donderdag 26 mei 2016

'Slachthuisblues' - Peter Robinson


Genre: thriller
Uitgever:  A.W. Bruna
ISBN: 9789400507036
Uitvoering: e-book
Aantal pagina's: 310
Uitgave: 26 april 2016

Als John  Beddoes en zijn vrouw Patricia terugkeren van een vakantie naar Mexico blijkt dat een peperdure tractor van hun boerderij is gestolen. Frank Lane, een boer aan de andere kant van de vallei, zou een oogje in het zeil houden maar desondanks is de Deutz-Fahr Agrotron verdwenen. John  Beddoes vertrouwt Franks zoon Mick niet en verdenkt hem ervan met de diefstal te maken te hebben. Maar als inspecteur Annie Cabbot navraag doet blijkt Mick van de aardbodem te zijn verdwenen. 

In een verlaten hangar ontdekt Terry Gilchrist tijdens het uitlaten van zijn hond Peaches een grote, bijna opgedroogde bloedvlek. Brigadier Winsome Jackman onderzoekt de zaak en als eerste wil zij antwoord op de vraag of het om menselijk of dierlijk bloed gaat.

Slachthuisblues is de 22ste thriller van Peter Robinson met hoofdinspecteur Alan Banks in de hoofdrol.  Peter Robinson is een succesvolle Engelse misdaadauteur die in 1950 in Castleford in Yorkshire werd geboren. Hij studeerde Engels aan de universiteit van Leeds en om die studie een vervolg te geven en tevens creatief schrijven te studeren verhuisde hij naar Toronto (Canada) waar hij nog steeds woont. Zijn grote bekendheid heeft hij vooral te danken aan de succesvolle thrillers met DCI Alan Banks in de hoofdrol, die zich afspelen in de fictieve stad  Eastvale in Yorkshire.

Peter Robinson heeft een plezierige schrijfstijl waarmee hij een redelijk goed verhaal op papier heeft gezet. Het bevat drie verhaallijnen die zich aanvankelijk onafhankelijk van elkaar ontwikkelen. Inspecteur Annie Cabbot en brigadier Winsome Jackman leiden het onderzoek omdat Alan Banks met zijn nieuwe vlam Oriana op vakantie is. Na terugkeer blijft hij wat op de achtergrond in een meer coachende en adviserende rol. Annie en Winsome grijpen de kans om zich te profileren met beide handen aan en vooral Winsome slaagt er goed in haar vaardigheden in haar voordeel te gebruiken. Het is een goede ontwikkeling dat Peter Robinson zo met zijn personages omgaat. Hij voorkomt er mee dat de boeken sleets worden.

Het verhaal begint voortvarend en wordt goed opgebouwd. Door de de vele plotwendingen is het boeiend maar in het tweede gedeelte zakt het een beetje in en treedt vervlakking op. Daarnaast zijn er nogal wat ondervragingen en teambesprekingen waarin je weliswaar een goed beeld krijgt hoe de politie in de ogen van Peter Robinson te werk gaat maar die soms ook wat langdradig zijn waardoor je moeite moet doen de aandacht erbij te houden.

De titel zegt het al. Slachthuisblues gaat o.a. over abattoirs en sommige passages zijn nogal grafisch waardoor een waarschuwing op zijn plaats is. Een sterke maag is vereist; misschien zijn er lezers die na het lezen van dit boek besluiten vegetariër te worden. 

Slachthuisblues is boeiende thriller met een redelijk goed plot. Het is beslist niet de beste Banks die Peter Robinson heeft geschreven maar al met al toch aanbevelingswaardig. ***3 sterren

Joop Liefaard - Recensent De Perfecte BurenGeen opmerkingen: