vrijdag 8 april 2016

Moordwijven recensie 2: 'Gevaarlijk spel' - Liesbeth van KempenGenre: thriller
Uitgever: De Fontein
ISBN: 978-90-261-3765-5
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 303
Uitgave: 2015

Over de auteur
Dini: Liesbeth van Kempen was werkzaam als accountmanager, communicatietrainer en tekstschrijver. Haar grootste passie is schrijven. Gevaarlijk spel is haar thrillerdebuut.

Inge: Gevaarlijk spel is het thrillerdebuut van Liesbeth van Kempen, 
1 van de 6 “moordwijven”.

De cover:
Dini: Over de cover is al veel gezegd. Klopt het wel? Iemand die valt al dan niet met hulp en zo erbij komt te liggen? Voor mij is een cover niet het belangrijkste van een boek maar ik vraag mij wel af waar in het boek dit plaatje zou moeten kloppen. Ik waardeer de intrigerende cover toch met een 8.

Inge: Op de cover staat onder de titel “Vriendschap, vertrouwen, verraad…”. Om deze 3 woorden draait het hele boek, maar is dit wel de juiste volgorde van deze woorden? De cover past niet bij het boek; er komt geen dode vrouw op een trap in het verhaal voor, wat natuurlijk vreemd is. Daarom een vijf. Samenvatting van het verhaal
Dini: Officier van justitie Margot van Wateringen verschijnt zonder bericht of reden niet op een belangrijke zitting. Aangezien dat niets voor Margot is, die zeer punctueel is, maakt haar vriendin en collega Louise zich zorgen. Ook vanwege het feit dat Margot al eens bedreigd is door een grote crimineel. Wanneer daarna ook de man van Margot, Peter, verdwijnt start Louise een onderzoek. Ze vindt een merkwaardig dossier op kantoor waar Margot aan gewerkt heeft.

Inge: Margot, officier van justitie, en haar man verdwijnen opeens. Louise, collega en vriendin van Margot, vertrouwt het niet en gaat op onderzoek uit. Een gezamenlijke vriendin, Suzan, raakt ook bij de zoektocht betrokken, evenals Rob, de broer van Louise. 

Dini: Ondanks waarschuwingen van haar chef Henk Mulder gaat Louise op eigen houtje door met haar speurtocht naar Margot. Ze probeert haar broer Rob die werkzaam is als rechercheur bij de politie in Amsterdam en beschikt over de nodige kanalen, en haar vriendin Suzan, een dierenarts die ook bevriend is met Margot, te overtuigen dat er iets niet klopt. Gedrieën gaan ze op onderzoek uit en belanden in de een na de andere situatie. Dan dreigt alles uit de hand te lopen.

Inge: In eerste instantie is Rob alleen privé met de zaak bezig, maar hij is rechercheur en wordt door zijn baas uiteindelijk ook op de zaak gezet, met een dikke promotie in het vooruitzicht. Rob wordt tijdens het onderzoek onder druk gezet door een gevangene, Max. Wat is de rol van Max in deze zaak?
Beoordeling

Inge: Het boek begint met een fragment uit het lied Vriendschap van Het Goede Doel;
Als het gaat om alles wat je liefhebt
Wie kun je dan vertrouwen?

In de rest van het boek komen ook opvallend veel fragmenten uit liedjes voor, het zou leuk geweest zijn als hier een soort van rode draad of aanwijzing in te vinden was. Nu waren het (tenminste naar mijn idee) allemaal op zichzelf staande regels.

Dini: Het verhaal begint al vrij spannend met een cursief gedrukte tekst en die spanning houdt Liesbeth er aardig in gedurende het boek.

Inge: Het boek wisselt de beschrijving van een persoon die vast wordt gehouden af met de gebeurtenissen omtrent de verdwijning. Achteraf blijkt dit niet chronologisch te lopen, wat verwarrend is.

Dini: Halverwege het boek dacht ik even dat we al alles gehad hadden maar toen verraste Liesbeth mij met eigenlijk een spannende tweede helft. De personages zijn goed neergezet, hoewel ik Louise een eigenwijs figuur vond en niet echt vond handelen als een officier van justitie. Haar broer Rob die zoals de meeste politiefiguren moeite heeft met werk en gezin te combineren en zijn vrouw Barbara tevreden te stellen wat natuurlijk amper lukt. Suzan, een dierenarts die al lang diepere gevoelens heeft voor Louise en waar Louise nog mee worstelt.

Inge: Er lijken wat teveel toevalligheden in het verhaal voor te komen, zonder teveel te verklappen een paar voorbeelden; Rob die ook vanuit zijn beroep op de zaak wordt gezet en Monique die door verschillende personen gekend is.

Dini: Je vraagt je ook af wie het vertelt die cursief gedrukte hoofdstukken en iedere keer dat ik het dacht te weten, bleek het niet zo te zijn, dus dat is best knap. Boek is vlot en duidelijk geschreven waardoor ik het snel uitlas. Hier en daar ook wat humor.

Inge: Zelf heb ik me gestoord aan het veelvuldig gebruik van bijvoorbeeld de woorden Jezus, godverdomme, kut. Naar het einde toe werd dat gelukkig wel minder.


Dini: Aangezien de plot nog iets open laat, denk ik dat er nog een vervolg komt. Al met al een leuk debuut. Waardering 3,5 ***(*) sterren.

Inge: Vond het lastig om mijn mening over Gevaarlijk spel te vormen. Het is een boek dat makkelijk wegleest, op bepaalde momenten is het echt spannend, maar het verhaal lijkt niet af te zijn. Vooral de vraag hoe het met bepaalde personen en relaties afloopt wordt niet beantwoord. Daarom geef ik het boek 3,5 sterren.

Lees hier het interview dat we eerder met Liesbeth hadden.
Lees hier de recensie van Patrice over 'Gevaarlijk spel'.

Geen opmerkingen: