maandag 14 december 2015

'Stuurloos' - Yrsa Sigurdardóttir


Genre; thriller
Uitgever; The house of books
ISBN;  9789044346312
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's; 319
Uitgave; oktober 2015


Op een gure donkere avond is havenwachter Brynjar getuige van een opmerkelijk tafereel in de haven van Reykjavik. Terwijl een ouder echtpaar met een klein meisje –kennelijk hun kleindochter- op de kade staat te wachten op een binnenkomend schip, loopt het luxe jacht “Lady K” met veel te hoge snelheid de haven binnen en komt met een huiveringwekkend schurend geluid tegen de kademuur tot stilstand. Bij onderzoek blijkt er niemand aan boord te zijn.
Zo begint de thriller “Stuurloos” van de IJslandse schrijfster Yrsa Sigurdardóttir. Het is de opmaat tot een huiveringwekkend verhaal met een originele plot.


De grootouders Margeir Karelsson en Sigridur Verurlidadottir die in de haven hun zoon met zijn gezin dachten te verwelkomen, wenden zich tot advocate Thóra Gudmundsdottir met de vraag de zaak te onderzoeken. Hun zoon Aegir, schoondochter Lára en kleindochters Arna en Bylgja waren meegevaren op het jacht “Lady K” vanuit Lissabon naar Reykjavik. Voor Aegir leek het een activiteit vanuit zijn werk als lid van de commissie schuldherstructurering. Die commissie had het beheer over het jacht gekregen toen de eigenaar niet langer rente en aflossing op zijn schulden betaalde. De jongste (klein)dochter Sigga Dögg was onder de hoede van de grootouders achtergebleven.
Opvallend detail is dat Aegir een zeer hoge levensverzekering had afgesloten. De eerste gedachte is dan ook dat het een ingenieuze verzekeringsfraude betreft. Gaandeweg het verhaal wordt duidelijk hoe de vork in de steel zit waarbij tegen het einde een zeer verrassende wending de ontknoping geeft.

Het boek kent twee verhaallijnen. In de eerste volgt de lezer het onderzoek van Thóra die in samenwerking met de politie in een in aanvang hopeloze lijkende zaak langzaam maar zeker puzzelstukjes weet te verzamelen die de contouren van de gebeurtenissen op het jacht duidelijker maken.

De tweede verhaallijn beschrijft op fraaie wijze met een ingehouden spanningsboog de gebeurtenissen op het jacht. Daarbij spelen angst, macht, onderling wantrouwen en beschermingsdrang een belangrijke rol. Het is bij tijd en wijle een bloedstollend horrorscenario dat zich lijkt af te spelen tussen twee partijen: het gezin van Aegir enerzijds en de bemanning met kapitein Tháinn, stuurman Halldór en bootsman Loftur anderzijds. Doch is dit schijn of werkelijkheid? De lezer ontdekke het zelf.


Schrijfster Sigurdardóttir heeft een prettig leesbare schrijfstijl. Haar taalgebruik is vlekkeloos, vaardig en vlot, moeilijke woorden worden niet gebezigd; dat laatste uiteraard wel met uitzondering van de voor menig lezer lastige IJslandse namen. De voortdurende wisseling van décor –het onderzoek van Thóra versus de gebeurtenissen op het jacht- geeft de lezer geen enkele moeite om de lijn vast te houden. De plot is fantasierijk en verrassend, al kan de lezer soms het gevoel bekruipen dat het hier en daar wel erg onwaarschijnlijk is. Dat geldt in het bijzonder voor de afloop van het verhaal die tamelijk vergezocht is maar wel naadloos past bij de openingsscène.


Door dat laatste bepaaldelijk niet onbelangrijke element krijgt “Stuurloos” een waardering van net geen vier, maar drie sterren, maar dat zijn wel drie helder stralende sterren!

Charles Kuijpers - Recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: