat uit keuzes maken en met dit boek maakt het je makkelijker om ook voor jezelf te kiezen, gewoon omdat het mag. 

Mensen weten wel hoe het “moet” maar wat is het heerlijk dat het nu ook nog eens op papier staat in dit wonderlijke boek. Echt een aanrader om je weer lekker te laten voelen. Een boek om lekker zelf te houden, dus niet uitlenen maar cadeau te doen aan liefhebbers en “soortgenoten”.

Voor dit boek geef ik 4,5 welverdiende sterren.

Brigitta – Team De Perfecte BurenGeen opmerkingen: