dinsdag 31 mei 2016

'Het isolement' - Chantal van Mierlo


Genre: thriller
Uitgever: Ambo Anthos
ISBN: 9789026334139
Uitvoering: vooruitleesexemplaar
Aantal pagina’s: 318
Uitgave: mei 2016

Met dank aan Uitgever Ambo Anthos voor dit vooruit leesexemplaar.

Over de auteur

Chantal van Mierlo (Boxtel, 1979) verhuisde in 2001, na het afronden van haar studie International Business, naar Duitsland. Daar werkte ze in diverse functies in marketing en pr. Ze was hoofdredacteur van een internationaal customer magazine. ‘Het isolement’ is na ‘De nummers’ (2015) haar tweede thriller.


Coco is een leuke, jonge en wilde meid die profiteert van het leven, tenminste zo lijkt het. Met haar moeder en haar gehandicapte broer woonde ze lange tijd in een commune in India, waar de regel van de vrije liefde gold. Als ze door omstandigheden terug naar Nederland verhuizen, vertrouwt ze alleen nog op zichzelf.

‘Verlies je nooit in de liefde, het maakt je kapot’

Coco wordt wakker naast Floris in een huis dat meer dan ‘luxe’ uitstraalt. Het was een leuke nacht met wilde seks, maar nu wil ze er zo vlug mogelijk onderuit muizen zonder Floris wakker te maken. Helaas, hij is wakker. Nadat hij zijn nummer op een briefje heeft geschreven springt ze bijna letterlijk zijn huis uit.

‘Ze zou hem nooit bellen, no way’

Als ze thuiskomt, mist ze de sleutels van haar souterrainwoning die ze huurt van Marieke, een vriendin. Ze sms’t Floris, maar hij heeft haar sleutels niet gezien. Gelukkig heeft Freek, haar ex-vriendje en broer van Marieke, een reservesleutel.

Razvan is geboren in een weeshuis in Roemenië onder abominabele omstandigheden. Op jonge leeftijd is hij geadopteerd, maar door zijn verleden heeft hij te kampen met bindingsangst. Door een moeilijke jeugd en het verlies van een goede vriend stort hij zich in de wereld van de internetcriminaliteit.

Floris kan Coco niet uit zijn hoofd zetten. Het wordt een obsessie voor hem. En wat hij ook probeert om haar aandacht te trekken, ze reageert niet zoals hij verwacht. Ze valt verdikke niet voor hem, zoals al de anderen dat wel deden. Zij helpt heel zijn routine om zeep, een routine die al jaren dezelfde is. Coco wordt een obsessie! Hij moet iets doen, want zijn ‘wensdroom’ is een relatie met Coco en hij wil zijn verdere leven met haar delen.

‘Coco paste in zijn plaatje, ze was deel van zijn toekomstdroom geworden’

Coco gaat veel op bezoek bij haar broer Rocket die in een verpleeghuis woont. Hij is de enige die ze nog heeft. Daar ontmoet ze Jeroen die er ergotherapeut is. Met Jeroen kan ze het goed vinden. Hij maakt emoties bij haar los en tegen hem vertelt ze veel over zichzelf, over vroeger met haar moeder.

Als op een dag haar bankrekening geplunderd is, als er berichtjes via Facebook gepost worden onder haar naam, maar waar ze niets vanaf weet en als ze ontdekt dat ze zelfs in haar studio niet meer veilig is omdat ze begluurd wordt, weet ze niet wat ze moet denken en heeft ze geen idee wie of wat haar dat aandoet. Wie kan ze vertrouwen? Coco raakt verstrikt in een wespennest en raakt volledig geïsoleerd van alles wat haar lief is. Gelukkig is Jeroen er om haar te helpen. Maar wie is Jeroen eigenlijk en wat weet zij van hem?

Van Mierlo schrijft met vlotte pen in korte duidelijke zinnen en zet op die manier een erg toegankelijke thriller neer. Door in te spelen op de sociale media kaart zij een hedendaags onderwerp aan, internetcriminaliteit. ‘Het isolement’ geeft een duidelijk kijk op wat de gevolgen daarvan kunnen zijn en wat de macht van het internet is.

De hoofdstukken zijn kort en wisselen elkaar af. Als lezer lig je elke keer een stapje voor, maar dat maakt het er niet minder spannend om. Vooral in het begin is het de grote vraag wie nu Coco’s stalker is. Je denkt het door te hebben en toch is er die twijfel. Van Mierlo drijft de spanning op en naar de plot toe zit je dan ook op het puntje van je stoel.

De karakters hebben diepgang, ook omdat je veel achtergrond informatie meekrijgt. Op die manier ontwikkel je al snel een sympathie voor of antipathie tegen bepaalde personen. Langs de andere kant kan je ook beter begrijpen waarom ze zo geworden zijn, omdat Van Mierlo je ook met hun verleden laat kennismaken. Als je alles optelt hebben zowel Coco als Razvan een zelfde verleden, in de zin van een mislukte jeugd. Allebei zijn ze op jonge leeftijd in de steek gelaten en dit heeft gevolgen voor hun verdere leven.

Dat de auteur voldoende research heeft gedaan, daar bestaat geen twijfel over. Ze weet waarover ze het heeft. De stukken over softwareprogramma’s en over Anonymous weet ze in simpele verwoording aan de man te brengen. Het doet je stilstaan en nadenken over wat er allemaal kan gebeuren en hoe groot de macht is van het internet. Als je daar verder over nadenkt, zou je direct alles afsluiten en verdwijnen uit deze ‘wereld’.

Omdat ik ‘De nummers’ niet gelezen heb is dit mijn eerste kennismaking met Chantal van Mierlo en die is zeker niet tegengevallen. Een verhaal dat vlot leest, een interessant en actueel onderwerp dat je aan het denken zet met goed uitgewerkte karakters. Bovendien weet Van Mierlo een spanning op te bouwen zodat je wel verder ‘moet’ lezen.
Ik geef graag 4 klinkende sterren voor ‘Het isolement’.

Karin - Team De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: