vrijdag 6 mei 2016

Moordwijvenrecensie 4: ‘De Betrokkenen' – Anita Larkens


Genre: thriller
Uitgever: De Crime Compagnie
ISBN: 978-94-6109-149-9
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 286
Uitgave: april 2015

Met dank aan uitgeverij De Crime Compagnie voor deze recensie exemplaren.

Duorecensie van Dini van Heumen en Inge Van de Vegte t.g.v. Moordwijvenrecensies.

Anita Larkens (1965) is een Nederlandse auteur van fictie en non-fictie. Ze werkte voorheen als copywriter bij haar eigen reclamebureau. Tegelijkertijd volgde ze schrijfcursussen. Daarna begon ze met het schrijven van journalistieke teksten, onder meer voor Tijdschrift Schrijven, nu Schrijven Magazine. Van 2005 tot 2006 recenseerde ze thrillers voor Crimezone.nl, jaren later begon ze ook met het schrijven van blogposts op Hebban.nl.
In 2001 verscheen haar non-fictieboek ‘De volmaakte vrouw’. ‘Werk, succes en identiteit’.  Maar haar allergrootste passie vond Larkens toch in het schrijven van fictie. Dit resulteerde in 2013 in haar debuutthriller ‘Schaduwdochter’, die goed ontvangen werd. In 2015 verscheen haar tweede thriller, ‘De betrokkenen’. Larkens werkte ook mee aan de erotische verhalenbundel ‘Verleiding’ (2013) en aan de bundel met spannende verhalen ‘Het cadeau’ (2014).

Flaptekst
De veertienjarige Eliza is als enige aan de brand ontsnapt waarbij haar broertjes en zusjes zijn omgekomen. Documentairemaakster Nora legt de nasleep van dit drama vast. Gaandeweg de interviews raakt Nora meer en meer verweven met de levens van de betrokkenen. Als Eliza’s beste vriendin verdwijnt, komt alles op scherp te staan. Wat verbergt Eliza? Het zijn uitgerekend de filmbeelden van Nora die een verontrustende waarheid onthullen.


Hoever mag je gaan in naam van de liefde?


Cover
Dini; De cover is wel aardig, een 7.

Inge; De cover past goed bij het verhaal, al zou ik in eerste instantie niet heel geïnteresseerd in dit boek raken. Misschien oogt het wat te zoetsappig (veel zachte kleuren, uitdagend meisje met rode lippen en kanten bloesje)? De subtitel “Hoe ver mag je gaan in naam van de liefde?” kan ik niet zo goed thuisbrengen, na het lezen van het boek.
Leuk detail zijn de doodshoofden aan de binnenkant van de omslag. De cover geef ik een 7.

Samenvatting van het verhaal
Dini; Bij een woningbrand komen zes kinderen uit het asociale gezin Hoft om. Alleen de 14-jarige Eliza overleeft net als haar ouders dit drama omdat ze niet thuis waren.

Inge; Tijdens een woningbrand komen de zes broertjes en zusjes van Eliza om. Zijzelf en haar ouders waren niet thuis. Al op de tweede pagina wordt bekend gemaakt dat de ouders, samen met een oom, verantwoordelijk zijn voor de brandstichting.

Dini; Documentairemaakster Nora wil de nasleep van deze ramp graag in beeld brengen en alle betrokkenen interviewen en filmen. Te beginnen met Eliza. Daarna volgen moeder Ulla Hoft, vader Tjeerd, zijn broer Anton en de vriendin van vader Tjeerd, Carla Seventum. Met Carla heeft Tjeerd ook kinderen. Carla heeft jarenlang op de oprit in een camper bij de familie Hoft gebivakkeerd met haar kinderen en een paar maanden voor de brand was ze vertrokken.

Inge; Eliza wordt in het gezin van haar beste vriendin Jade opgenomen. Documentairemaakster Nora ruikt haar kans en neemt een week na de brand contact op met Eliza. Ze wil een film maken over deze tragedie, met als titel ‘After the fire’.
Tijdens het maken van de film wordt er een groot geheim ontrafeld, wie zijn daar de betrokkenen van?!

Dini; Ook de buren komen aan bod, Luuk en zijn jongere broer Mark. Voor de familie Hoft moet Nora naar de gevangenis afreizen, aangezien deze opgepakt zijn voor de brandstichting c.q. medeplichtigheid. Eliza wordt liefdevol opgevangen in het gezin van haar beste vriendin Jade Festers. Victor Festers, leraar van beroep, helpt haar ook met haar dyslexie.
Maar wanneer Jade ineens verdwijnt, vragen de ouders van Jade, Victor en Rosalie Festers aan Nora of zij Eliza wil opvangen aangezien zij haar nu niet de aandacht kunnen geven die ze verdient. Daardoor wordt Nora zelf ook een betrokkene bij de hele geschiedenis. Ze helpt en steunt Carla en de kinderen. Brengt Eliza naar de psychiater zodat ze alles beter kan verwerken. 


Conclusie
Dini; Het boek is onderverdeeld in drie gedeeltes die Nora ook als drie aparte films opneemt. Dat zijn After the fire, The children are in the bedroom en RIP Lauren. Waarom Anita voor Engelse benamingen heeft gekozen is mij niet helemaal duidelijk. Kreeg daardoor misschien wel een buitenlands sfeertje dit boek dat zich in Nederland afspeelt en deels gebaseerd is op ware feiten.

Inge; Het verhaal wordt verteld vanuit drie verschillende personen; Eliza, Nora en Luuk (de buurman). Het zijn steeds korte hoofdstukken en het is vlot geschreven, wat het een makkelijk leesbaar boek maakt.

Dini; Korte hoofdstukken waarbij afwisselend Nora, Eliza, en Luuk aan het woord zijn. De gebeurtenissen en wendingen gaan in een sneltreinvaart en één gebeurtenis zag ik niet aankomen en dat is eigenlijk het enige thrillergehalte van dit boek.

Inge; Het verhaal kabbelt naar het einde toe, wat jammer is. Tot een bladzijde of 20 voor het einde is het boek echt spannend, daarna gebeurt er eigenlijk niks meer. Ook is het jammer dat niet bekend wordt gemaakt hoe de film door het publiek ontvangen wordt. Het is een boek over een (gelukkig) niet alledaags thema, wat zeker bijdraagt aan het thriller-gehalte.

Dini; Ik had al eerder haar thrillerdebuut 'Schaduwdochters' gelezen, dat ik een goed debuut vond. De bundel 'Het cadeau', waar Anita Larkens ook aan meewerkte, ligt hier nog om te lezen.

Inge; Een laatste wending/gebeurtenis/bekentenis was op z’n plaats geweest, nu bleef ik een beetje teleurgesteld achter. Ondanks dat, krijgt De betrokkenen van mij toch 4 sterren.

Dini; Mensen die een echte thriller verwachten zullen denk ik teleurgesteld zijn maar een goed en vlot psychologisch boek is het wel. Alleen ik heb het niet vaak maar ik kreeg aan de meeste personages een hekel. Zelfs aan die arme Eliza met wie je toch eerder medelijden moet hebben. Daarbij vond ik dat er ook vrij onlogische keuzes gemaakt werden door de personages. Mijn waardering 3/5 ***(*) sterren.


Geen opmerkingen: