woensdag 3 februari 2016

‘De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje’ – Jonas Jonasson

 
Genre: roman
Uitgever: Signatuur
ISBN: 9789056724542
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's:  352
Uitgave:  november 2013


Met zijn debuutroman “De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween” maakte de Zweedse schrijver Jonas Jonasson in 2011 grote indruk. Hij introduceerde een unieke schrijfstijl die bol staat van de onderkoelde zwarte en vaak melige humor. Onwaarschijnlijkheden rijgen zich aaneen waardoor de lezer al snel in een aangename fantasiewereld met licht realistische trekjes verkeert.
De 100-jarige werd in 2013 gevolgd door “De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje” en in 2015 door “Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand)”.
Dat laatste boek beleefde een lovende duorecensie van Patrice en mij die te lezen is op dit blog via deze link.

In het kader van een korte inhaalrace moest nu alsnog “De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje” eraan geloven. En dat werd alweer een waar genoegen.
Hoofdpersoon Nombeko Mayeki heeft een weinig uitdagende baan als latrinewerkster in Soweto, Zuid-Afrika. Haar vooruitzichten zijn niet groots.

Dan gebeurt er iets dat haar leven voorgoed zal veranderen. Op nogal bijzondere en botsende wijze ontmoet Nombeko het hoofd van het atoombommenprogramma Ir. Engelbrecht van der Westhuizen. Ze wordt dan door de rechter wegens een vermeende misstap veroordeeld tot zeven jaar slavernij bij de ingenieur. Daar blijkt Nombeko geniaal te zijn. Ze leest alle wetenschappelijke boeken die te vinden zijn, en wordt daardoor expert op tal van gebieden. Haar nucleaire kennis is fenomenaal en ze spreekt vloeiend Chinees wat haar later te pas zal komen.

Intussen maakt de lezer ook kennis met de Zweed Ingmar Qvist en diens vrouw Henrietta. Zij krijgen een eeneiige tweeling die ze bij gebrek aan fantasie Holger 1 en Holger 2 noemen. Het enige merkbare onderscheid tussen de twee identiek ogende jongens is een enorm verschil in intelligentie.
Merkwaardige figuren kruisen het pad van Nombeko. Zo zijn daar twee Mossad-agenten, drie zorgeloze Chinese meisjes met een zwak beoordelingsvermogen, een Amerikaanse pottenbakker met een CIA-achtervolgingswaan, het boze meisje Celestine en haar oma Gertrud, en last but not least de hoogwaardigheidsbekleders de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt, de Zweedse koning en de Chinese president Hu Jintao.

Het hilarische verhaal draait om een in Zuid-Afrika zoekgeraakte atoombom van drie megaton, die in Zweden belandt. Nombeko en haar metgezellen wringen zich aldaar in bochten om op verantwoorde wijze van de bom af te komen.

Conclusie
Jonas Jonasson heeft de absurdistische humor in schrijversland tot kunst verheven. Een vlotte pen en vlekkeloos ongecompliceerd taalgebruik maken het lezen van zijn boeken tot een lichtvoetige activiteit die de lezer veel genoegen verschaft.

De plot van het bommenmeisje is zeer ongewoon en is, al lijkt het los zand, ragfijn gecomponeerd. Waar het verhaal naartoe gaat blijft steeds onzeker. Dat is het aardige van de boeken van Jonasson, onverwachte wendingen volgen elkaar in hoog tempo op doch vergen nauwelijks inspanning van de lezer omdat het zo ontspannen aandoet.

Bijna onopvallend bevat het verhaal tussen alle absurditeiten door ook nog eens een fikse dosis maatschappijkritiek en historisch besef.
Evenals zijn andere boeken staat “De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje” van Jonas Jonasson garant voor uren onvoorwaardelijk hoogwaardig leesplezier.

Het boek krijgt vier flonkerende sterren.

Charles Kuijpers - Recensent De Perfecte Buren 
Geen opmerkingen: