maandag 11 januari 2016

RIP David Bowie (8-1-1947 * 10-1-2016)'Look up here, I'm in heaven'
(Lazarus - Blackstar 2016)

Vanochtend kwam het nieuws dat David Bowie is overleden. Bowie, geboren als David Robert Jones, zag in Brixton (London) het levenslicht en was behalve muzikant talentvol op veel meer artistieke vlakken. Hij wordt gezien als een uiterst invloedrijk icoon vanaf de jaren zestig tot heden. En niet alleen wat zijn muziek betreft.
Bowie was ruim vijftig jaar muziekmaker die bekend stond vanwege de eigenzinnige en vernieuwende dingen die hij deed en hoe hij het bracht. Hij deed alleen de dingen die hijzelf wilde, hoe gek, hoe excentriek ook. Hij deed het gewoon! Met geen ander te vergelijken en daarom was, is en blijft hij zo bijzonder voor velen. 
David Bowie werd bij het grote publiek bekend vanwege wereldhits zoals Space OddityChanges, Ziggy Stardust, Let's DanceDancing in the Street en Heroes. Maar echte liefhebbers kennen vooral zijn werk dat bij het grote publiek niet bekend is. En zij vonden dat commerciële ook maar niks, Bowie moest vooral zichzelf blijven. Maar minstens zo indrukwekkend was zijn rol in de film 'Merry Christmas Mr.Lawrence' en zijn opzienbarende verschijning in het toneelstuk 'The elephant man' waar hij ongekende lovende reacties op kreeg. 


David Bowie werd bij het grote publiek bekend met het nummer Space oddity in 1969 (mijn geboortejaar), dat samenviel met de eerste maanlanding en gebaseerd was op de film 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick.

In Nederland had Bowie vijf nummer 1-hits. Bowie stond bekend als een menselijke kameleon. Wanneer iets een trend werd, bedacht hij weer een nieuwe want hij wilde vooral niet 'standaard' zijn, en dat is hem gelukt. Ouders keken lijdzaam toe hoe jongeren zich lieten meevoeren met zijn kledingkeuze en kleurgebruik die niet alleen in de jaren zeventig excentriek te noemen waren maar dat bleven. Zijn alter ego's Ziggy Stardust, Aladdin Sane zorgden voor veel speculaties rondom zijn seksualiteit en waren ongekend trendsettend. Bowie was een creatie van zichzelf, keer op keer en met succes. 

Begin jaren '80 was de verrassing dan ook des te groter hem ineens in pak te zien, geblondeerd en met schoudervullingen, met zijn nummers Let's dance en China girl. Maar hij stond ook bekend als een warm mens, iemand die voor de minderbedeelde opkwam. Samen met Bob Geldof was hij de drijvende kracht in 1985 van Live Aid, waar miljoenen werden opgehaald voor het in hongersnood verkerende Ethiopië. 

Afgelopen vrijdag werd zijn 25e studioalbum 'Blackstar' gepresenteerd, op zijn 69e verjaardag. Niet mijn meest favoriete album, geef mij maar zijn oudere werk. Een van mijn favoriete nummers is Wild is the wind, dat nu wel heel toepasselijk is. Meer over zijn laatste album vind je hier. Vooral de clip van het nummer Lazarus maakte vanochtend veel indruk. Als je het bekijkt en goed naar de tekst luistert lijkt het een afscheid te zijn.

Een legende, een kameleon, een icoon is niet meer. De wereld neemt afscheid van een groot muzikant, tekstschrijver, acteur, schilder en trendsetter pur sang, een ongekend talent, een bescheiden mens. Twee dagen na zijn 69e verjaardag en de dag dat Blackstar werd gepresenteerd is hij in het bijzijn van zijn familie overleden. Bowie had al anderhalf jaar kanker en heeft deze oneerlijke strijd, zoals zovelen, niet kunnen winnen. Bowie is nu zijn eigen Starman. Hij laat zijn vrouw Imam, zoon Duncan (ook bekend als Zowie) en dochter Alexandria achter. 


Als echte Bowie fan heb ik het genoegen gehad tweemaal bij een concert aanwezig te mogen zijn én hem te ontmoeten in Nijmegen in augustus 1990 waar hij, met Kim Wilde in het voorprogramma, een concert gaf. Ik had via Hilversum 3 (voor leeftijdgenoten vast nog wel bekend) een Bowie-wedstrijd gewonnen voor een meet&greet met mijn jeugdheld en heb ik even met hem gesproken, nou ja.....meer dan staren en 'uh' en 'yes yes' kwam er niet uit. Jaren later in Paradiso heb ik hem nogmaals mogen begroeten, heel kort maar onvergetelijk. Zijn muziek is in mijn hele leven altijd wel ergens op de achtergrond aanwezig geweest en gisteren, op onze 24e huwelijksdag hebben we nog keihard meegezongen op Sound and Vision maar toen was hij dus al overleden.........alsof ik hem ooit zou kunnen vergeten.

Het naslagwerk wat op dit moment 'hot' is, is 'David Bowie is' dat uitgeverij Xander in november heeft uitgebracht. In Groningen kun je naar een tentoonstelling over zijn leven, muziek en zoveel meer. Tot half maart en daarna is ook dat voorbij, want Groningen is de (voorlopige) eindhalte voor deze tentoonstelling die over de wereld is gegaan. Of er nu naar aanleiding van zijn overlijden verlenging zal zijn oid is niet bekend.

Gelukkig valt er nog van zoveel moois te genieten, Bowie heeft een schat aan herinneringen als erfenis voor zijn fans en liefhebbers achtergelaten. 

Volgens teamlid Karin was Bowie de man met de meest sexy stem ever, en daar zullen we het mee moeten doen vanaf nu. Gelukkig heb ik al zijn cd's, boeken en mijn stapel plakboeken (ja, dat deden wij vroeger!) en daarbij 'Heroes never die', deze in ieder geval niet. 

Misschien dat ie nog eens 'Under pressure' met Freddie Mercury kan knallen daarboven?

De soundtrack van mijn leven staat in ieder geval vol met het werk van deze muzikale duizendpoot  'Wees krachtig genoeg om jezelf te zijn' was zijn lijfspreuk. Laten we dat in ere houden. 

Patrice


Mijn recensie van Wendy Leigh's Biografie over Bowie vind je hier.


David Bowie is, de must-have voor iedere fan

David Bowie is, het officiële boek bij de gelijknamige tentoonstelling in hetGroninger Museum, volgt Bowie’s loop-baan vanaf het begin in Londen, via de doorbraak van Space Oddity en Ziggy Stardust, naar zijn impact op de internationale kunst, mode en muziek van de twintigste eeuw.
David Bowie is is een schitterend, deluxe boek van maar liefst drie kilo, met meer dan driehonderd unieke foto’s, songteksten, kleding, illustraties, platen-hoezen uit Bowie’s persoonlijke archief. Het ultieme boek voor Bowie-fans!

‘Een spektakel aan alter ego’s, kostuums en lijvige essays… David Bowie is laat je ervaren hoeveel werk het is om Mr. Bowie te zijn.’ – The New York Times

David Bowie is vanaf november 2015 verkrijgbaar in de boekhandel, het Groninger Museum en online.

http://www.xanderuitgevers.nl/david-bowie-verschijnt-november-2015/
http://www.groningermuseum.nl/boek-david-bowie-is

Geen opmerkingen: