zondag 13 december 2015

'Spookvloot' - P.W. Singer & August ColeGenre: Fictie, thriller, oorlog
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 0922 7
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 472
Uitgave: 6 oktober 2015

Spookvloot heb ik ( Lisette) samen met Jeanine mogen gelezen namens De Perfecte Buren en met dank aan Karakter uitgevers voor het beschikbaar stellen van de leesexemplaren.

De cover
Jeanine; De titel is zeer nadrukkelijk aanwezig in een donker lettertype dat bij de titel past. Wat verder opvalt, is dat men ervoor gekozen heeft, om de Engelstalige titel erbij te vermelden, dit zie je niet vaak. Op de groen/grijze achtergrond zie je een marineschip waar twee helikopters overheen vliegen.  Het grootste gedeelte van de cover bestaat uit een wolkendek boven het schip. Onderaan in het midden zie je een man met een pistool lopen op een kade. Over de gehele cover heen zie je vaag wat aandoet als een programmeertaal, dit is erg mooi gedaan. Ik geef de cover een 7.

Lisette; De cover is in een zeegroen met witkleurstelling uitgevoerd. De titel staat in mooie zwarte letters fraai centraal. De letters zijn eigenlijk mooi verweven met de achtergrond, omdat het patroon van witte stukken van de cover, ook mooi doorgaat in de letters. Verder staan er een vermoedelijke guerrillastrijder, een marineschip, drones, en een helikopter op met gecodeerde tekst over de hele cover. Het is een cover die perfect past bij de inhoud. Wat mij betreft krijgt de cover een 9.

Het verhaal
Lisette; 2026, de wereld is veranderd. In China is een nieuwe macht ontstaan, het Directoraat. Zij willen China in ere herstellen en weer de grootste macht op Aarde maken. Om dit te bewerkstelligen is het nodig om Amerika vleugellam te maken en dat kan in deze nieuwe technologische tijd gebeuren door het vernietigen van een enkele communicatiesatelliet. Nadat het Directoraat hierin geslaagd is, vallen ze Amerika aan via zee, lucht en land. Tijdens deze aanval lukt het Kapitein-luitenant-ter-zee Jamie Simmons te ontsnappen uit de killzone. Als beloning daarvoor wordt hij commandant van een van de oude marineschepen, die inmiddels verbannen was naar de zogenaamde Spookvloot. Een onderdeel van de marine met allemaal afgedankte schepen, die in geval van hoogste nood alsnog ingezet kunnen worden. Zijn opdracht wordt om zijn schip oorlog klaar te maken met behulp van een gemixte crew van nieuwe mariniers en oud-mariniers. Onder de oud-mariniers die ingedeeld zijn op zijn schip zit ook zijn vader, Mike Simmons. Mike en Jamie zijn al jaren gebrouilleerd, omdat Mike de marine boven zijn gezin stelde. Nu Jamie zijn commandant wordt en als orders heeft om het schip klaar te stomen voor een tegenaanval op het Directoraat worden vader en zoon gedwongen om samen te werken in het belang van Amerika. Kan Amerika de slag winnen in een totaal nieuwe soort oorlog?

Jeanine; Het is het jaar 2026 en China zoals wij dat nu kennen bestaat niet meer. Er is de nieuw regime aan de macht gekomen “Het Directoraat” en China is daardoor nu een grootmacht geworden.  Na een belangrijke vondst in de Marianentrog, die bepalend is voor zowel China als de gehele wereldeconomie, neemt China neemt het besluit om De Verenigden Staten voor eens en altijd uit te schakelen voor hun eigen veiligheid en stabiliteit. Winst betekent voor China de kans om op een nieuwe manier na te denken over hun toekomst, waarin ze hun eigen koers kunnen bepalen. Door een combinatie van een hackaanval en het vernietigen van alle Amerikaanse communicatiesatellieten wordt de VS uitgeschakeld. Met behulp van drones en grondtroepen worden Amerikaanse grondgebieden in de Pacific bezet, waaronder Hawaï. Het schip De Coronado met kapitein Simmons aan boord, weet Pearl Harbor te ontsnappen en zet koers naar de VS.
Eenmaal terug in de VS blijkt dat de Amerikanen, willen ze deze oorlog winnen, gebruik zullen moeten maken van oude technieken en schepen. Er bestaat een zogenaamde “Spookvloot”. Bestond deze vloot vroeger nog uit roestbakken, rijp voor de sloop, nu liggen er ook veel schepen die nog jaren mee hadden gekund maar bijvoorbeeld te duur waren geworden om in productie te nemen. Het is een soort verzekeringspolis voor de marine en blijkt nu zeer waardevol te zijn in deze oorlog en de VS besluit met deze vloot China aan te pakken. Op Hawaï zelf gaan de achtergebleven ontsnapte militairen een guerrillastrijd aan met de Chinese bezetters.


Redenering
Lisette; Het boek was moeilijk inkomen. Las erg traag, omdat er heel veel technische taal gebezigd wordt. De 436 notaties die achterin het boek staan en 24 pagina’s omslaat, geven een heel goede indruk van de goede onderbouwing van het verhaal, maar zorgen er tevens voor dat de vaart behoorlijk uit het lezen gehaald wordt. Met name in de eerste twee delen van het boek, maar tot het einde blijft het op sommige momenten erg technisch met beschrijvingen van de ingezette schepen, vliegtuigen, drones en wapens.

Jeanine; Het is op zich interessant om te lezen, maar dit is niet wat je wilt lezen in een thriller. Deze stukken lezen alsof je een encyclopedie raadpleegt.

Lisette; Het boek zelf is goed opgebouwd.

Jeanine; Het boek bestaat uit 4 delen, elk deel wordt voorafgegaan door een citaat uit het boek: Sun Tzu, de kunst van het oorlogsvoeren. De Chinezen gebruiken de citaten van Sun Tzu ook regelmatig in dit boek.

Lisette; De citaten geven goed aan waar het deel in de kern overgaat. Het eerste deel gaat over de voorbereiding en de periode voorafgaand aan de aanval en wordt begeleid met het citaat van Sun Tzu uit the Art of War “Je kunt een hele tijd oorlog voeren of je kunt je land weerbaar maken. Je kunt niet beide tegelijk doen”. Dit citaat vormt duidelijk de basis voor het boek.

Jeanine; Wat verder direct opvalt is dat de hoofdstukken niet genummerd zijn, maar worden weergegeven met plaatsaanduidingen, zoals: 10.590 meter onder de zeespiegel, Marianentrog, Grote Oceaan of Ka’en Point State Park Beach, North Shore, Speciale Administratieve zone Hawaï.

Lisette; Het geeft de extra dimensie dat je als het lezer het idee krijgt mee over de wereld te gaan, maar het geeft ook heel veel hapsnap informatie waardoor het behoorlijk puzzelen is hoe het verhaal zich zal gaan ontvouwen en wat de rol van de vele personages is die opgevoerd worden.

Jeanine; Het verhaal kreeg hierdoor niet echt vaart. Het proloog had echter direct mijn aandacht te pakken, het liet me even sprakeloos. Het is kort maar oh zo veel zeggend. Helaas was dit ook een van de weinige echte spannende momenten in het boek, naast de spannende scènes tijdens de guerrillastrijd op Hawaï en één specifieke, macabere, ondervraging van een spion.

Lisette; De auteurs laten in deel 2 wel zien dat ze heel goed een grimmige sfeer op papier kunnen zetten en tot leven laten komen.
 “Simmons keek net in de richting van de communicatiepost, toen hevig kanonvuur de aluminiumromp van het schip doorboorde en de matroos die de post bemande verbrijzelde. Vonken en bloed vermengden zich ogenblikkelijk” om kort daarop op dezelfde pagina gevolgd te worden door “Ook Simmons wierp zich tegen de grond en sloeg zijn handen over zijn hoofd terwijl overal om hem heen staalsplinters neer regenden. Toen Simmons zijn ogen weer opendeed, zag hij Kapitein-ter-zee Riley naast hem op de grond zitten, met zijn rug tegen de zwaar beschadigde kapiteinsstoel. Zijn overhemd zat het onder het bloed, terwijl zich op de vloer om hem heen al een plas had gevormd” en om de gruwelijkheid te verduidelijken gaan zij op nog steeds dezelfde bladzijde verder met “Riley probeerde zich, steunend op zijn ellebogen, omhoog te werken, maar gleed terug. Simmons knielde bij hem neer en rukte het overhemd van de commandant open, maar wist vervolgens niet waar hij moest beginnen of wat te doen, want de borst was één bloederige massa, terwijl Rileys hart met elke slag meer levensvocht op het grijze stalen dek dumpte”. Kortom de waanzin van een oorlog in een pagina treffend omschreven.

Jeanine; Het verhaal loopt vanaf deel 3 soepeler, er is minder uitleg en er wordt meer aandacht geschonken aan thrillerelementen. Vooral het stukje als de Chinezen een tegenstander een zogenoemde “breininterface” laten ondergaan, was behoorlijk indrukwekkend. Een scène die ik zelf niet gauw zal vergeten.

Lisette; Uiteindelijk heeft het verhaal toch een mooi sluitende cirkel beschreven en als lezer mag je blij zijn dat het voorwoord “Het hier vertelde verhaal is geïnspireerd door de trends en technologieën zoals die in de huidige wereld bestaan. Maar uiteindelijk is het fictie en geen voorspelling” duidelijk aangeeft dat het fictie betreft, want het boek is behoorlijk echt aanvoelend en op sommige stukken angstaanjagend reëel.


Conclusie
Jeanine; Vanwege de vele feiten en beschrijvingen, die de vaart uit de thriller halen, krijgt het boek van mij maar 3 sterren. Ik vond het thriller op zich goed, maar er had veel meer vaart in het gehele verhaal gemogen. Wat mogelijk was geweest als de schrijvers minder nadruk op de beschrijvingen van feiten hadden gelegd.

Lisette; Spookvloot is een goed in elkaar stekend boek, maar leest erg traag door de vele technische details. Deze zijn echter wel goed onderbouwd en geven het verhaal een hoog realiteitsgevoel. Er worden heel veel personages opgevoerd, en het ontbreken van een personenlijst is aan de ene kant een zegen, omdat het anders nog trager zou lezen, maar aan de andere kant een gemis. Het verhaal zou wat makkelijker te volgen zijn als je aan de hand van een personenlijst de personages sneller zou kunnen plaatsen. Als filmscript zou het echter niet misstaan. De schrijvers weten een heel realistisch boek neer te zetten dat bij tijd en wijle angstaanjagend aanvoelt. Zeker met de huidige ontwikkelingen in de wereld op gebied van technologie, maar ook van haat zaaien. Op basis van het verhaal zou ik vier sterren geven, maar de grote hoeveelheid aan technologische termen zorgt ervoor dat ik het boek uiteindelijk 3.5 ster geef.

Tot slot
Jeanine; Dan tenslotte het volgende: het heden heeft nu al de toekomst ingehaald. In het boek schaft het Directoraat in China officieel het eenkindpolitiek af. Echter na uitgave van dit boek in Nederland (begin oktober) is dit reeds echt gebeurd: op 29 oktober 2015 heeft China het eenkindpolitiek officieel afgeschaft. Bron: http://news.xinhuanet.com/politics/2015-10/29/c_1116983078.htm


Jeanine & Lisette - Recensenten De Perfecte Buren 
Geen opmerkingen: