donderdag 18 februari 2016

‘Een gezin met autisme’ – Joyce van Maaren

 
Genre: autobiografische roman
Uitgever: Hogrefe Uitgevers BV
ISBN: 9789492297037
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 286
Verschijningsdatum: 2015

Ik bedank Hogrefe Uitgevers BV voor het beschikbaar stellen van dit bijzonder mooie boek.

Cover
Op de cover zie je een tros ballonnen met gezellige kleuren. Op de achtergrond een blauwe lucht met hier en daar een wolk. De cover doet vrolijk aan. Zoals in het boek beschreven “het leven is een feestje, je moet alleen zelf de slingers ophangen”. Ik geef de cover een 8.

Achterflap
Vier van je vijf kinderen hebben autisme en je partner ook ...  Het zal je maar overkomen! Het overkomt Joyce van Maaren. In de loop der jaren worden vier van haar vijf kinderen én haar man gediagnosticeerd met een autismespectrumstoornis. In Een gezin met autisme vertelt ze openhartig hoe haar leven elke keer weer op z’n kop komt te staan. En hoe het gezin telkens weer op zoek moet naar een nieuw evenwicht.
Joyce gaat door een moeizaam acceptatieproces, maar beseft al snel dat zij zelf het heft in handen moet nemen. Ze weigert een slachtofferrol aan te nemen en neemt zich voor om ondanks alle zorgen elke dag als een feestje te zien. Haar positieve houding helpt haar verder in de ontdekkingstocht van het leven met haar turbulente gezin. Een gezin waarin autisme de regel is in plaats van de uitzondering.
In dit inspirerende en liefdevolle boek neemt Joyce de lezer mee op haar reis - een reis die met vallen en opstaan verloopt. Vind steun in haar verhaal en ontdek wat autisme in het dagelijks leven betekent. Maar laat je vooral ook inspireren om van elke dag een feestje te maken. Joyce van Maaren laat je als geen ander zien hoe je dat kunt doen. Ook als je zelf of in je gezin te maken hebt met autisme (of andere psychologische stoornissen).

Samenvatting van het verhaal
Joyce is getrouwd met David en zij krijgen 5 kinderen. Zij is 23 jaar als haar eerste zoon Bernd geboren wordt. In de jaren die volgen krijgt zij Jonathan, Louise, Jesse en Jaylinn. Wanneer Bernd 7 jaar is besluiten ze hem te laten onderzoeken bij de uroloog omdat hij nog niet zindelijk is. Ze hebben inmiddels al flink wat onderzoeken achter de rug en ze zijn dan ook heel blij dat de uroloog hen serieus neemt en doorverwijst. 

Bernd blijkt autistisch te zijn. David herkent zich echter ook heel erg in Bernd en besluit zich ook te laten onderzoeken. Gaandeweg de jaren blijken ook Jonathan, Jesse en Jaylinn autistisch te zijn. Joyce doet haar uiterste best om het gezin draaiende te houden. Ze heeft hierin ook ruimte voor zichzelf nodig en is dan ook creatief in het vinden van oplossingen. 

Het boek beschrijft een periode tot de kinderen ook volwassen worden en er voor Joyce en David langzaamaan ook weer ruimte komt voor elkaar.

Conclusie
Dit is een heel bijzonder boek, Joyce beschrijft heel beeldend haar verhaal. Je ziet gewoon voor je hoe het leven bij hen eraan toe gaat. Per hoofdstuk staat er een spreuk of quote die op het verhaal slaan, deze zijn alle vol hoop en vertrouwen. Vervolgens een titel en een subtitel. Hiermee is een duidelijke structuur gemaakt wat zo herkenbaar is, en nodig is in de begeleiding van mensen met autisme. 

Tot slot van de hoofdstukken is er een kader gemaakt met wat algemene uitleg die ook weer zeer behulpzaam en ondersteunend is. Het boek is humoristisch geschreven met duidelijke uitleg zonder beklag te doen maar juist met heel veel geduld. 

Al met al is het een prachtig boek geworden, vol met herkenbare dingen voor mensen die ook te maken hebben met autisme. Het boek geeft troost en hoop omdat het zo vol liefde is geschreven, het boek geeft moed om door te gaan. Ik vind het ongelofelijk hoe Joyce zich staande houdt. Als je dit kunt, kun je alles. En je verhaal dan ook nog zo op papier kunnen zetten. Nu ben ik ook zeer benieuwd of er nog een vervolg op dit boek komt.
Ik geef dan ook 5***** sterren. 

Brigitta - Team De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: