woensdag 20 januari 2016

‘Op een ochtend’- Virginia Baily


Genre: Roman
Uitgever: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026331176
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 384
Uitgave: oktober 2015

Met speciale dank aan de uitgever voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

Flaptekst
Een beslissing, twee levens voor altijd veranderd!

Rome, 1943. Op een sombere ochtend kruisen de blikken van twee jonge vrouwen elkaar. Chiara Ravello staat op het punt de stad te ontvluchten naar een veiligere plek. De andere vrouw wordt met haar man en kinderen een vrachtwagen in gedreven om te worden afgevoerd, de duisternis in. In dat ene, eindeloos durende moment, neemt Chiara een beslissing die de rest van haar leven zal bepalen.

Dertig jaar later leidt Chiara een rustig leven, maar ze wordt achtervolgd door herinneringen aan Daniele, de jongen die ze redde maar die haar hart brak. Dan krijgt ze een telefoontje van Maria, een Britse tiener, die zegt Danieles dochter te zijn. Chiara beseft dat ze het verleden niet langer uit de weg kan gaan.

Met ‘op een ochtend’ heeft Virginia Baily een onvergetelijke, hartverscheurende roman geschreven over liefde, verlies en de jarenlange gevolgen van oorlog.

Cover
Een prachtig geïllustreerde cover. Een straat in Rome met een moeder en kind die de toekomst tegemoet lopen. Ik geef de cover een 9.

Samenvatting van het verhaal
Tijdens een razzia worden de joodse inwoners van het getto door de Duitsers bijeengedreven. Chiara Ravello die op weg is naar huis kijkt vanaf een afstandje toe. Een gezin dat het is gelukt bij elkaar te blijven valt haar op. De moeder blijft tussen de omstanders zoeken naar een uitweg. Wanneer zij en Chiara elkaar in de ogen staren, bedenkt de moeder zich geen moment en maakt de hand van haar zoontje los, fluistert hem iets in zijn oor en duwt hem van zich af. Chiara maakt zich los uit het groepje toeschouwers en roept dat het jongetje op de vrachtwagen haar neefje is. Uiteindelijk wordt de jongen van de vrachtwagen gehaald en lukt het Chiara de autoriteiten te overtuigen dat hij het zoontje van haar zus is. 

Wanneer de vrachtwagen aanstalten maakt om te vertrekken begint de jongen om zijn mama te roepen. Het lukt haar om hem stil te krijgen en samen zien zij het gezin en al die andere joden vertrekken……

Samen met haar zusje Cecilia en de jongen, die Daniele Levi heet, ontvluchten ze Rome en vertrekken naar de boerderij van hun Nonna. Op de boerderij helpen ze vluchtelingen en soldaten in ruil voor allerhande klussen aan een onderkomen. Wanneer de situatie daar ook niet langer veilig is vertrekt Chiara samen met Daniele naar Rome. Daar probeert ze samen met de jongen een zo normaal mogelijk leven te leiden. Een leven dat overschaduwd wordt door de oorlog en het verlies van vele dierbaren.

In 1973 ontvangt Chiara een brief van ene Edna Kelly uit Wales. In de brief vraagt de vrouw of zij weet waar ze Daniele Levi kan vinden. Het adres van Chiara is het laatst bekende adres van Daniele dat Edna van hem heeft. Wanneer Chiara de brief beantwoordt dat ze niet weet waar Daniele verblijft en of hij nog wel leeft hoopt ze daarmee het verleden achter zich te kunnen laten. Het is tien jaar geleden dat zij Daniele voor het laatst heeft gezien. Haar hart is gebroken en ze heeft de hoop opgegeven dat ze hem nog ooit zal zien.

Maria, een Britse tiener vindt de brief die haar moeder Edna uit Rome heeft ontvangen en vraagt haar moeder wie Daniele Levi is. Haar moeder schrikt en beseft dat het juiste moment nu is aangebroken. Ze vertelt Maria dat ze Daniele Levi in Italië heeft ontmoet, en dat hij haar biologische vader is….

Chiara ontvangt een telefoontje vanuit Wales. Een jong meisje genaamd Maria vraagt haar naar haar vader, Daniele Levi. Als het meisje later nog eens terug belt met de vraag of ze naar Rome mag komen om haar vader te gaan zoeken stemt Chiara toe. Niet beseffende dat ze het verleden onder ogen zal moeten komen met alle pijnlijke gevolgen van dien. Maria blijkt het vrouwelijke evenbeeld van Daniele te zijn, de schrok is dan ook groot. Samen gaan ze op onderzoek naar Maria’s Italiaanse ‘ik’, en naar Daniele Levi.

Conclusie
'Op een ochtend' bevat twee verhaallijnen. Rome tijdens de tweede wereldoorlog en Rome dertig jaar later.

De titel van het boek is goed gekozen, de levens van een joods gezin en dat van Chiara Ravello veranderd ineens op een ochtend. Eenmaal bewust van haar actie gaat Chiara er helemaal voor om Daniele alsof hij haar eigen zoon is op te voeden. Maar de oorlog heeft diepe wonden geslagen. Daniele is een teruggetrokken en stille jongen, samen met Chiara laat hij briefjes aan zijn moeder achter in de holte van een monument. Een reactie van zijn moeder heeft hij nooit ontvangen.

Dertig jaar later vindt Maria op een ochtend een brief van ene signora Ravello uit Rome. Als blijkt dat de persoon waar de brief om gaat haar biologische vader is verandert het leven van Maria op slag. Ze belt de signora met het verzoek om bij haar te mogen logeren, om haar vader te zoeken en erachter te komen wie ze nou eigenlijk is.

Met uitzondering van de eerste twee hoofdstukken werd er nergens meer een tijdsaanduiding aangegeven. Het was soms echt opletten met lezen in welke tijd je was. Ook de vele personages die voorbij kwamen die niet of nauwelijks werden voorgesteld zorgden ervoor dat het moeilijk was om in het verhaal te komen of te blijven. Na het volledige boek gelezen te hebben was de verhaallijn over Chiara, Daniele en Maria mij wel duidelijk. Helaas werd ik niet één met het verhaal.

Mede hierdoor geef ik het boek 3 sterren.

Bianca Blok - Team De Perfecte Buren 
Geen opmerkingen: