dinsdag 10 mei 2016

‘Levend aas’ – Katrien Van Effelterre

 
Genre: thriller
Uitgever: The House of Books
ISBN: 9789044348569
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 288
Uitgave: 20 april 2016

Met dank aan uitgeverij The House of Books voor deze recensie exemplaren.

Duo recensie Charles Kuijpers met Nancy De Brucker. Duo samengesteld door Nancy. 

Cover
Charles; Op een zwarte achtergrond is een naakte vrouw te zien in een decente pose. De titel van het boek staat in forse letters met een waarlijk prachtige heldere blauwe kleur prominent in beeld. De naam van de schrijfster staat daarboven in bescheiden lay-out. Niettemin valt de naam goed op, het is zonder meer een fraai ontwerp.
De cover krijgt een 8.

Nancy; Een zwarte cover met op de voorgrond een naakte vrouw die in een pose zit. Haar gezicht is niet te zien doordat ze haar gezicht wegdraait en haar haren voor haar gezicht hangen. In grote blauwe letters wordt de titel weergegeven en bovenaan staat de naam van de auteur. Alhoewel dit een donkere cover is trekt hij zeker de aandacht. Ik geef deze cover een 9.

Samenvatting van het verhaal
Charles; Het verhaal begint met een date die Patricia onder de nickname Nicky Van Oost heeft met een aantrekkelijke man. De afspraak werd gemaakt via de datingsite Lovequest. En niet zonder reden voor Patricia. Kort na elkaar zijn drie vrouwen verdwenen die allen een afspraakje hadden gemaakt via de site waarbij de plaats van ontmoeting steeds de horecagelegenheid XO (ExtraOrdinary) in Diepenbeek was. Carina Peeters, Merel Jacobs en Jessy Theeuwis lijken van de aardbodem verdwenen.

Nancy; Patricia Rodiers werkt bij de Federale Gerechtelijke politie in Genk als undercoveragente. Ze werkt aan een zaak waarbij al twee vrouwen verdwenen zijn. Dit onderzoek spitst zich toe op een datingsite “Lovequest”. De twee vrouwen zijn vermist nadat ze met een kerel hadden afgesproken in de brasserie XO in Diepenbeek.

Charles; Undercoveragente Patricia Rodiers draagt een zwaar traumatische ervaring met zich mee. Haar man Rino is tijdens een politieoperatie waarbij zijzelf als lokaas (levend aas) fungeerde, door toedoen van de betrokken crimineel om het leven gekomen. Patricia worstelt sedertdien met een schuldgevoel.

Nancy; Patricia denkt de dader te kunnen strikken en gaat onder de nickname ‘Nicky Van Oost’ naar een date maar als snel vermoedt ze dat dit niet de dader is. Marnix Veldkamp met wie ze had afgesproken is versteld dat hij wordt aangezien voor een verdachte. Terug op het bureau baalt ze zo enorm dat haar intuïtie haar in de steek heeft gelaten. Haar baas Guido Sanders is er niet gelukkig mee. Het enige aanknopingspunt dat ze hadden was de datingsite. De dader kan meerdere profielen hebben. Het kat- en muisspel kan opnieuw beginnen.

Charles; Maar dan worden er in een kanaal lichamen gevonden van vrouwen die door geweld om het leven zijn gekomen…..
Patricia denkt vooraf met haar date de mogelijke dader te hebben gevonden maar dat blijkt alras niet het geval. De betrokken man speelt in de rest van het verhaal een niet onbetekenende rol.
Als een terriër bijt Patricia zich vast in het onderzoek dat ze al snel op eigen houtje moet doen omdat haar chef Guido Sanders om zwaarwichtige redenen haar van het politieonderzoek afhaalt en vervangt door haar collega Xavier Verbiest. Met deze eigengereide man heeft ze een uiterst broze professionele relatie.

Nancy; Dan verdwijnt er weer een vrouw. Ook deze was actief op de datingsite. De nieuwe verdwijningszaak maakt Patricia heel onrustig. Ze moet en zal de dader in de val lokken en strikken. Als er een eerste lijk wordt gevonden, wordt ze van de zaak afgehaald. Ze is woest omdat ze er middenin zit maar haar baas ziet dat anders. Ze moet kunnen infiltreren want de dader is mogelijk al op zoek naar een ander slachtoffer.

Charles; Veel hulp krijgt ze bij haar privéactie van Matthieu Deschrijver, een IT-er bij de politie die haar bezwaren daaromtrent wegwuift.
Patricia neemt grote risico’s bij het vinden van de psychopaat die de verdwijningen op zijn geweten heeft. Deze heeft zeer opmerkelijke beweegredenen voor zijn daden. De lezer ontdekke die zelf. De plot is zeker op dit punt origineel.

Nancy; Ze is niet van plan om zich zomaar gewonnen te geven. Vastberaden als ze is begint ze op haar eentje haar eigen onderzoek. Ze heeft gelukkig ook de steun en hulp van haar collega Matthieu die een expert is op het gebied van IT. Ze moeten een selectie maken van de mannelijke profielen en dan stuiten ze op iets wat de profielnamen gemeen hebben.
Tijdens haar eigen onderzoek kan ze het gevoel niet van haar afzetten dat ze stiekem in het oog wordt gehouden. Ze weet dat ze hier met een psychopaat te maken hebben die niet zal stoppen met moorden tot hij gevat wordt. Is de dader haar al op het spoor?

Conclusie

Charles; De Belgische schrijfster Katrien Van Effelterre leverde kortelings haar tweede thriller af. Het boek “Levend aas” gaat in hoofdzaak over de gevaren van datingsites waar ook allerlei duistere lieden met minder goede bedoelingen opereren.

Nancy; De auteur heeft dit verhaal op poten gezet nadat een vriendin haar verteld had over een ontmoeting met een man via een datingsite. Blijkt dat dating via internet niet altijd zo onschuldig is als het lijkt.

Charles; Katrien Van Effelterre is doctor in de Germaanse taal en letterkunde. Het mag dan ook niet verbazen dat haar taalbeheersing voortreffelijk is. Het schrijven in heldere kernachtige zinnen is weliswaar iets anders dan het produceren van wetenschappelijke geschriften doch de schrijfster geeft er blijk van ook eerstbedoelde vaardigheid tot in de puntjes te beheersen.

Nancy; Het boek is onderverdeeld in hoofdstukken vanuit het standpunt van het onderzoeksteam, en menig personage. Synchroon lezen we dan ook wat er gebeurt en dat maakt het er nog des te boeiender op. Katrien snijdt ook een ander onderwerp aan dat ook heel actueel is. Ik ga hier niet verder op in omwille van het spoilergevaar.

Charles; De sfeertekeningen zijn goed en de belangrijkste karakters worden op een geloofwaardige manier uitgediept. De plot van het verhaal is in de hoofdlijn niet geheel nieuw maar kent enkele originele elementen en is goed uitgesponnen. De hoofdstukken zijn veelal kort, en de wisselende taferelen nopen de lezer tot dóórlezen. Het verhaal is voortdurend boeiend met een mooie onderhuidse spanning.

Nancy; Het personage Patricia heeft veel in haar mars maar privé is ze één brok ellende. De auteur laat zien dat dit personage ook maar een mens van vlees en bloed is en dat is ook prachtig weergegeven. Ook beschrijft ze hoe het voor Patricia is om in een mannenwereld te werken waar ze toch maar haar vrouwtje weet te staan.
Ook geeft ze het verhaal van de dader weer en op die manier krijg je zonder het te willen eigenlijk een beetje sympathie voor wat hem is overkomen. Ook hier snijdt ze wederom een onderwerp aan waar menige kinderen mee te maken krijgen.

Charles; Het boek is foutloos en dat is een compliment waard. Zulks komt ook in de huidige tijd van spellingscontrollers en andere correctiemiddelen minder vaak voor dan men zou denken.
In het verhaal komen diverse typisch Vlaamse woorden en uitdrukkingen voor die vrijwel steeds voor de Nederlandse lezer direct duidelijk zijn. Dat geeft het verhaal extra charme en snoert criticasters die menen dat Vlaamse auteurs hun typisch eigen woordgebruik zouden moeten mijden om hun bereik in het taalgebied te vergroten, de mond.

Nancy; Naarmate het verhaal vordert stijgt de spanning en op het laatste moment weet de auteur er nog een verrassing in te steken die ik niet had zien aankomen. Op een bepaald moment zet ze je ook op een verkeerd spoor en denk je de dader te kennen maar niets is minder waar.
Het is misschien een cliché maar ik heb vanaf bladzijde één genoten van dit boek, het is gewoonweg niet opzij te leggen want je moet weten hoe dit alles gaat aflopen. Ik heb er dan ook niet lang over gedaan om het uit te hebben.

Charles; De lezer van “Levend aas” wordt door Van Effelterre fraai op het verkeerde been gezet. Langere tijd bekruipt je het gevoel dat je aanvoelt hoe de plot is geconstrueerd en vooral wie de dader is doch een mooie draai aan het eind bewijst dat het gevoel op niets is gebaseerd.
Het boek heeft een open einde want het eindigt met een rasechte cliffhanger:

“Bij jou heb ik ontdekt wat liefde is.”
Het blijft enkele seconden stil.
“Mag ik je mijn verhaal vertellen, Pat? “
“Oké”, zegt ze zachtjes.

Nancy; Ik ben zeer blij dat Vlaanderen er weer een goede auteur bij heeft en ik hoop nog meer boeken van haar te kunnen lezen en hopelijk gaat ze verder met dit team en wie weet met nu een extra mankracht meer!

Charles; Eén kritisch puntje: Patricia heeft in het verhaal bij stresssituaties meermalen “druk op haar borstbeen”. Dat is vast niet gezond, maar het leidt de lezer af en heeft geen reële functie in het verhaal.

Nancy; Katrien schrijft heel vlot en beeldig en het moet ook gezegd worden dat dit boek foutloos is geschreven! Het is op geen enkel moment eentonig geschreven.

Charles; Katrien Van Effelterre heeft met “Levend aas” een zeer lezenswaardige thriller geschreven die goed is voor vier stralende sterren.

Nancy; Katrien heeft een geweldig boek geschreven dat vele thrillerliefhebbers kunnen lezen en waarderen. Dit is dan ook een echte aanrader die vijf sterren krijgt van mij.

Charles & Nancy - De Perfecte BurenGeen opmerkingen: