zaterdag 19 december 2015

'Verborgen oceaan' - Johanna BasfordGenre: Kleurboeken/Creatief
Uitgever: Kosmos Creatief
ISBN: 9789043918664
Uitvoering: paperback (25x25cm)
Aantal pagina's: 96 inclusief uitvouwbare kleurposter!
Uitgave: oktober 2015

Dank aan Uitgeverij Kosmos voor het beschikbaar stellen van dit prachtige recensie exemplaar waaraan wij nog heel veel plezier zullen gaan beleven!!

In dit kleur en zoekboek De verborgen oceaan van illustratrice Johanna Basford ontdek je de verrassingen die de oceaan te bieden heeft. Dit kleurboek voor volwassenen biedt heel veel inspirerende kleurplaten met veel details voor uren kleur- en zoekplezier. Leef je uit met alle mogelijke kleurmaterialen en ontdek de verborgen schatten in de oceaan. Van zeemeerminnen tot koraalriffen, je kleurt ze net zo fleurig als je zelf wilt. In totaal 96 pagina's kleurplezier! MET uitvouwbare poster.Kleuren voor volwassenen is een ware trend. In elke boekhandel staat tegenwoordig minstens een tafel vol met de meest prachtige exemplaren en het aanbod wordt alleen maar groter. Voor iedereen is er wel iets te vinden, zoveel thema's voor jong en oud. Kleurkaarten om te versturen tot kleurboeken in reuzenformaat. Van mandala's tot kleurboeken voor (grote)kinderen, senioren en alles wat daartussen zit. Een machtig mooi aanbod.

Tussen al die boeken mogen de kleur en zoekboeken van Johanna Basford toch echt wel onderscheidend genoemd worden. Dat heeft vooral te maken met het feit dat je wordt uitgedaagd mee te denken, te zoeken en zelf het initiatief te nemen om een kleurplaat mee te ontwerpen en/of af te maken. Het vierkante formaat valt op en ligt prettig op tafel tijdens het kleuren. Het enige nadeel is dat het boek niet volledig openvalt waardoor je een kleurplaat die verdeeld is over twee pagina's in het midden niet mooi kunt inkleuren. Dat zou nog een verbeterpunt kunnen zijn.

Basford's eerste boek, 'De geheime tuin' herbergt alles bovengronds, in alle pracht en praal, die zo uit je achtertuin zouden kunnen komen. Het is een beetje in een Engelse cottage stijl met haagjes, schattige taferelen met vogelhuisjes en verborgen hoekjes tot grote uilen en andere dieren. Vogels, bomen en fantastische creaties die je zelf verder kunt afmaken.


Haar tweede boek kwam in mei 2015 uit. 'Het betoverde woud' geeft het leven in het bos weer. Ook daar weer prachtige kleurplaten met de meest diverse diersoorten die zo gedetailleerd zijn vormgegeven dat het zelfs ongekleurd een lust voor het oog is. Bomen die, als je heel goed kijkt, kleine diertjes verbergen en ook daar weer de mogelijkheid je eigen fantasie te combineren met de meest waanzinnige taferelen. Kleuren, zoeken en doen is het devies ook hier!

En dan nu het onderwaterleven. Afgelopen oktober kwam 'De verborgen oceaan' uit. Dit boek geeft een prachtige indruk van wat er onder de waterspiegel zoal te zien valt. Als fanatiek snorkelaar was dit een boek dat zeer intrigeerde. En het heeft me aangenaam verrast. 96 pagina's vol met de meest waanzinnige creaties. Koraal, een ontelbare variatie aan vissen, een piratenschip, schildpadden in een wereld waar de zeemeerminnen en vele schelpensoorten elkaar vinden. Kwallen en haaien, er is zoveel te zien, te doen en zelf te maken. Omdat er zoveel te kiezen is in dit boek heeft mijn dochter een kleurplaat voor mij uitgezocht voor deze recensie. En het is deze bijzondere vis geworden.
Als fervent liefhebber van kleurboeken is dit boek tot nu toe toch wel een van de mooiste . Maar dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat wij als gezin fanatiek snorkelen. Al hebben we behalve dolfijnen en vele vissensoorten nog nooit een zeemeermin tegen het lijf gezwommen ;-) Maar gelukkig is daar 'De verborgen oceaan'. Inmiddels is ook dochterlief van elf in dit boek aan het kleuren en leeft haar fantasie uit op de zeepaardjes en dolfijnen.

Wel even een goedbedoelde tip. Het papier van dit boek leent zich niet echt voor het gebruik van stiften. De inkt drukt door en dat is jammer want het papier is dubbelzijdig bedrukt en dus is de volgende kleurplaat al 'gekleurd' doordat het doordrukt. Zelf gebruik ik Spectrum Noir potloden en dat gaat meer dan prima. Het papier blijft mooi strak, kreukt niet en is fijn glad. Deze kleurplaat is ingekleurd met potloden in de kleuren van nummer 25 t/m 48 van de Spectrum Noir serie. Deze potloden hebben een zachte punt en kleuren op deze papiersoort geweldig mooi. Je kunt met één kleur meerdere effecten bereiken en ze mengen zich ook gemakkelijk. Zie hier het eindresultaat van twee avonden kleuren, mét een extra (kleur)lamp dat wel!


Op dit moment heeft Kosmos Creatief op Facebook een adventskalender waar je dagelijks kans maakt op mooie prijzen. Hier de link Adventskalender

Maar mocht je niet winnen en toch graag kleuren in deze wonderlijke boeken? Ze zijn zeer gunstig geprijsd, €10,99 en lenen zich bijzonder goed voor een kado onder de kerstboom of gewoon voor jezelf. Want het is heerlijk ontspannend om te doen. Van harte aanbevolen dus!

Veel kleurplezier!!!

Patrice - Team De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: