vrijdag 13 mei 2016

'Altijd oorlog' – Hervé Le Corre


Genre: literaire fictie
Uitgever: Xander Uitgevers B.V.
ISBN: 9789401604796 / NUR: 302
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 518
Uitgave: 2015

Met dank aan uitgeverij Xander voor dit recensie exemplaar.

Cover
Op de cover staat een sikkel met daarop ondefinieerbare vlekken (roest, bloed?). Als achtergrond is een grauwe zwart-wit foto te zien van een verlaten landweg. De titel ‘Altijd oorlog’ staat in grote, rode letters prominent op de voorkant, met daarboven duidelijk de naam van de schrijver. Rechtsonder staat een korte recensiequote beschreven. De voorkant prikkelt. De titel en de sfeer van het beeld zijn goed op elkaar afgestemd en trekken zeker de aandacht. Ik geef de cover een 8.

Samenvatting
Bordeaux, eind jaren vijftig. De Tweede Wereldoorlog is bijna 15 jaar geleden afgelopen en het normale leven lijkt weer hervat te zijn. Toch dwalen de fantomen van een wreed oorlogsverleden door de straten van de stad. De tijd is vergeetachtig en mensen klampen zich daar doorgaans maar wat graag aan vast. De corrupte politiecommandant Darlac, die tijdens de oorlog heulde met de Duitsers, is net als vele anderen in 1945 door de mazen van het net geglipt toen alle collaborateurs voor het gerecht gebracht werden. Hij zit nog steeds stevig op zijn plek binnen het politiekorps, heeft penoze en politici in zijn greep met zijn kennis over de duistere kanten van de mens en hij heerst nog steeds met harde hand over zijn zelfgebouwde rijk. 

Daniel is een oorlogswees. Zijn ouders zijn omgekomen in het vernietigingskamp Auschwitz. Hijzelf is deze afschuwelijke dans ontsprongen, doordat zijn vader hem als kleine jongen tijdens de razzia op het dak geposteerd had en hij later werd opgepikt door vrienden van zijn moeder. Daniel is opgegroeid in dit pleeggezin en werkt nu als automonteur in een garage in afwachting van uitzending naar Algerije, waar zich de volgende oorlog heeft aangediend. Hij denkt nog veel aan het moment waarop hij zijn ouders voor het laatst zag en hij draagt dit als een last met zich mee.

Op een dag, vlak voor zijn vertrek, komt er een mysterieuze man in de garage om een motor ter reparatie aan te bieden. De man, met slechts zijn ogen zichtbaar vanachter een sjaal, trekt de aandacht van de jonge Daniel. Ogen waarachter onvoorstelbaar leed schuilt. Een leven vol littekens.
Vanaf die dag wordt Bordeaux opgeschrikt door een serie brute moorden. De slachtoffers blijken allemaal een band te hebben met Darlac. De politiecommandant gaat fanatiek op jacht naar de moordenaar. Iemand is meedogenloos aan het wroeten in het stinkende moeras van zijn verleden, dat maar beter met rust gelaten kan worden.

Conclusie
'Altijd Oorlog' is een rauw verhaal over de nasleep van een slopende oorlog, waarin de scheidslijn tussen ‘goed’ en ‘fout’ niet altijd even helder was. Hervé Le Corre heeft met zijn beeldende, poëtische schrijfstijl een uitstekend somber portret weten neer te zetten van het grauwe, naoorlogse Bordeaux. De 3 hoofdkarakters Darlac, Daniël en Jean Delbos zijn zéér levendig uitgediept en de schrijver weet de lezer goed mee te nemen in de gedachtewerelden van deze personages. Met 518 pagina’s is het een lijvig boek en de melancholische, uitweidende schrijfstijl maakt het lezen bij vlagen een uitdaging. 

De overpeinzingen worden prachtig geschetst, alles tegen een gedetailleerde achtergrond, maar het zorgt ervoor dat er weinig snelheid in het boek zit. Hierdoor wordt je geduld als lezer op de proef gesteld, maar de naakte rauwheid van het verhaal zorgt er wel voor dat het onder je huid gaat zitten. De schrijver schetst het leven na een tijdsperiode waarin de menselijkheid zo is getest dat je jezelf als lezer écht gaat afvragen hoe (of) mensen dat ooit te boven zouden kunnen komen. Het gaat verder dan enkel ‘aan welke kant stond je tijdens de oorlog?’. Hoe moet je een leven weer oppakken na alle verschrikkingen die men meegemaakt heeft? Hierbij heb je mensen die alles hebben meegemaakt en mensen die er redelijk ongeschonden doorheen zijn gekomen. Hoe zouden die elkaar ooit kunnen begrijpen? De enige wetmatigheid is dat het leven hoe dan ook verder gaat. Blijf je hangen in het verleden? Moet je blijven hangen? Moet je juist door? Hoe zwaar mag wraak wegen? Wat levert het uiteindelijk op? Het zijn allemaal vragen die zich opdringen tijdens het lezen van dit boek. Met de oorlog in Algerije, waar Daniel naar toe gaat als soldaat, lijkt Hervé ook subtiel de blinde vlek van de mensheid aan te willen geven, de continue herhaling van de geschiedenis, het perpetuum mobile van zelfdestructie. De tijd is vergeetachtig. De tweestrijd, het snijvlak tussen goed en fout, wordt goed uitgediept in de  personages en dat maakt 'Altijd oorlog' een bijzonder boek om te lezen.

Beoordeling
'
Altijd oorlog' is een indrukwekkend boek met een rijke, melancholische vertelstijl. De schrijver creëert op uitstekende wijze een zwaarmoedige stad, somber, grauw, die zich met alle geweld probeert te onttrekken aan het verleden. Hardnekkig voortploeterend, met oogkleppen op, koppig als een klein kind. Maar sommigen zitten vast in de tandwielen van de vooruitgang en die blokkeren, alvorens ze breken. Hoewel de schrijfstijl beeldend en confronterend is, zorgen de vele uitweidingen er wel regelmatig voor dat je als lezer ‘er aan moet trekken’ om verder te komen in het verhaal. De vele pagina’s ogen dan soms onoverbrugbaar. Maar het is zeker de moeite waard om dit boek uit te lezen, want 'Altijd oorlog' maakt indruk. Ik geef het boek 4 sterren. 

Chester Gerritse – Recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: