vrijdag 19 februari 2016

'Het leven van de ander' - Katie Dale

 
Genre: Young Adult romans
Uitgever: Karakter
ISBN: 978-90-452-1004-9 
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 448
Uitgave: november 2015


Met dank aan de Karakter Uitgevers voor het beschikbaar stellen van dit recensie exemplaar.

Cover
Op verkoopsites van boeken staan verschillende covers voor dit boek. Ik heb van de uitgeverij het boek met de gele cover gekregen. Hiervoor wil ik uitgeverij Karakter hartelijk bedanken. De foto op de cover is gedrukt in een wat sombere kleur geel en zwart. De titel en de naam van de schrijfster staan in witte letters over de foto in het midden gedrukt. Het is een foto van een jong meisje met warrige haren die in spiegelbeeld is gedrukt. Dit geeft de titel van het boek goed weer. Er staat bijgeschreven: hoe kun je uitkijken naar je toekomst, als je verleden een leugen is. Dit geeft stof tot nadenken. Op de achterkant staat een uitdagende tekst waardoor ik wel getriggerd werd om dit boek te lezen. Ik geef de cover een 7 door de sombere kleur geel.

Samenvatting van het verhaal  
Rosie is de 18-jarige dochter van de zieke moeder Trudie. Deze ziekte is dodelijk, het is de ziekte van Huntington. Vooral in de laatste fase van haar leven zorgt Rosie intensief voor haar lieve moeder die door deze rotziekte erg veranderd is. Het probleem met Huntington is dat het erfelijk is en Rosie heeft zich nog niet laten testen. Als ze eindelijk zover is dat ze de test wil laten uitvoeren komt een hele goede vriendin en buurvrouw Sarah met een vreemd verhaal dat Trudie niet de echte moeder van Rosie zou zijn. Zij kan dit weten omdat ze de verloskundige was van Trudie.

Rosies emoties vliegen alle kanten op en ze weet niet meer wie ze is. 
Ze gaat op zoek naar wat er die nacht van haar geboorte is gebeurd en zo komt ze er achter dat haar biologische moeder misschien nog leeft. 

In de periode voordat de ziekte van Trudie verergerde had Rosie een lieve vriend Andy. Door de zorgen kan ze niet veel aandacht aan hem besteden. Na de begrafenis van Trudie besluit Rosie om met Andy hun jeugd-voornemen te gaan uitvoeren om een wereldreis te gaan maken. Maar de bedoelingen van Rosie zijn anders dan Andy denkt. 

Als ze aankomen in New York hebben ze een fantastische tijd tot Andy er achter komt dat Rosie haar echte moeder wil gaan zoeken. Dit brengt veel emoties met zich mee en Andy besluit alleen verder te reizen en Rosie gaat door met haar zoektocht. 

Rosie vindt het meisje dat haar leven leidt, zij heet Holly Wood, en ook nog meer mogelijke familie. Maar alles loopt niet zoals Rosie had gedacht, en ze rolt van de ene emotie in de andere.

Conclusie 
Het boek is geschreven in 2 verschillende lettertypen en soms moet je even nadenken met wie je te maken hebt in dat hoofdstuk. Het wordt in de ik-vorm geschreven maar vanuit verschillende personen. Vooral in het begin is het een beetje lastig, later staan de namen van de meisjes boven de hoofdstukken en is het makkelijker te begrijpen. Vooral omdat het een Young Adult boek is, is dat wel belangrijk.

Het verhaal zelf leest vlot en je kunt de emoties van de verschillende personen goed volgen. Wat ik erg mooi vond waren de gedachten van Rosie over de moeilijke beslissing om Holly te vertellen over de erfelijke ziekte. Ze worstelt erg met deze gevoelens en dat wordt mooi beschreven in o.a. deze zin: 

Overspoeld door een golf van wanhoop keer ik me weer naar hem toe. ‘Holly weet het van de Huntington…….’ 

Je voelt de spanning en het verdriet om Holly. 
Een mooi geschreven verhaal over menselijke emoties en de (on)mogelijkheden om te kiezen wat het beste is voor iedereen. 
Ik vind het een aanrader vooral om de vele herkenbare emoties bij heftige beslissingen in een leven.

Ik geef dit boek 4****

Marjolein van der Molen – Recensent De Perfecte Buren
  


Geen opmerkingen: