donderdag 11 februari 2016

‘Enkeltje Ierland’ – Charlotte de Monchy

 
Genre: roman
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7250 4
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 336
Uitgave: januari 2016

Met speciale dank aan de uitgever voor het toesturen van een recensie exemplaar.

Flaptekst
Dierenarts Lisa heeft Amsterdam en haar beste vriendin Tess achtergelaten voor een droombaan in het dorpje Brentwood op het Ierse platteland. Maar eenmaal daar dringt tot haar door dat als ze alleen maar hard werkt en met doorgewinterde boeren op leeftijd omgaat, de kans klein is dat ze ooit nog de liefde van haar leven gaat vinden.
William keert na de dood van zijn ouders terug naar het enorme familielandgoed. Daar krijgt hij te horen dat de erfenis hem pas toekomt als hij kan aantonen dat hij zijn wilde jaren in Londen definitief achter zich heeft gelaten. Daartoe zal hij zich moeten verloven met een 'geschikte' vrouw. Hij kent in Brentwood niemand die in aanmerking komt - behalve misschien de knappe Nederlandse dierenarts. Maar laat er nu één man op de wereld zijn op wie Lisa echt niet zit te wachten...

Cover
De cover heeft een vrolijk en speels uiterlijk. Groene weiden en regendruppels geven het typische Ierse weerbeeld weer. Een hond met regenlaarsjes en een halsband met een klavertje eraan staan voor de humor en het zoeken naar geluk. Super cover voor dit lekkere feelgood verhaal. De cover krijgt een 8.

Samenvatting van het verhaal
Lisa verhuisd van het bruisende Amsterdam naar een middeleeuws Iers dorp. Ze is daar aangesteld als dierenarts in het Veterinary Centre van Brentwood, een droom die uitkomt. Na enige tijd mist ze het toch wel om te gaan stappen en shoppen met haar beste vriendin Tess, maar leuk werk is toch ook belangrijk? In Brentwood wemelt het nou niet bepaald van de begeerlijke vrijgezelle mannen, en Lisa is toch wel bezorgd dat ze haar droombaan uiteindelijk zal moeten opgeven. Of misschien toch niet….

Op een zondag belt haar baas Martha of zij naar een spoedgeval kan gaan op het landgoed vlakbij haar huis. Een nogal vreemde kennismaking met William McKinley vindt plaats. Zijn hond is aangereden, en om het beest goed te kunnen onderzoeken wil Lisa dat hij met de hond naar de praktijk komt. Lisa weet niet dat William veel invloed heeft in Brentwood, dat zal haar ook een zorg zijn, het gaat haar om de gewonde hond.

William heeft na het overlijden van zijn ouders het landhuis met het daarbij behorende landgoed geërfd. Maar zijn vader heeft er wel een voorwaarde aan gesteld, om ook over de bijbehorende financiële middelen te kunnen beschikken moet hij zijn vaders beste vriend overtuigen dat hij zijn wilde haren heeft verloren en zich heeft gesetteld. In Brentwood en Londen heeft hij nog geen geschikte huwelijkskandidate gevonden, of misschien toch wel…

Kathy komt met haar dochtertje Anne terug naar Brentwood. Als jong meisje is ze het ouderwetse dorp ontvlucht en is in Dublin gaan wonen. Haar huwelijk is voorbij en samen met Anne wil ze in Brentwood een nieuw leven opbouwen. Haar grootste droom is om een restaurant te runnen, maar of dat in Brentwood mogelijk is….

Conclusie
Een Enkeltje Ierland is een heerlijke feelgoodroman met veel humor. Hoewel het hier en daar wat voorspelbaar is word je toch een momentje op het verkeerde been gezet. De verhaallijn die ontstaat tussen William en Lisa is zeer vermakelijk. De stijve William moet erg wennen aan de losse houding van de Nederlandse Lisa. Echter is Lisa totaal niet onder de indruk van zijn status wat leidt tot soms hilarische situaties.
Kathy en Lisa worden vriendinnen, en Kathy’s dochtertje Anne steelt vrijwel meteen ieders hart.

Aan het begin van elk hoofdstuk zitten regendruppels op de pagina, hierdoor ben je er steeds van bewust dat het verhaal zich in Ierland afspeelt, ondanks de Nederlandse invloeden. Er is veel aandacht besteed aan de uitvoering van het boek.
Door de korte hoofdstukken wil je er steeds nog even eentje doorlezen, ongemerkt ben je door het verhaal heen. Het leest erg lekker, een heerlijke feelgoodroman met een lach en een traan.

Een Enkeltje Ierland krijgt van mij 4 sterren!

Bianca - Team De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: