donderdag 28 april 2016

'Het Joshuaprofiel' - Sebastian FitzekGenre: thriller
Uitgever: The House of Books
ISBN: 9789044349870
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 382
Uitgave: 1 april 2016

Met dank aan uitgeverij The House of Books voor deze recensie exemplaren.
Duo recensie Nancy De Brucker met Patrice van Trigt – Team De Perfecte Buren

De als schrijver mislukte Max is een brave en plichtsgetrouwe burger – anders dan zijn broer, die in een gesloten psychiatrische inrichting zit. Maar Max heeft nooit iets illegaals gedaan in zijn leven. Tot nu toe. Binnen een paar dagen zal hij een van de meest verschrikkelijke en weerzinwekkende misdaden plegen waar mensen toe in staat zijn, hij weet het alleen zelf nog niet. Er zijn echter mensen die er wel van afweten en die willen hem vermoorden voordat het te laat is.

Cover
Nancy: Een zwarte cover met een foto van twee handen die verbonden zijn met draden. Deze foto kun je in het verhaal eruit halen. Zijn je handen gebonden of moet je in actie schieten als er zich iets voordoet of blijf je gewoon bij de pakken neerzitten? De naam van de auteur en de titel staan in rode letters wat zeker de aandacht trekt. Ik geef deze cover een 8.

Patrice: Wat een intrigerende cover. Kijk er maar een goed naar en na het lezen van het boek kun je de keuze voor dit specifieke ontwerp helemaal plaatsen. De kleuren zijn zowel donker als opvallend, in de boekwinkel valt ie gegarandeerd op. Een mooie en goede keuze die uitblinkt door zijn eenvoud. Een dikke 9.

Samenvatting van het verhaal
Nancy: Max Rhode is een schrijver, ten minste zijn eerste boek ‘ De Bloedschool’ was een bestseller. Daarna is het bergafwaarts gegaan met zijn schrijven. Doordat zijn echtgenote Kim een pilote is die lange-afstandsvluchten doet, houdt hij zich bezig met de opvoeding van Jola. Zij is hun pleegkind en sinds haar geboorte, nu tien jaar geleden, is zij het zonnetje in hun leven. Jola is heel pienter, een genie zou je wel kunnen zeggen en dat uit zich ook in haar gedrag op school en bij andere activiteiten waar zij haar mening niet onder stoelen of banken steekt. Dit veroorzaakt met tijden de nodige commotie.

Patrice: Twee broers zijn door dezelfde harde hand grootgebracht en nu volwassen. Het leven is voor zowel Max als Cosmo niet verlopen zoals het normaal gesproken had gemoeten. Max is totaal anders uit de verf gekomen dan Cosmo, deze zit ver weggestopt in een inrichting en heeft nogal wat op zijn kerfstok. In tegenstelling tot Max, hij doet zo goed mogelijk zijn best maar het lukt allemaal net niet. 

Nancy: Als Max Jola gaat afhalen van de zwemles krijgt hij een merkwaardig telefoontje. Hij moet dringend naar het ziekenhuis komen want de man aan de lijn heeft een merkwaardige boodschap voor hem. Nieuwsgierig als hij is rijdt hij er meteen naar toe. De arts van de onbekende licht hem in hoe de man eraan toe is. Hij geeft echter geen naam prijs van de patiënt maar hij deelt Max wel mee dat hij niet lang meer te leven heeft. Als Max de kamer binnen treedt schrikt hij heel hard als hij de patiënt ziet. Deze man heeft een duidelijke boodschap voor hem: “Het spijt me … maar Joshua heeft u uitverkozen”! Max snapt er geen snars van wat de man te vertellen heeft en hoe hij aan al zijn privégegevens is gekomen. De man weet heel goed wie Max is en wil hem waarschuwen. Wie in godsnaam is Joshua en waarom heeft hij Max uitgekozen?

Patrice: Samen met zijn vrouw heeft hij een tienjarige dochter. Het leven in Berlijn kabbelt voort en staat voor hem niet bepaald bol van successen. Zijn grote levensvreugde is dochter Jola. Max heeft een tijd geleden groot succes gekend met zijn debuutroman maar sindsdien wil het niet meer lukken. 

Nancy: Dan volgt de ene na de andere gebeurtenis waar Max geen vat op heeft. En als zijn broer Cosmo dan ook nog op het toneel verschijnt, is hij stom verbaasd. Zijn broer is een gevaarlijk iemand en zou eigenlijk opgesloten moeten zitten in de gesloten instelling. In tegenstelling tot zijn broer is hij een brave burger die al zijn verplichtingen nakomt. Door een onaangekondigd bezoek van iemand besluit Max dat hij met Jola moet vluchten. Hij belt naar zijn advocaat Toffi dat hij dik in de problemen zit. Maar dan gebeurt er iets en Jola is verdwenen. Hij moet alles op alles zetten om zijn dochter te zoeken en het wordt hem heel duidelijk gemaakt dat de tijd tikt en dat hij Jola moet vinden voor het te laat is!

Patrice: Wanneer Max onaangenaam wordt verrast en zijn leven ineens op zijn kop komt te staan, maakt hij kennis met een manier van overleven waarvan hij niet wist dat dat kon. Of toch wel? Alles wat hem lief is komt in gevaar en Max zal de meest vreselijke dingen moeten doen die hij tot nu toe alleen in boeken voorbij zag komen.

Conclusie
Nancy: Fitzek weet als geen ander bij het begin van het boek de spanning al op te drijven. Je zit meteen in het verhaal en je nieuwsgierigheid wordt gewekt want je wilt per se weten hoe dit gaat aflopen. Verschillende personages passeren de revue en een voor een hebben ze zo hun eigen geheime agenda. Het is een kwestie van weten voor Max wie nu wel of niet aan de ‘goede’ zijde staat. Hier lopen ook de emoties hoog op voor een vader die alles doet wat in zijn macht ligt om zijn dochter te redden. 

Patrice: Waarom is het totaal niet verrassend dat juist een boek van Fitzek zorgt voor een recensiedilemma? Alles maar dan ook alles wat je vertelt over dit verhaal is een potentiële spoiler. Fitzek schrijft zijn verhalen, keer op keer, op een dusdanige manier dat alles aan elkaar verbonden is en van essentieel belang voor het verhaal. En dus moet je inhoudelijk niet te veel informatie kwijt, zie ook de flaptekst van het boek. De uitgever zelf is ook heel summier in het verstrekken van inhoudelijke informatie. En zo moet het eigenlijk altijd zijn!  

Nancy: Het personage Jola is ook zeer goed weergegeven: ze is immers een pientere meid en door haar slimheid en doorzettingsvermogen kan ze veel dingen doen waar een andere tienjarige niet aan zou denken. Jola heeft bij mij veel sympathie gewekt. Ook al heeft dit boek een hoge psychologische factor, toch heb ik om een bepaald personage hartelijk gelachen en dat is zijn advocaat Toffi. Wat een heerlijke humor heeft die man en Fitzek heeft dit goed neergezet. Ook bij zijn dankwoord zit de nodige humor erin.

Patrice: Niets zo spannend en leuk dan om in het ongewisse te worden gehouden. Fitzek is een auteur die zich bij uitstek hiervoor leent. Hij is vaag, zelfs mysterieus. Hij bouwt een verhaal dusdanig op dat het nagenoeg altijd vanaf het begin spannend is. Als geen ander weet hij je menigmaal op het verkeerde been te zetten. Vaak en subtiel van richting veranderen zodat iedereen verdacht is en lang blijft. Hij is meester in het bedenken van de meest bizarre situaties en kan een sfeer creëren die kippenvel veroorzaakt.

Nancy: Dit boek gaat voornamelijk over vier aspecten die in onze samenleving voorkomen. Ik ga niet prijsgeven wat deze zijn, daarvoor moet je het boek lezen. Terwijl je het boek leest denk je wel aan bepaalde dingen maar het is pas in zijn nawoord dat Fitzek hierover uitweidt en dat je nog eens goed aan het denken zet. Hij heeft veel research gedaan en de cijfers die hij weergeeft zijn ontzettend hoog. Hij geeft gewoon zijn mening maar wel eentje die je echt doet nadenken en ook hoe je het zou kunnen aanpakken. Dat wil zeggen, help je mee of kijk je gewoon de andere richting uit alsof alles je koud laat. Dit zowel voor de lezer als voor sommige ‘profielen’ die zich kunnen laten helpen door bevoegde instanties. Hij legt haarfijn wat hij over dit alles denkt en geeft dan ook ongezouten zijn mening. Hij deelt dit gewoon mee met zijn lezers en dan heb je niet zomaar een thriller geschreven maar een boek met een duidelijke boodschap!

Patrice: Fitzek is vanaf zijn boek ‘De therapie’ (dat was al akelig goed) nóg meer gegroeid als auteur en heeft de slag duidelijk te pakken. Welke slag? Die van het opwerpen van verdenkingen, mysterie, oprechte spanning in combinatie met de harde realiteit. Want dat laatste aspect speelt altijd een cruciale rol. Zijn verhalen hebben altijd een realistische twist, het zou zomaar iemands verhaal kunnen zijn. Zijn personages zijn honderd procent menselijk en (opr)echt. Hun emoties en angsten net zo. Fitzek laat ze in de huidige maatschappij dingen meemaken die morgen, volgende maand of volgend jaar zomaar eens voorpaginanieuws kunnen zijn. Hij speelt in op de maatschappelijke ontwikkelingen, maakt kleine dingen groots en past deze naadloos toe in zijn verhalen. Zaken die we het liefst negeren maar wel weten, we hebben ze ver weg gestopt. Akelig goed geschreven, gewoonweg meesterlijk, ook nu weer. Het boek leest als een sneltrein, wegleggen is eigenlijk geen optie.

Nancy: Als je denkt dat het goed gaat aflopen weet Fitzek in de plot er toch weer een draai aan te geven die je niet ziet aankomen. Dit is een boek dat een echte aanrader is! Denk eraan als je op het World Wide Web zit dat Big Brother naar je kijkt! Een uitmuntende thriller die van mij 5 sterren krijgt.

Patrice: Tja, wie inhoudelijk over dit verhaal een recensie wil lezen zal hier niet veel wijzer van worden. Misschien wel van de welgemeende tip om dit boek (en al zijn voorgangers) écht te gaan lezen? En vergeet vooral ook het indrukwekkende nawoord niet, tjeetje zeg, dat is een thriller op zich. Fitzek is een must voor spanningszoekers! 5 dikke sterren voor het Joshuaprofiel!

Wij hadden enige tijd terug een interview met Sebastian Fitzek, dat kun je hier vinden.

Geen opmerkingen: