woensdag 23 december 2015

'Zonder angst' - Lisa GardnerZonder angst – Lisa Gardner
Genre: Thriller
Uitgever: Cargo
ISBN: 9789023491194
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 416
Uitgave: oktober 2015

Uitgeverij Cargo bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie exemplaar. 

Detective D.D. Warren raakt gewond bij het intensieve onderzoek naar moorden die verdacht veel lijken op die van seriemoordenaar Harry Day. Alleen: Harry Day is al veertig jaar dood. Het spoor leidt naar zijn twee dochters. Shana Day trad in haar vaders voetsporen en zit al jaren vast voor meerdere moorden. Zijn andere dochter, Adeline, werkt inmiddels als psychiater en heeft een zeldzame genetische aandoening waardoor ze geen pijn kan voelen. D.D. Warren gaat op bezoek bij Adeline. Hoe kan haar zus, die al tien jaar eenzaam is opgesloten, de belangrijkste verdachte zijn voor deze brute moorden? Of is Adeline zelf misschien beïnvloed door haar vader?

In de proloog wordt een jonge vrouw dood gevonden. Het is een lugubere moord met een opvallende modus operandi die doet denken aan een moordenaar die al meer dan veertig jaar dood is. Tijdens het politie onderzoek voelt D.D. Warren meteen aan dat er meer speelt dan het oog kan zien, haar intuïtie laat haar immers zelden in de steek. Er zit een boodschap achter deze moord, maar welke en vooral waarom is vooralsnog niet duidelijk. Maar D.D. is niet in haar normale doen. Ze is zwaar gewond geraakt tijdens dit onderzoek en kampt met afschuwelijke pijnen.

Twee zussen, totaal verschillend. Wat hen bindt is dat hun vader de bekende seriemoordenaar Harry Day was. De meisjes zijn daardoor in het circuit van jeugdzorg terecht gekomen en de één had meer geluk dan de ander wat dat betreft. Adeline vertelt over haar bijzondere genetische afwijking en over haar zus Shana. Adeline is opgegroeid in een beschermende omgeving en heeft geleerd te overleven met haar diagnose. Ze is juist daardoor gedreven gaan studeren en helpt nu als psychiater anderen om te gaan met pijn en angsten. Haar zus Shana is een heel ander verhaal. Zij zit in de gevangenis vanwege een aantal moorden en heeft duidelijk de genen van haar vader.

D.D. komt vanwege het onderzoek én haar pijn in contact met Adeline. Ze verwondert zich over de genetische afwijking die Adelinde heeft maar zeker ook over haar houding t.o.v. haar zus Shana. Alle bewijzen van het onderzoek wijzen namelijk in de richting van haar en dat is gezien het feit dat ze achter slot en grendel zit onmogelijk. Toch? Om niets uit te sluiten gaat D.D. mee met Adeline op bezoek bij Shana. En wanneer er nog een moord plaatsvindt, is D.D. overtuigd dat er een connectie is met Shana en haar vader. Het is aan D.D. en haar team om te onderzoeken wat die verbindende factor is. En dat gaat niet zonder gevaar. Zelfs het gezin van D.D. lijkt ineens een doelwit te zijn.

‘Is fysieke pijn niet de bron van de meeste van onze angsten?’

“Zonder angst” is een bijzonder sterk psychologisch verhaal. Lisa Gardner heeft altijd wel in haar boeken een gezonde dosis psychologie verwerkt maar in dit verhaal ligt de nadruk op angst en pijn. En dat is met tijden haast voelbaar. Sfeerschetsen is iets wat Gardner als de beste kan, daarbij is de schrijfstijl van Gardner heerlijk. Alles is vlot geschreven, het leest lekker en de verhaallijnen zijn goed te volgen. Adeline is in dit boek de ik-persoon. Dat onderscheid is altijd prettig en zorgt dat het niet verwarrend wordt. Doordat D.D. altijd heel fanatiek en gedreven is komt dit verhaal anders binnen. Ze is namelijk verre van zichzelf door haar ernstige blessure. Ze is daardoor afhankelijk van anderen en dat heeft verregaande gevolgen. D.D. is een sterke en door intuïtie gedreven politievrouw. En daarin verschilt dit boek ten opzichte van haar vorige verhalen wel. Daardoor ontstaan vernieuwende situaties. 

Juist wanneer je haar ‘kent’ uit vorige verhalen weet je dat het een opstandige dame is met de nodige noten op haar zang. Daardoor is de frustratie voelbaar en als je alle boeken met deze bijzondere vrouw hebt gelezen merk je het verschil. De proloog is meteen een binnenkomer die je zomaar eens de kriebels zou kunnen bezorgen. Beklemmend en akelig beschreven waardoor je meteen wilt doorlezen. En dat doe je dan ook maar.
Gardner´s boeken staan altijd garant voor een goed en doordacht verhaal. Realistische personages met dito emoties. Soms ook wel met een knipoog. In dit verhaal is de hoofdrol vooral weggelegd voor het analytische vermogen van D.D., hoe beperkt ze ook is op dat moment. Aan haar hoofd mankeert ze niets en dan is en blijft D.D. op haar best. Een lekker boek met akelige details op z´n tijd.

4 sterren

Patrice – Team De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: