vrijdag 8 januari 2016

'Sexy selfies' – Maria Genova


Genre; Non Fictie/waargebeurde verhalen
Uitgever; Just publishing
ISBN; 9789089759306
Uitvoering; paperback
Aantal pagina’s; 222
Uitgave; oktober 2015

Dank aan uitgeverij Just publishing voor het recensie exemplaar.

‘Als je niet met mij naar bed gaat, zet ik je naaktfoto op alle pornosites...' Wat doe je dan? Voor jongeren is experimenteren met hun seksualiteit iets natuurlijks. Mobieltjes, selfies en naaktfoto's horen daarbij. Het sturen van een sexy foto naar je vriendje lijkt heel onschuldig, maar gedeelde foto's worden vrijwel altijd doorgestuurd. Via social media gaat dat razendsnel. Veel tieners zien die gevaren niet. En de ouders? Die weten niet eens met wie hun kinderen chatten. In Sexy selfies vertellen slachtoffers openhartig over de gevolgen van het maken van onschuldige naaktfoto's. Niet alleen meisjes worden slachtoffer van sexting, maar ook veel jongens. Hun verhalen zijn net zo heftig. De slachtoffers worden zo erg gepest en bedreigd dat sommige tieners zelfmoord plegen. Inmiddels is het een wereldwijde trend dat naaktfoto's van bekende mensen en van miljoenen onbekenden via het internet worden verspreid. Politieorganisatie Europol sloeg onlangs alarm over het groeiend aantal slachtoffers van afpersing met naaktfoto's. Maria Genova sprak met tientallen tieners en kreeg hun geheime chats doorgestuurd. Ook daders vertellen waarom ze naaktfoto's doorsturen en soms zelfs verzamelen. 'Ken je die Panini-voetbalplaatjes? We proberen naaktfoto's van meisjes te scoren en dan ruilen we ze met elkaar, net als de Panini-plaatjes.' 'Sexy selfies' bevat veel tips voor onzekere tieners en voor onwetende ouders. Kun je een sexy selfie maken zonder in de problemen te komen? Hoe pak je de pesters aan als je naaktfoto uitlekt? Hoe kun je voorkomen dat een foto verspreid wordt? En hoe kun je verhinderen dat je webcam wordt gehackt?

De auteur
Journaliste Maria Genova (1973) schreef een aantal succesvolle en taboedoorbrekende boeken. Zeer spraakmakend was Het Duivelskind, over foute ouders en falende jeugdzorg. En haar boek Komt een vrouw bij de h@cker is een bestseller o.a. in het bedrijfsleven.

Het verhaal
De openingszin van Sexy selfies bezorgt je al de rillingen. “Wat denken die vrouwen dat we met die naaktfoto’s gaan doen ná de relatie? Domme dozen!” Hieruit blijkt al het totale gebrek aan respect en het potentiele gevaar van het thema van dit boek. Maria sprak met veel slachtoffers én daders die te maken hebben of hebben gehad met deze digitale vorm van seksueel getinte contacten en de verregaande gevolgen daarvan. En dat is dan waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg. Wat je leest is ronduit stuitend, schokkend, verdrietig en onvoorstelbaar. Het overschrijdt echt al je voorstellingsvermogen over wat er zich in deze tak van communicatie afspeelt en waarvan je maar hoopt dat jouw kind(eren) of partner zich niet laat verleiden tot het ondernemen van dit soort acties. Vol verbazing lees je verhalen over vrouwen, uit alle leeftijdsgroepen, die het slachtoffer zijn geworden van de diverse vormen van chantage die voortvloeien uit dit ogenschijnlijk onschuldig fenomeen. Maar ook mannen zijn slachtoffer, dat verwacht je eigenlijk helemaal niet omdat je als leek er vanuit gaat dat het voornamelijk vrouwen raakt.

Een onschuldige, erotische, foto via de app naar je partner of vriendje kan voor zoveel ellende zorgen dat er zelfs zelfmoordneigingen uit voortvloeien. Een indrukwekkend gesprek via de app tussen Maria en een van de jonge meisjes maakt dat duidelijk, kippenvel. Een slachtoffer heeft geen leven meer nadat eenmaal haar/zijn hele hebben en houden op het internet of via een ‘vrienden-app’ de wereld is ingegooid. Het betreft zelfs soms meisjes van tien jaar!!!! Met hun eerste mobieltje, gevolgd door hun eerste verliefdheid en dan met alle naïviteit (en gebrek aan voorlichting) die bij die leeftijd hoort gevolgd met een hoop ellende en schaamte. ‘Iets doms doen, maakt je nog niet dom’ geeft Maria heel duidelijk aan, maar zo word je wel behandeld als je eenmaal herkenbaar over het net gaat. En de oordelen zijn genadeloos. 

Dat je zwaar onder druk wordt gezet door ‘je vriend’ om naaktfoto’s te appen om te bewijzen dat je van hem houdt is geen op zich staand iets. En ook die zaken treffen vrouwen in alle leeftijdsgroepen, het is niet een typisch tienerding. ‘Als je dat niet voor me doet, dan hou je niet van me’, dus gaat er een foto gemaakt worden. Wat volgt is chantage en dat kan zover gaan dat er zelfs gedwongen prostitutie aan te pas komt. Want vrouwen/ meisjes willen alles doen om te voorkomen dat hun foto’s openbaar gemaakt worden en dus betalen ze de gevraagde bedragen. Ze zijn bereid tot onwaarschijnlijke acties om hun ‘schulden’ te voldoen. En dan begeef je je ineens in de wereld van loverboys. Want eenmaal op het internet, is altijd op het internet…….en weg is je toekomst. Overdreven? Nee hoor, er is zoveel sprake van schaamte en gevallen van ouders die zich van hun kind distantiëren in plaats van ze te helpen en de daders aan te pakken. Het zal de afperser een rotzorg zijn, het is een vetpot en dat houden ze graag zo.

Er zijn diverse manieren tegenwoordig om foto’s te delen, om contacten te maken. Sexting, Snapchat, Twitter, Facebook zijn er een aantal van. Maar onderschat ook de kracht van die kleine camera op je laptop/pc niet! Hackers weten ook daar beelden vandaan te halen die niet bedoeld waren voor de ogen van de rest van jouw omgeving. Het is haast onmogelijk er iets aan te doen en de wetgeving is bij lange na nog niet in staat of bereid er iets concreets te ondernemen, de middelen zijn erg beperkt. Met afschuw lees je de meest uiteenlopende gesprekken. Die van dader én van slachtoffer. Maria heeft in een overzichtelijk geheel een beeld geschetst dat de nachtmerrie van velen is. Het is bij tijden té bizar om te lezen. Het zal je kind maar zijn…….je zou er, als ouder, moordneigingen van krijgen. En het is zo'n oneerlijke strijd want de chanteur lijkt vrij spel te hebben, er is zelfs een benaming voor dit soort praktijken; sextortion, het afpersen met sexfoto’s……. en het slachtoffer is en blijft het zwarte schaap. In en in triest.

Beoordeling
Maria’s boeken hebben absoluut een maatschappelijke functie en gevoelsmatig beseft ze dat maar al te goed en is dat haar grootste drijfveer, althans dat is het gevoel dat haar boeken geven. Dit boek is een wake up call voor alle internetgebruikers, ouders en verzorgers dus ben gewaarschuwd. Kinderen zijn sneller en lijken vaak beter geïnformeerd met social media dan wijzelf (als ouders) in de meeste gevallen en dus zorg dat je op de hoogte bent van de potentiele gevaren! Tips m.b.t veilig internetgebruik worden vaak van tafel geveegd, ‘ach, dat doet die van mij toch niet’ ……ja, dat zullen de ouders van de tienjarige Charlotte zullen ook wel hebben gedacht. Het gehele zelfbeeld van een jong volwassene (maar ook van ouderen) is aan gort na een dergelijk, onbedoeld, avontuur. De rest van hun leven houden ze last van onzekerheden over relaties, een vertroebeld zelfbeeld, en een wantrouwende blik op de rest van de wereld. En dat allemaal door een foto naar je vriendje….. 1 op 7 mensen doet aan sexting! Hoe je je kind en jezelf kunt beschermen staat ook in dit boek, je staat versteld van het gemak waarmee je zoveel ellende kunt voorkomen. Doe het dan ook!!

Een videoblogger uit de VS heeft laten zien hoe gemakkelijk het is om onder valse voorwendselen een jong meisje via FB op een date te lokken. En dat is niet het enige voorbeeld. Legio experimenten zijn er gedaan om ouders aan te tonen ‘dat hun kind die dat niet heus niet doet’ het bij het verkeerde eind hebben. Dus laat je veertienjarige rustig Wordfeud of iets dergelijks spelen, overigens ook potentieel gevaarlijk…..alles wat je in contact brengt met weirdo’s die uit zijn op één ding en dat is jou op de foto krijgen. En niet omdat je zo’n mooie glimlach hebt. Gezonde achterdocht is tegenwoordig echt wel op z’n plaats. Maar overdrijven is weer het andere uiterste, je gezonde verstand gebruiken en de dialoog aangaan met je kind(eren) en vrienden doet al wonderen.

Maria’s boeken pakken de maatschappij op haar meest gevoelige punten vast. Zonder schroom benoemt ze die dan ook. In de hoop dat er ergens lezers zijn die er ook iets mee doen. Kijk bijvoorbeeld naar het succes van haar boek ‘Er komt een vrouw bij de h@cker’. Niet om te pochen maar om te signaleren, om ons als lezers wakker te schudden met zaken die deze zeer kundige onderzoeksjournalist in de maatschappij signaleert, én er iets mee besluit te doen.

‘Je hoeft niet live iemand te ontmoeten om je leven te ruineren, dat kan gemakkelijk ook online.’

Stuk voor stuk zijn Maria's boeken aanraders. Hier in huis zijn ze geregeld onderwerp van gesprek en worden er voorbeelden uit het boek voorgelezen. Onze jongste is elf en de oudste negentien maar toch gaan we dit soort gesprekken niet uit de weg! Sexy selfies is voor ouders en degenen die zich op de digitale snelweg begeven echt een must read! In een taalgebruik die een ieder zal begrijpen, ook aangepast aan het verkort taalgebruik in de wereld van tekstberichten, en in een goed opgebouwd verhaal zal veel duidelijk worden over de gevaren van diezelfde snelweg die www heet.

Juist vanwege die signalering en de manier waarop Maria dit wereldkundig maakt verdient dit boek wederom 5 sterren!!! Dit soort boeken zou verplicht leesvoer moeten zijn in de hoogste groepen van de lagere school en iedereen die met jongeren te maken heeft. Het is tegenwoordig een onderdeel van de opvoeding om de jeugd hierop attent te maken en te waarschuwen! Maar dat geldt ook voor het eerder genoemde boek ‘….h@cker’.


Patrice – Team De Perfecte Buren

Ook een aanrader: Gedwongen liefde

Geen opmerkingen: