vrijdag 22 april 2016

‘In gesprek met’...... Linda Jansen


Naar aanleiding van Linda's tweede boek 'Boven water' dat nu net is uitgekomen, hadden wij een leuk gesprek met haar. Dit boek is het vervolg op 'Onder water' wat haar debuutboek was. 

Maak kennis met deze Brabantse auteur die heel openhartig is! 


Wie is Linda Jansen?
Ik ben een in eerste instantie een mama van de twee liefste kinderen van de wereld. Dit benoem ik als eerste omdat mijn gezin voor mij absoluut centraal en dus op nummer één staat. Daarnaast houd ik al heel mijn leven ontzettend veel van schrijven. Qua karakter ben ik best wel eens onnavolgbaar en een einzelgänger, maar daar voel ik me prima bij. Misschien heb je dat als auteur ook wel een beetje nodig om jezelf te kunnen afsluiten van de buitenwereld. Maar … lekker filosoferen met mijn man, vrienden/vriendinnen over het leven en wat nou belangrijk is daarin, vind ik ook heel leuk. Verder houd ik van het Bourgondische leven. Carpe diem!

Je was verleden jaar voor het eerst op de BB in Antwerpen. Hoe heb je die dag beleefd? 
HEET!!! Hahaha … het was een geweldige dag met vele nieuwe indrukken. Niet alleen zie je op zo’n beurs hoeveel boeken er zijn en dat het geweldig is dat jouw boek daar maar mooi tussen ligt. Het leukste vond ik de vele lieve en interessante mensen die ik daar ontmoette.

Je werd ook plots geïnterviewd, vertel daar eens wat meer over. 
Ja, ik ben daar geïnterviewd door Van Debutant tot Bestseller. Het was heel onverwacht dus als ik de beelden terugkijk zie ik mezelf nogal haperen hier en daar. Maar het is toch een keileuk filmpje geworden. Zij waren daar om auteurs te interviewen, ik raakte met de cameraman aan de praat omdat hij stond te wachten en toen hij besefte dat ik een “nieuwe Nederlandse auteur” ben, was het pats-boem camera en draaien maar. Echt een hele leuke ervaring. Hier het de link naar het filmpje! https://www.youtube.com/watch?v=2SpSCZCBclU

Je tweede boek heet ‘Boven water’ en is het vervolg op ‘Onder water’. Had je dit vervolg al in gedachten? Vond je ‘Onder water’ niet af? 
Eerlijkheidshalve had ik helemaal niets in gedachten. Ik stond vorig jaar met knikkende knieën voor de grote groene voordeur van het monumentale pand waar ik bij de uitgeverij op audiëntie mocht komen. Ik was zo onzeker dat ik verwachtte binnen een halfuurtje afgewezen buiten te staan. Het gesprek verliep heel anders dan verwacht en Marianne Vork (directeur van NAU uitgevers) sprak haar vertrouwen in me uit! Dat weekend heb ik uiteraard volop gefeest! De maandagochtend erna belde ze me met het idee om een vervolg op ´Onder Water´ te schrijven, of ik dat iets vond … nou het is inmiddels wel duidelijk. Dat vond ik wel wat J

‘Onder water’ werd goed onthaald en was een topper. Ligt de lat dan niet erg hoog om dit met ‘Boven water’ te evenaren? 
Best wel, ik had verwacht dat al mijn onzekerheden zouden verdwijnen als ik vanuit lezers en clubs en pers de bevestiging had gekregen dat mijn werk goed was. Maar op het moment dat ik de verzenden aanklikte en mijn het manuscript ´Boven Water´ naar de uitgeverij verzonden werd voelde ik me weer net zo klein als vorig jaar voor die grote groene voordeur.

Wederom een fraaie cover. Hoe kom je aan zo’n cover en heeft het iets met het verhaal te maken? 
Uh … de cover is een idee van de ontwerper van de uitgeverij en het wordt straks voor de lezers wel duidelijk waarom die blitse Fiat 500 erop staat.
Deze zomer verschijnt een bijzondere ´Onder water´ boekversie: eentje voor mensen met een lees- en gehoorbeperkingen. Dat is een heel fijn initiatief vinden wij. Hoe is dit tot stand gekomen en komt er dan ook eentje voor ‘Boven water’? 
De uitgeverij is hierover enkele weken geleden geïnformeerd dat ´Onder water´ daarvoor geselecteerd was. Ik vind het een hele eer en een goede zaak dat deze mogelijkheid bestaat voor mensen met een lees- en gehoorbeperking. Dus ja, je wordt geselecteerd. Ik hoop dus zeker dat ze ´Boven water´ later dit jaar ook zullen selecteren.

Ben je nog even verheugd als met je debuut? 
JA ABSOLUUT!! Het is weer een zeer spannende tijd.

In ‘Onder water’ schrijf je over Liz en Tom. Waarschijnlijk zijn die fictief, maar heb je zo stiekem niet iemand in gedachten die het 'voorbeeld' zijn? 
Nee, echt niet. Ik zie het stel zo voor me maar ze zijn geen van beiden gekoppeld aan een bestaand persoon.

Tom is 20 jaar ouder dan Liz, iets wat tegenwoordig geen issue meer is in de maatschappij. Is dit een bewuste keuze geweest? 
Ja, dat was inderdaad een bewuste keuze. Het wordt verder ook niet als issue aangehaald maar is wel belangrijk voor de historie in het verhaal en dus de verhaallijn.

Zit er een stuk biografisch in je boek? 
Neen, er zijn natuurlijk wel zaken die raakvlakken hebben met het echte leven. Gedachten en gevoelens kunnen we allemaal misschien hier en daar wel kennen of herkennen uit je omgeving. En er zijn zeker wel plaatsen en gelegenheden waar ik echt ben geweest maar dat maakt het niet biografisch.

Hoe deel je je schrijf dag in? 
Ik heb geen indeling… ´Onder water´ schreef ik in drie jaren en ´Boven Water´ in circa zes maanden. Een schrijfdag of -nacht kan één uur of tien uren duren. Het is een flow. En soms is die flow er wel en soms niet.

Hoe combineer je trouwens schrijven met je gezin? 
Prima, als het ’s nachts is dan merken ze daar sowieso niks van. Ik moet mezelf er wel voor afsluiten maar dat gaat me ook wel steeds beter af merk ik.

Heb je al een idee in je gedachten voor boek 3 of ben je daar al aan begonnen? 
Jaaah… ik heb een idee en ik ben er al mee begonnen, maar nog maar summier hoor.

Je bent nu een BN-er :-) Herkennen mensen je nu gemakkelijk op straat en/of spreken mensen je soms aan? 
Valt wel mee hoor, hahaha. Maar ik merk het zeker in boekhandels.

Mogen we ervan uitgaan dat je boeken voor elke leeftijdscategorie is? Nou neen, het is sowieso een boek expliciet voor volwassenen. Ik heb uiteraard voor de kinderen ieder een exemplaar maar dat is wel voor later als ze groot zijn J. Verder kan ik me voorstellen dat de groep vanaf de dertigers zich er het meest in zullen herkennen. Alhoewel ik ergens heb gehoord dat iemand het voor school had gelezen.

Je komt graag naar Antwerpen; Heb je iets met die stad? 
Antwerpen vind ik een super gezellige stad!! De mentaliteit en diversheid van mensen vind ik heerlijk en leuk!


Je gaat graag 'op café'. Wat moeten wij ons daarbij voorstellen? Een bruine kroeg of eerder een hippe tent? 
Bruine kroeg! Zeker! Nu ga ik niet heel vaak op café, dat lijkt misschien zo hé. Eigenlijk vind ik een terrasje pakken het leukste!

Je woont in het Bourgondische Brabant; Ben je zelf ook een Bourgondiër? Eet je graag en zo ja, wat is je favoriete gerecht? 
Ja oeioeioei, ik eet graag. Mijn favoriete gerecht. Het probleem is, ik lust eigenlijk alles. Maar als ik dan toch moet kiezen dan kies ik voor sashimi, daar mag je me best voor wakker maken en voor oliebollen ook trouwens … slecht hé J!

Je zegt dat je een twijfelaar bent. Hoe ga je daarmee om? Waaraan twijfel je dan zoal? 
Nou een twijfelaar, dat is gelukkig niet op alle punten zo maar ik ben niet snel tevreden over mezelf. Het kan altijd beter en dat maakt dat ik wel hier en daar wat onzeker kan zijn, zeker wat schrijven betreft, maar volgens mijn uitgevers hebben alle auteurs daar iedere keer weer met een nieuw boek last van.

Wat is het meest romantische wat je ooit zelf is overkomen? 
Ik denk toch wel het huwelijksaanzoek van mijn man. In een vol restaurant op zijn knieën!


Wat was de laatste film, tv-programma of boek waarbij je moest huilen? 
Ik huil steevast bij ´All you need is love´. Waar ik echt heel erg bij gehuild heb is de film ´Still Alice´. Ach, ik kan heel makkelijk om iets huilen. Als ik mijn dochter zie wegrijden op de fiets en besef hoe groot ze is of als ik mijn zoon zie zwemmen zonder kurkjes … als ik er zelfs nu alleen al aan denk! Even een tissue. Ik heb dat best erg, ja.

Als je ervoor kon kiezen om voor altijd één bepaalde leeftijd te hebben, welke zou dat dan zijn? 
Dertig!

Laatste vraag; Welke liedjes zitten er in soundtrack van je leven? 
Phoe… ik heb een vrij uitzonderlijke muziekkeuze weet ik. ´She’s a lady´ van Tom Jones. ´Daar gaat ze´ van Clouseau. ´De bestemming´ van Marco Borsato. ´Fire fly´ van Christina Metaxa. ´Dancing in the dark´ van Bruce Springsteen. ´Angel´ van Shaggy. Oh, zo veel, muziek kleurt elke dag! Momenteel gaat trouwens hier thuis de radio harder van die nieuwe danceplaat waar het nummer ´Fast car´ van Tracy Chapman in is verwerkt J!

Met dank aan Linda en uitgeverij NAU om dit openhartig interview te doen. Wij wensen je in ieder geval heel veel succes met ‘Boven water’!

Nancy - Team De Perfecte Buren

Linda volgen op Facebook? Klik hier.
Of bij haar uitgever NAU? Klik hier.

Geen opmerkingen: