maandag 30 mei 2016

‘Boven water’ - Linda Jansen

 
Genre: roman
Uitgever: NAU uitgevers
ISBN: 978-94-91535-51-2
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 248
Uitgave: april 2016

Met dank aan NAU uitgevers voor deze recensie-exemplaren.


Lezers: Suzanne Kors, Hilde van den Bosch en Karin Teirlynck (DPB)
Groepsrecensie door Karin Teirlynck


Over de auteur

Linda Jansen (Roosendaal, 1978) is schrijfster en woont met haar gezin in het Bourgondische Brabantse land. Op jonge leeftijd schreef zij al gedichten en songteksten. Na de geboorte van haar jongste kind begon zij in de spaarzame stille uren te schrijven aan haar debuutroman “Onder Water” (2015). Het idee voor haar debuutroman ontstond nadat ze in de media regelmatig de term ‘onder water’ tegenkwam. De verhalen erachter lieten haar niet los. Zij vormen de basis van ‘Onder water’, gecombineerd met een van haar passies: het observeren van mensen en hun gesprekken op terrassen, in cafés en het park waar ze graag komt. Dat is voor haar iedere dag opnieuw een bron van inspiratie. Ondertussen is het vervolg ‘Boven water’ verschenen (2016)

Korte inhoud

De mooie, eens zo sprankelende Liz herstelt moeizaam van de lafhartige aanval die op haar is gedaan. Fysiek heeft zij langdurige revalidatie nodig; geestelijk moet ze dealen met het geschade vertrouwen van geliefden om haar heen. De uiterlijke schijn, de onechte vriendschappen en haar minnaar zijn uit Liz' leven verdwenen. Toms luxe sloepenbedrijf gloort als nooit tevoren en staat aan de vooravond van internationaal succes. In hun verwoede pogingen om met elkaar te vechten voor hun huwelijk worden zowel Liz als Tom blootgesteld aan externe verleidingen. Hun huwelijk dreigt opnieuw zwaar op de proef te worden gesteld. Het Zwitserse Davos zorgt voor de grootste turbulentie in hun leven, als Liz de confrontatie aangaat met de erfenis die Tom lang voor haar verborgen heeft gehouden.

Cover

Suzanne: De cover is simpel, lichtblauw met een mooie cabrio erop. Ontzettend leuk detail vind ik het kenteken: Roman. Deze cover heeft dezelfde stijl als de eerste roman in dit tweeluik ‘Onder water’. Al moet ik wel zeggen dat deze lichtblauwe cover mij meer aanspreekt dan de roze cover qua kleur. Wat erg fijn is voor de lezers van de eerste roman is dat deze cover er meteen uitspringt in de boekhandel omdat het herkenbaar is. Erg goed gedaan! De cover krijgt van mij een dikke 8!

Hilde: De cover is evenals het vorige boek ‘Onder water’ zeer aantrekkelijk. Heel geestig gevonden dat de vorige cover roze kleurde met een bakfiets op de voorkant en nu blauw kleurt met een Fiat 500 op de voorkant. Net zoals de bakfiets speelt ook de Fiat 500 een rol in ‘Boven water. De binnenflappen bevatten korte quotes die in het verhaal terugkomen. Het nodigt de lezer uit om het verhaal te willen lezen. Een 8 voor deze cover!

Karin: Een Fiat 500 cabrio op een lichtblauwe achtergrond prijkt op de cover. Simpel, mooi en smaakvol. Heel iets anders dan de roze cover van ‘Onder water’ met de bakfiets erop. Maar net als de bakfiets, speelt ook hier het autootje mee in het verhaal. De covers passen samen en dat is altijd leuk als het een vervolg is. Als lezer herken je dit meteen als je beide boeken in de (boeken)winkel ziet liggen. Cover een 8.


Samenvatting

Hilde: Liz en Tom nemen ons mee in de tijd na het ongeluk van Liz. Ze werken er hard aan om een gelukkig, hecht gezin te vormen. Liz probeert met vallen en opstaan haar ongeluk te vergeten, een goede moeder voor Lara te zijn en een begripvolle echtgenote voor Tom. Toch overvalt de depressiviteit haar regelmatig en kampt ze met de lichamelijke ongemakken van het ongeluk.

Suzanne: Het verhaal borduurt voort op het voorgaande boek ‘Onder water’.
Liz, Tom en Lara vormen nog altijd een gezin. Liz is aan het revalideren en Tom is hard en met veel succes aan het werk bij zijn bedrijf.  Alles lijkt weer ‘picture perfect’. Helaas is dit niet het geval.

Karin: Liz en Tom zijn nog steeds samen. Dit gaat niet over rozen. Tom is het vertrouwen in Liz kwijt en Liz heeft te kampen met depressie en angstaanvallen. Om op de rails te blijven en alles te kunnen verwerken, gaat Liz naar een psychiater en ook samen volgen ze relatietherapie. Ze doen er allebei alles aan om terug het gelukkige gezinnetje te worden als voor Liz’ ongeluk.

Hilde: De crisis is voorbij en Toms sloepenbedrijf floreert als nooit te voren. Hij sleept de ene order na de andere binnen en krijgt zelfs een groot internationaal contract binnen. Zijn beste vriend Stef wordt zijn rechterhand in het bedrijf. Eveneens is Stef de partner van Liz’ beste vriendin Suus.

Karin: Toch blijft Tom het moeilijk hebben met Liz en hun relatie. Hij zit in een rollercoaster van emoties. Enerzijds houdt hij nog van haar, anderzijds is er de wrok en voelt hij zich nog steeds bedrogen door Liz’  ‘slippertje’ met Sebastian. Kan hij haar nog wel vertrouwen? Hij gaat dan ook helemaal op in zijn sloepenbedrijf dat uit de rode cijfers is en de crisis heeft overleefd. Het ene na het andere contract komt binnen en na een mega-deal wil Tom graag zijn maat Stef in het bedrijf. Stef en zijn vriendin Suus zijn nog steeds goed bevriend met Tom en Liz en dit kan hun vriendschap alleen maar ten goede komen.

Hilde: Al houdt Tom zielsveel van Liz: zijn vertrouwen is geschaad door de relatie met haar Bulgaarse minnaar. Samen zoeken ze een oplossing door een relatietherapie te volgen. Dit helpt deels, Liz wil eerst het verleden afsluiten. Ze wil achter de waarheid van haar ouders komen. Waarom was haar moeder zo afstandelijk en kil tegen haar? Als ze hiermee heeft afgerekend kan ze verder met haar leven.

Karin: Liz wil afrekenen met haar verleden en haar ouders. Omdat die situatie nogal moeilijk ligt wil Tom niet dat ze alleen gaat, maar toch gaat ze achter zijn rug om die confrontatie alleen aan en komt tot enkele nare, verrassende ontdekkingen. Dit is voor haar de spreekwoordelijke druppel en ze besluit afstand te nemen en verder te gaan met haar leven en met Tom. Ze is klaar voor een tweede kindje, maar ziet Tom dit wel zitten?

Karin: En dan staat ineens Sebastian voor haar neus en komen alle gevoelens weer terug. Als Tom onverwachts thuiskomt en de minnaar van zijn vrouw staat voor de deur, slaan al zijn stoppen door met drastische gevolgen.

Hilde: Suus is zwanger en dat geeft Liz het gevoel dat dat haar relatie met Tom ten goede zou komen. Samen een kind op de wereld zetten. Tom is er sceptisch over en heeft zo zijn bedenkingen. Plots verschijnt de aantrekkelijke minnaar van Liz weer in beeld. Deze confrontatie heeft verstrekkende gevolgen voor het verloop van hun relatie. Als klap op de vuurpijl wordt Tom overvallen met een erfenis uit zijn Zwitserse verleden. Komen ze ooit weer samen? Wordt de kinderwens van Liz vervuld? In het Zwitserse Davos liggen alle antwoorden op hun vragen.

Suzanne: Het verleden haalt zowel Liz als Tom in en alles komt boven water.
Sebastian (de ex-minnaar van Liz), de grimmige relatie die Liz heeft met haar ouders en de nalatenschap van Toms oude liefde Anna. Zullen Liz en Tom bij elkaar blijven of is het verleden dat langzaam maar zeker naar boven drijft de druppel die hun relatie doet eindigen?


Conclusie

Karin: Het verhaal gaat verder daar waar ‘Onder water’ is gestopt. Ook in ‘Boven water’ wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van Tom en Liz, maar deze keer ook vanuit hun psychiater en enkele hoofdstukken vanuit Sebastian. Dit heeft een meerwaarde, omdat je op die manier, zeker uit het perspectief van de psychiater, een nog beter inzicht krijgt in de relatie van Tom en Liz.

Hilde: ‘Boven water’ is het vervolg op het eerste deel ‘Onder water’ dat vorige zomer is uitgebracht. De prettige vlotte leesbare schrijfstijl van ‘Onder water’ zet Linda Jansen voort in dit tweede deel. In tegenstelling tot mijn eerdere oordeel over dat de spanning van deel een pas op het eind voelbaar was en het verhaal voortkabbelde kan ik nu concluderen dat Linda in ‘Boven water’ een continue spanningsboog weet te creëren. Alhoewel de spanning in de zin van “eng” minder aanwezig is dan in deel een weet Linda de emotionele spanning steeds hoog te houden in ‘Boven water’.

Suzanne: Ook in het tweede deel zijn Toms en Liz’ gedachtegang verdeeld in verschillende hoofdstukken. Net als in het vorige boek spreekt mij dit weer ontzettend aan. Het leest erg prettig en het is fijn om een situatie van beide kanten mee te maken. In dit boek hebben ook Sebastian en de psychiater een eigen hoofdstuk waarin hun gedachten naar voren komen. Het idee is erg leuk alleen voegt het voor mij te weinig toe qua inhoud.

Hilde: Erg aangenaam is dat in de eerste hoofdstukken enkele citaten en verwijzingen zijn naar ‘Onder water’ zodat je als lezer weer snel in het verhaal zit en meeleeft met Liz en Tom. Want dat doe je! De karakters zijn goed en realistisch neergezet. De geloofwaardigheid van de personages zijn nog beter omschreven. De hoofdpersonen Liz en Tom staan duidelijk op de voorgrond en de andere personages zijn minder in beeld maar voldoende aanwezig om het verhaal glans te geven. Je gaat van Liz en Tom houden en je gunt ze zo graag samen een mooi liefdevol leven toe.

Karin: Als lezer zit je weer vrij snel mee in het verhaal en in het leven van Tom en Liz. Het is aangenaam dat Linda dit op dezelfde manier heeft aangepakt als in het eerste deel. Zo heb je weer een mooie kijk in hun gedachten. Je leeft op die manier mee met allebei en sluit ze ook nu weer in je hart. Dit komt omdat het verhaal vooral om hen twee draait en de strijd die ze voeren om, elk op zijn manier hun huwelijk te redden.

Toch vind ik ‘Boven water’ voorspelbaar en dat is jammer. Ik zat te wachten op een onverwachte wending, een bepaalde spanning. Dit komt waarschijnlijk omdat dit in het eerste deel frequent aanwezig is. Nu kabbelt het verhaal verder en krijg je als lezer heel wat herhaling op je boterham. Op die manier werkt Linda langzaam maar zeker naar de plot toe en ja hoor, daar was mijn onverwachte wending! Wat een knaller! Die zag ik niet aankomen.... Het is er zo eentje die toch enkele dagen blijft nazinderen.

Hilde: De plot is erg verrassend. Zo! Die zie je niet aankomen. Zonder veel te verklappen kan ik niet anders zeggen dan dat het me niet onberoerd heeft gelaten en nog enkele dagen in mijn hoofd heeft nagedonderd. Chapeau Linda!

Hilde: De tweeluiksroman ‘Onder water’ en ‘Boven water’ zijn samen een knap staaltje schrijfwerk dat voor een groot leespubliek geschikt is. Heerlijke toegankelijke romans om je even mee terug te trekken en in de wereld van Liz en Tom te wanen.

Suzanne: Het boek is fantastisch, het einde onverwacht en de schrijfstijl grandioos! Maar vooral het einde… Na het uitgelezen te hebben bleef  ‘Boven water’ nog enkele dagen in mijn hoofd zitten.


Slotsom

Suzanne: Ik heb echt genoten van dit boek en ben gaan houden van Tom, Liz, Lara, Stef en Suus. Ik hoop dan ook dat dit tweeluik broertjes of zusjes gaat krijgen en het toch een drieluik of zelfs vierluik wordt. Misschien het verhaal van de volwassen Lara of een roman over het leven van Stef en Suus, laten we zeggen Tussen water, Nabij water of Buiten water. Alsjeblieft Linda? Ik geef het boek dan ook 4 ontzettend grote dikke sterren.

Karin: Linda heeft een vlotte pen, maar dat wisten we al van haar vorige roman. Het verhaal leest ook nu weer makkelijk weg. Een toegankelijk boek, met een lach en een traan, dat laat zien hoe twee mensen hun leven en hun huwelijk terug op de rails proberen te krijgen. Omdat het voor mij te voorspelbaar was, maar de plot insloeg als een bom geef ik 3,5.

Hilde: Kortom; ‘Boven water’ is een verrassend vervolg op ‘Onder water’. Origineel met een onverwachte wending op het einde. Triest en mooi! Boven water heeft mijn verwachting aangenaam overtroffen zodat de drie vette sterren voor ‘Onder Water’ gewijzigd worden in vier fonkelende sterren voor ‘Boven water’.

Geen opmerkingen: