donderdag 28 april 2016

'Ondeugdelijke Spiegeling' - Rolf van der Leest


Genre: erotiek
Uitgever: Uitgeverij Aspekt
ISBN: 9789461538604
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 209
Uitgave: 2016

Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor dit recensie-exemplaar

Over de auteur

‘Ondeugdelijke spiegeling’ is de tweede roman van de Nederlandse schrijver Rolf van der Leest (1967). Hij maakt daarmee zijn debuut bij Uitgeverij Aspekt. Nadat in 2015 zijn autobiografische roman ‘Verslikt in het leven’ verscheen, lonkte hem de ongeremde vrijzinnigheid van fictie, surrealisme en erotica. Werken vanuit het onderbewuste libertijns denken, dat Rolf in staat stelt onthullende en suggestieve voorstellingen te creëren. Een roman met een sterk thrillerachtig plot, welke vanuit een haast zinsbegoochelende schrijfvrijheid tot stand is gekomen. Anders denken, anders schrijven.

Korte inhoud

Nadat Paul bij een grote en ingrijpende bedrijfsreorganisatie met twee handen de gelegenheid aangrijpt een gouden handdruk in ontvangst te nemen, verandert het leven van de succesvolle veertiger in een rap tempo. Via een wat oudere hartsvriendin komt de aantrekkelijke en sympathieke liefhebber al snel in aanraking met een andere generatie vrouwen en de wereld van verleiding, seks en intriges. Onder de vleugels van de invloedrijke Elise groeit Paul razend snel uit tot één van de meest succesvolle mannen van The International Men's Agency. Een flitsende job die zijn leven onverwacht en compleet zal veranderen!


Paul de Greef, good-looking en zesenveertig jaar, grijpt zijn kans als er in de slijterijketen waar hij als filiaalleider werkt, gesnoeid moet worden. Met een gouden handdruk kan hij een tijdje ‘rijkelijk’ leven. Hij geniet van het goede leven en reist regelmatig naar zijn favoriete wijndorpje Sancerre in Frankrijk.

Paul is al jaren bevriend met Mariëlle, een charmante vrouw die ettelijke jaren ouder is dan hij. Ze kennen elkaar door en door en hun relatie is zuiver platonisch. Hij vergezelt haar meermaals op zakenreizen of recepties. In deze wereld van de high society ontmoet hij diverse rijpere vrouwen, het type waar hij voor valt.

Als zijn potje ‘gouden handdruk’ na een tijd al redelijk geslonken blijkt, beseft hij dat hij zal moeten solliciteren. Als Paul een aanbod krijgt vanuit een heel andere hoek, kan hij de verleiding niet weerstaan en wordt hij Pierce. In een mum van tijd is hij de meest gevraagde en begeerde man van The International Men’s Agency en neemt zijn leven een heel andere wending. Houdt hij dit dubbelleven vol en wat als......
  
Conclusie 

Wat mij vooral aantrok bij dit boek was de cover. Vrij logisch, want dat is het eerste wat je te zien krijgt. Een zwart-wit foto waarop een bijna naakte vrouw voor een spiegel staat: ‘Ondeugdelijke spiegeling’! Ik vind het een mooie cover. De subtitel ‘Werklust’ is een goede keuze en lekker dubbelzinnig. Na het boek te hebben dichtgeklapt mag ik zeggen dat de foto perfect bij dit verhaal past.

Het verhaal leest gemakkelijk door zijn simpele zinnen en woordspelingen. Toegankelijk voor ieder die graag een ‘erotisch’ verhaal leest.

De auteur laat je in de eerste hoofdstukken kennismaken met de belangrijkste personages. Je krijgt een duidelijk beeld van Paul en Mariëlle. Daarna kabbelt het verhaal verder en moest ik moeite doen om mijn aandacht erbij te houden. Ik ging al vrij snel diagonaal lezen, omdat er weinig gebeurde. De bijkomende karakters worden weinig of niet uitgediept en alles gaat wel erg makkelijk voor Paul. Ook de verhaallijn had ik graag meer uitgewerkt gezien, het blijft te oppervlakkig. Ik had het interessant gevonden als de nieuwe baan van Paul, de plaatsen die hij bezoekt en de dames waar hij mee omgaat wat meer uitgediept waren. Bovendien vind ik Paul voor een man van de wereld wel erg naïef om niet door te hebben in wat voor wereldje hij terecht komt. De plot daarentegen is verrassend en zou je in dit verhaal zeker niet verwachten. Hij is misschien wat ver gezocht, maar het geeft toch een aardige wending aan dit boek.

Volgens mij is dit een verhaal dat in heel wat minder pagina’s verteld had kunnen worden, als kort verhaal of net het tegenovergestelde, meer uitgewerkt. Nu is het voor mij vlees noch vis. Door de cover waren mijn verwachtingen van het verhaal misschien te hoog, dat is natuurlijk ook een mogelijkheid. Het boek blijft bij mij niet nazinderen, jammer.
2,5 ster voor ‘Ondeugdelijke spiegeling’.
  
Karin Teirlynck - Team De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: