donderdag 3 maart 2016

Het leven van een Loser 'Niet te doen' - Jeff KinneyGenre: kinderboek 
Uitgever: De Fontein 
ISBN: 9789026132377
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina's: 223
Uitgave: juni 2012

Dank aan Uitgeverij De Fontein, afdeling jeugdboeken, voor het verjaardagscadeau voor Tess. 

De boeken rondom 'Loser' Bram Botermans is een komische geïllustreerde boekenserie van de Amerikaans schrijver, striptekenaar en computerspellenontwerper Jeff Kinney. De boeken zijn in het Nederlands vertaald door Hanneke Majoor. Het eerste boek verscheen in de VS in april 2007 en stond op nummer één op de New York Times-bestsellerlijst.

Altijd al wilde Bram stoer en volwassen overkomen, maar is ouder worden wel écht zo cool? Voor je het weet heb je namelijk VERANTWOORDELIJKHEDEN of sta je op een feestje met rare meisjes. Alsof dát allemaal zo vet is! Eigenlijk ziet Bram alleen maar nadelen aan ouder worden. En dan heeft hij ook nog eens ruzie met Theo, zijn beste vriend. Niet te doen, toch?!

Het is een leuk boek. Je moet er keihard van lachen. De plaatjes zijn ook grappig. Wat ze allemaal zeggen,heel erg leuk verzonnen. Het gaat over dat Bram naar zijn oom gaat voor de trouwdag en alles gaat mis bij de familie. 

Het neefje zegt dingen die het grappig maakt. Gammie zegt dingen en laat foto's zien van de familie. Gammie vertelt iets tegen Bram en Bram kan er niet tegen. In het boek staat ook dat Bram en de andere klasgenootjes naar school gaan om te slapen. Ze gooien met eten, gaan naar de speelhoek waar het supersaai is. Er zijn ook meisjes. De meester haalt de jongens en de meisjes uit elkaar. De klasgenoten hebben ook nog telefoons en Ipods. De meester kwam daar achter en iedereen had ineens geen telefoons meer. Echt heel grappig. 

Er is nog veel meer maar dat vertel ik niet. Maar jullie kunnen het wel lezen. De letters zijn best groot, maar niet te groot. Het is fijn om te lezen. Jammer dat het verhaal is afgelopen terwijl het zo spannend was. Je moet het echt lezen want het is echt grappig.


Groetjes Tess
(volledig zelf geschreven en met spellingcontrole voor dyslectische lezers gecorrigeerd)
Alle boeken uit deze serie zijn in de vorm van een dagboek van de hoofdpersoon, die Bram Botermans heet. Omdat het dagboek van een kind is staat het vol met handgeschreven teksten en simpele tekeningen van wat hij elke dag meemaakt. Hierdoor is het voor kinderen vanaf 10 jaar uitermate geschikt. Speciaal ook voor kinderen die kampen met leesproblemen of niet graag lezen blijkt deze serie vaak dé manier om ze over de streep te trekken. Door de visuele ondersteuning is het ook voor dyslectische lezers een goed te lezen boekenserie. Het gekozen lettertype dat lijkt op het handschrift is duidelijk en precies goed van formaat.

Tess is 11 jaar, zit in groep 7 en heeft de diagnose dyslexie en beelddenker. Hierdoor was lezen voor haar een regelrechte ramp die gepaard ging met veel frustratie. Het 'moeten' lezen op school was zo ontmoedigend dat thuis lezen een ware crime was. Toen Tess kennismaakte met de boeken van Jeff Kinney en Geronimo Stilton veranderde dat enigszins. Maar nadat de uitgever een exemplaar opstuurde 'ter recensie' is Tess verslaafd geraakt aan deze boeken en leest ze ze zelfs meerdere malen. Hardop lachen en volledig zelfstandig een recensie schrijven is nu iets dat ze heel graag doet. 

Toen ze afgelopen december voor haar 11e verjaardag van De Fontein een door Jeff Kinney gesigneerd exemplaar cadeau kreeg was het voor Tess dan ook als vanzelfsprekend dat ze ook hierover een recensie zou schrijven. Ze was door het dolle heen.
Op de foto's kun je zien hoe ze te werk gaat en hoe serieus ze deze taak neemt. Ze heeft al meerdere boeken uit deze serie mogen recenseren. Deze vind je hier op ons blog:
Het leven van een Loser deel 8
Het leven van een Loser deel 9

Andere boeken die Tess ook leuk vindt zijn o.a. de Fantasia serie van Geronimo Stilton, Thea Stilton en de Boomhut reeks van Andy Griffith.
Hier een aantal recensies:
Fantasia IX
De waanzinnige boomhut

Meer weten over dyslexie? Wij hebben daar een speciaal tabblad voor met recensies, ook van volwassenen, boekentips en informatie.


Patrice - Team De Perfecte Buren
moeder van Tess

Geen opmerkingen: