donderdag 7 april 2016

'Opeens is alles anders' – Frits van Dijk


Genre: thriller
Uitgever: Uitgeverij Aspekt B.V.
ISBN:
9789461538581 / NUR: 330
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 290
Uitgave: januari 2016

Met dank aan uitgeverij Aspekt B.V. voor dit recensie exemplaar.

Cover
De cover lijkt een perkamentachtige achtergrond te hebben met prominent in het midden een vingerafdruk. De titel ‘Opeens is alles anders’, met de subtitel ‘strafrechtadvocaat in de knel’, intrigeert en samen met de kleurstelling zorgt dit ervoor dat het boek opvalt. Ik vind de cover pakkend. Ik geef de cover een 8.

Samenvatting
Al vanaf zijn jeugd is Bart van Felsen vastberaden om ver te komen in het leven. Met een alcoholist als vader heeft hij in ieder geval voldoende motivatie om (door hard te studeren) zijn achtergrond te ontvluchten. 

Inmiddels is Bart een zeer succesvolle strafrechtadvocaat en is hij oprichter van een gerenommeerd advocatenkantoor dat veel grote zaken behandelt. Hij geniet veel aanzien en samen met zijn rechterhand Monique runt hij het kantoor met ijzeren discipline. Tijdens het vieren van zijn laatste overwinning met alle collega’s, hetgeen traditie is binnen het kantoor, ontbreekt het Bart aan enthousiasme. Het verdedigen van zelfs grote schurken begint hem steeds meer tegen te staan, terwijl hij altijd van mening is geweest dat iedereen recht heeft op de beste verdediging. Voor Bart een reden om zich eens te bezinnen op zijn toekomst. Een toekomst die, blijkt al snel, volledig overhoop wordt gehaald. Opeens is alles anders. 

De moord op John, de vriend van een jeugdvriendin van Monique, is de aanleiding voor een reeks gebeurtenissen die ervoor zorgen dat Bart voor een paar moeilijke keuzes komt te staan. Het rechercheduo Rob en Yvonne wordt belast met het moordonderzoek en stuit al snel op een aantal verbanden met het onderzoek naar de vermeende drugskoerier Toscari en zijn rechterhand Oscar de Vaat. Oscar is de ex-vriend van Patricia (jeugdvriendin Monique) en hij is als laatst gezien in de buurt van de vermoorde John. Terwijl het onderzoek vordert komt de recherche voor steeds meer vraagtekens te staan. Hoewel Bart in eerste instantie niets met de zaak te maken lijkt te hebben, wordt hij algauw meegesleept.

Conclusie
‘Opeens is alles anders’ is het debuut van Frits van Dijk. Door de bondige schrijfstijl leest het boek prettig weg. Het verhaal start met een achtergrondschets van Bart van Felsen. Het leest als een opsomming en is duidelijk bedoeld om de lezer van de nodige informatie te voorzien. 

Na de introductie van de advocaat verschuift de scope van het verhaal via Patricia, de jeugdvriendin van de rechterhand van Bart, naar de kern van het verhaal, een moordzaak. Deze moord wordt onderzocht door het rechercheduo Rob en Yvonne en al gauw lijkt Bart een bijrol te spelen in het verhaal. Tegen het einde van het boek komt Bart weer wat prominenter in beeld. 

Zoals gezegd leest het boek prettig weg, maar het verhaal bleef naar mijn mening behoorlijk op de vlakte. De schrijver lijkt aanzienlijk wat thema’s aan te willen snijden over keuzes, verlies, jeugdervaringen en de liefde, maar het wordt nergens grondig uitgediept. De rode draad komt wat fragmentarisch en willekeurig over. De verhandeling over de vader van Bart van Felsen als hij in het ziekenhuis ligt bijvoorbeeld, lijkt op zichzelf te staan en ook al is de intentie van de schrijver duidelijk, het lijkt allemaal wat afgeraffeld en dat is jammer. 

Het gevoel ontstaat dat de onderlaag van het verhaal te breed was ingezet, waardoor het als geheel voor de schrijver te omvangrijk is geworden om écht de diepte in te gaan. Naar mijn mening had het aantal pagina’s verdubbeld kunnen worden als de schrijver wel de ruimte had genomen (of gekregen) om de verhaallijnen grondiger uit te diepen. Het verhaal is spannend en interessant en de karakters zijn sympathiek genoeg om het gebrek aan diepte te vergeven. 

Als debuut is het een prima boek en mijn verwachting is dat Frits van Dijk met ‘wat kilometers’ zeker aanwinst voor het genre zal zijn. ‘Opeens is alles anders’ is een boek dat je even tussendoor leest. De dialogen rammelen hier en daar en zijn niet altijd geloofwaardig. Als Rob en Yvonne bijvoorbeeld aan de deur van Oscar de Vaat staan om hem een aantal vragen te stellen, wordt er van boven door de vriendin geroepen of hij weer naar bed komt. Nu kan ik niet voor alle stelletjes spreken, maar als er op een onchristelijk tijdstip aan wordt gebeld, dan zal mijn vrouw ongetwijfeld vragen hebben, maar niet of ik weer naar bed zou komen. Het heeft iets cinematografisch. Echter, het lag er bij vele dialogen soms gewoon te dik bovenop. Niet subtiele informatievoorziening voor de lezer of ietwat dramatische verhandelingen van gevoelens (bijvoorbeeld met de gesprekken tussen Josette en Bart). Het is van meet af aan al vrij duidelijk wie met de moord te maken heeft, maar het onderzoek hiernaar is spannend en wordt goed beschreven. Je wilt blijven wachten op de clou. De uiteindelijke ontknoping vond ik echter vergezocht en dat is jammer. Dit had eenvoudiger gekund.

Beoordeling
Frits van Dijk is de uitdaging aangegaan om een aantal zware thema’s te behandelen in deze misdaadroman. 
Hoe ga je om met jeugdtrauma’s? Wat doe je als je voor ethische dilemma’s komt te staan in je werk? Hoe ver ga je voor de liefde? 

Het resultaat is een aardig debuut dat goed wegleest, maar als lezer heb je het gevoel dat de eindjes weliswaar aan elkaar geknoopt zijn, maar dan wel gehaast. Ik miste in ieder geval een stukje verdieping. Ik geef ‘Opeens is alles anders’ 2,5 ster.

Chester Gerritse - Recensent De Perfecte Buren 

Geen opmerkingen: