dinsdag 26 april 2016

‘Smeergeld’ - Nausicaa Marbe

 
Genre: roman / thriller 
Uitgever: Prometheus
ISBN: 9789044624823
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 397 
Uitgave: september 2014Het boek “Smeergeld” van de voor velen onbekende Nederlandse schrijfster van Roemeense afkomst Nausicaa Marbe won tot veler verrassing de prestigieuze Belgische prijs De Diamanten Kogel 2015, een soort evenknie van De Gouden Strop.
De jury merkte onder meer het volgende op:

"Het is eerder een zedenroman dan een thriller, die zonder gebruik te maken van de - soms ietwat versleten - conventies van de crimi in een sappige taal naar een climax stroomt".
"De twee grote verhaallijnen van het boek worden door elkaar geweven tot een onweerstaanbare pageturner: soms grappig en cassant, soms wervend geëngageerd, soms lichtvoetig en spits."

Tot zover de jury.
Opmerkelijk was toch wel dat enkele zeer gerenommeerde auteurs met goede thrillers achter het net visten.

Waar gaat het boek over?
Job en Gaby van Emmerik wonen met hun tweeling Leon en Tara in Haarlem. Hun leven is niet zonder zorgen. Job is architect en was stadsbouwmeester van de gemeente Haarlem. Via een politieke intrige is hij zijn baan kwijtgeraakt toen hij fraude van gemeentelijke bestuurders op het spoor kwam.
Tijdens zijn actieve periode heeft hij in Boekarest een affaire gehad met Gretta Luzerne, dochter van een steenrijke vastgoedman. Die gaat hem zwaar opbreken als de dame in kwestie onder pseudoniem plotsklaps opduikt in Haarlem en Job en zijn gezin op een opvallende manier in de tang neemt.
Job werkt samen met oud-rechercheur Frits Alkema aan de fraudekwestie en ontdekt daarbij lijntjes naar Bulgarije. Die doen de oplettende lezer denken aan de kwestie van oud-minister en voormalig burgemeester van Maastricht Gerd Leers waarin overigens nimmer fraude is bewezen.
Het duurt zeer lang alvorens in het verhaal een “ouderwets” thrillerelement wordt geïntroduceerd. Op een gegeven moment wordt het lijk van oud-notaris Frank Zevenberg in een park gevonden. Diens functie en ook de vondst van het lijk vervullen echter vervolgens geen rol van enige betekenis in het verhaal.

Nausicaa Marbe heeft met “Smeergeld” een intrigerende roman geschreven. Haar taalgebruik is voorbeeldig, de zinnen zijn prettig leesbaar en de belangrijkste karakters krijgen voldoende diepgang mee.
De spanning in het verhaal is bepaaldelijk niet om te snijden, sterker nog het is de vraag of dit boek wel als thriller kan worden aangemerkt. Op de cover wordt het aangeduid als een “schitterende, bijzonder spannende zedenroman”.
Op een doorgewinterde thrillerlezer komt deze kwalificatie eufemistisch gezegd enigszins overdreven over. “Smeergeld” is zeker een goed en lezenswaardig boek maar het winnen van de Diamanten Kogel deed de kenners de wenkbrauwen fronsen. We kunnen slechts gissen waarom dit boek beter zou zijn dan de pareltjes “Bewijs het maar” van Rudy Soetewey, “Het meisje op de weg” van Michaël Berg, “Ultimatum” van de gebroeders Heerma Van Voss of “De vrouw in de spiegel” van Kim Moelands.

Het vorenstaande neemt niet weg dat “Smeergeld” een goed geschreven, prettig en interessant boek is dat drie heldere sterren verdient.

Charles Kuijpers - Recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: