vrijdag 18 maart 2016

‘Het plezier van een eigen moestuin’ – Xavier MathiasGenre: Lifestyle / praktisch handboek
Uitgever: Uitgeverij Deltas
ISBN: 9789044744750
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 240
Verschijningsdatum: voorjaar 2016

Ik bedank uitgeverij Deltas voor het beschikbaar stellen van dit mooie boek.

Cover
Op de cover staan verschillende foto’s in prachtige kleuren van mooie zelf verbouwde moestuin producten. Door de mooie foto’s die ook door het hele boek staan blijf je kijken en bladeren, erg mooi. De subtitels vragen ook om het boek op te pakken: “Heerlijke groenten kweken op een biologische manier” & “Van boerenkool tot pastinaak: de lekkerste groentesoorten om te (her)ontdekken”.  Ik geef de cover een 8.

Achterflap
In dit praktische handboek onthult de ervaren tuinbouwer Xavier Mathias u al zijn geheimen voor een geslaagde en biologische moestuin:
- De beste en origineelste variëteiten om het hele jaar door te kunnen oogsten.
- Groentesoorten die van nature resistent zijn tegen ongedierte en plantenziekten, zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen.
- Adviezen voor de teelt, oogst en bewaring, plus keukentips om ten volle van uw verse groenten te kunnen genieten.
De moestuin is een plek waar u werk en ontspanning kunt combineren. Het is een plek waar u zich kunt laten verbazen door de diversiteit van de natuur... zoals minikomkommertjes die eruitzien als watermeloentjes, fluogele (moet waarschijnlijk fluorgele zijn) bieten in plaats van de klassieke rode, volledig eetbare en acrobatische Egyptische uien, de vergeten groente snijbiet die behalve lekker ook heel mooi is... Met dit boek ontdekt u het ware plezier van een eigen moestuin!

Het boek
Het boek is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken. Voor je begint krijg je eerst allemaal tips do’s en don’t’s over wat te doen. Je krijgt tips over hoe de grond te bewerken en hoe je het beste kunt zaaien en poten. Vervolgens een onderverdeling van “ondergrondse schatten” en “er hangt iets in de lucht: blad- en vruchtgewassen”. Per groente-soort wordt een uitgebreide beschrijving gegeven. Welke soort grond is gewenst, de zaaiwijze maar ook over hoe te bewaren. Een zeer uitgebreide beschrijving waar weinig aan ontbreekt. En tot slot nog een aantal tips voor de kleine balkon-moestuin, een verklarende woordenlijst en waar zaden te koop zijn.

Conclusie
Een heel mooi boek met prachtige illustraties die er om vragen om bekeken te worden. Het boek leest erg prettig, is zeer overzichtelijk en geeft goede tips. Bv de tip om van Noord tot Zuid te zaaien… iets wat je nu direct kan gaan proberen. De schrijver is erg begaan met het moes tuinieren en dat proef je in het hele boek. Een genot om te lezen.

Ik geef dan ook met liefde 4 **** sterren.


Brigitta Dielman-Bleeker – De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: