donderdag 31 december 2015

Rudy's wereld - Goede voornemensOudejaarsavond. We vieren het bijna allemaal, op de een of andere manier. Sommigen ingetogen en volledig zen, anderen uitbundig, zich verlustigend in een rijkelijke poel van voedsel en drank. En misschien nog wat anders. :-) Bij de meer ingetogen groep wordt er soms wel teruggekeken naar het voorbije jaar, maar ik vermoed dat dat uiteindelijk niet zó lang duurt. Wat voorbij is, is voorbij. Nostalgie is fijn, zolang het over aangename herinneringen gaat. Terugkijken heeft echter de vervelende consequentie dat ook de minder aangename gebeurtenissen weer durven opduiken, je weet wel, diegene die je het liefst van al in de vergeetput van Kasteel Hersenen dumpt. Dus laten we het maar gezellig houden - het is tenslotte oudejaarsavond.

Vóóruit kijken doen we op zo'n avond echter wél makkelijker. Het overgangsmoment van oud naar nieuw is immers een uitgelezen ogenblik voor tabula rasa. We maken een lijstje met onze slechte gewoontes, en beloven er wat aan te doen. Allemaal willen we dan af van onze vervelende trekjes. En dus maken we goede voornemens. Om iets meer kans te maken dat we die ook zullen realiseren, verhogen we de druk op onszelf door onze goede voornemens luidkeels uit te bazuinen. Misschien helpen druk en controle van buitenaf wel. Je weet maar nooit. 
Alleen... Hoe meer de omstaanders gedronken hebben, hoe harder er gewoonlijk wordt gelachen met jouw voornemens. Maar jongen, toch. Jij? Dat geloof je toch zelf niet?! Maar meisje, toch. Jij? Al vergeten dat je vorig jaar net hetzelfde zei?! 
Tja...
Natuurlijk lukt zo'n goed voornemen uitvoeren soms wel. Een oudejaarsbelofte kan een extra motivatie betekenen voor iets dat je diep binnenin al heel lang had willen doen, maar waarvoor je dat laatste extra zetje nodig had. Het kan. Tegelijk kan het begrip 'goed voornemen met oudejaarsavond' haast automatisch rekenen op een behoorlijke dosis twijfel - alsof we het zelf niet ernstig nemen. 
Een kleine suggestie is hier op z'n plaats. Draai het een keertje om. Ik geef jullie hier een 'officiële' top tien van de meest verbroken goede voornemens uit het tijdschrift Time. De meest gemaakte, dus én tegelijk het minst gehouden. Ongetwijfeld zijn er een aantal bij die jij niet eens kùnt verknoeien, omdat je ze nooit zou maken, of niet eens hoeft te maken. Maar er zouden ook wel eens 'vriendjes' kunnen tussen zitten, beloftes die je zelf ook altijd maakt en waar je je daarna ook nooit aan houdt. Misschien is het dan wel een troost te weten dat je niet alleen bent.
Hier gaan we.
1/ Gewicht verliezen en fit worden.
Het populairste goede voornemen, blijkbaar, en tegelijk dat waar wij ons het minst aan houden. Het aantal volwassenen die je op 1 en 2 januari ineens door parken ziet joggen is inderdaad opvallend. Het aantal leden van die groep die op 1 februari nog steeds jogt, kan je echter op één hand tellen. Dit voornemen betekent echter wel dat je je te zwaar vindt en je niet fit voelt. De eerste dag na een oudejaarsfeestje is dus zelden het beste ogenblik om dat te beoordelen.
2/ Stoppen met roken. 
Een klassieker, natuurlijk. Heb ik gelukkig zelf geen last van. En 'beginnen met roken' lijkt me als voornemen niet zo'n best idee. Dat stoppen met een verslaving niet zo eenvoudig is, weten we natuurlijk allemaal. Dit vraagt lef, alleen al om het te durven uitspreken. (Klein geheimpje: niemand van de omstaanders gelooft ook maar één ogenblik dat het je ernst is, of het je zal lukken. Mislukken is dus niet zo'n groot probleem.)
3/ Iets nieuws leren.
Lijkt me eerder een wat omfloerste manier om te zeggen dat je die vervelende dagelijkse routine grondig beu bent. Dat je in je leven af en toe wat bubbels wil zien, in plaats van elke keer te worden ondergedompeld in iets dat aan verschaalde, plakkerige cola herinnert. Hint: als je altijd prioriteit geeft aan die activiteiten waar je omgeving van vindt dat je ze moét doen - je 'plichten' weet je wel - dan... kan je het wel vergeten. :-)
4/ Gezonder eten en diëten.
Is een beetje gelinkt aan nummer één, lijkt me. Iemand die dit spontaan als goed voornemen vermeldt, is zich er haast per definitie bewust van dat hij/zij helemaal niét gezond eet. En ja, als je het eerste doet, is het tweede overbodig. 
5/ Geld sparen en schulden inlossen.
Zo'n lijst zegt eigenlijk veel over het leven van mensen. Als dit een van je goede voornemens is, betekent dit dat je het tot nu toe nog niet zo best hebt gedaan. Dan lijkt me dit er eentje dat je maar beter kunt opwaarderen van voornemen tot absoluut noodzakelijke actie. Wijsheid van mijn grootvader zaliger: sparen begint bij weten hoevéél je wààraan hebt uitgegeven. (En neen, hij was geen boekhouder.)
6/ Meer tijd doorbrengen met familie.
Gevaarlijk voornemen. Ben je er wel zeker van dat de familie dat zo'n goed idee vindt? Tenzij je met familie je eigen gezin bedoelt, natuurlijk. Maar dan nog. Dit voornemen zegt bovendien meteen dat je het voorbije jaar nauwelijks thuis was, om welke reden dan ook. Wees blij dat je dan nog familie hebt. Tenzij dat voornemen alleen maar bedoeld is om je goede wil te tonen. Enzovoort enzoverder... :-)
7/ Nieuwe plaatsen ontdekken op reis.
Ook hier zou de onderliggende stroming wel eens het gevoel kunnen zijn dat je verzuipt in de sleur, dat je uitgekeken bent op je dagelijkse routine, dat je weg wil, op reis. Tenzij je natuurlijk al tien jaar lang telkens naar dezelfde plek trekt, maar je niet met zoveel woorden aan je omgeving wil bekennen dat het je strot uitkomt. Wat nummer zes dan weer moeilijk combineerbaar maakt.
8/ Minder gestresseerd zijn.
Het verbaast me dat deze pas op nummer acht staat. Stress lijkt me een belangrijke verdoken drijfkracht achter een aantal eerder genoemde goede voornemens. Maar vaak wordt stress veroorzaakt door het besef dat je je in een bepaalde situatie ongelukkig voelt, maar overtuigd bent dat je aan de oorzaak ervan weinig of niks kunt veranderen. Stress is een killer, en dat weten we allemaal. Stress is de familienaam van Magere Hein. We wéten het, maar drukken die wetenschap weg. Tja...
9/ Vrijwilligerswerk doen.
Het lijkt me wel iets om dit aan de feestdis te lanceren, en dan de reacties af te wachten. Tenzij je natuurlijk al vrijwilligerswerk doet, maar dan hoeft dat niet meer bij de goede voornemens te staan. Overigens is vrijwilligerswerk een groot woord voor in mijn ogen vaak normaal gedrag. Naar de bakker gaan voor het oudje dat naast je woont en slecht te been is... Hoef je toch niet rond te toeteren? Als iederéén élke dag één keer een ander zou helpen, kwamen we al een heel eind. Maar dat staat in frontaal conflict met de begrippen concurrentie en competitie, en met onze ik-ik-ik-cultuur. 
10/ Minder drinken.
Daarmee wordt ongetwijfeld alcohol bedoeld, want je hebt natuurlijk wel voldoende vocht nodig. Als je het woord 'minder' in deze context gebruikt, betekent dat eigenlijk dat je zelf van oordeel bent dat je 'teveel' drinkt. Als je dat echt meent - en het dus niet zegt om bijvoorbeeld je partner of je vrienden een plezier te doen - dan heb je waarschijnlijk al een paar keer de nadelen van dat 'teveel' aan den lijve ondervonden. 
De kans is dan overigens groot dat je al wat ouder wordt. Net als ik. :-)

Hoe dan ook, ik wens jullie allemaal een gezond, tevreden en boeiend 2016. Daar drink ik op. Wees daar maar gerust van. En remember, zoals mijn wijze grootvader ooit zei: je kunt ze niet meenemen.
May the force be with you.Geen opmerkingen: