donderdag 19 mei 2016

'Space Rats' – Bavo Dhooge

 
Genre: thriller
Uitgever: Uitgeverij Houtekiet
ISBN: 978 90 8924 447 5
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 277
Uitgave: 15 maart 2016

Met dank aan Uitgeverij Houtekiet voor het recensie exemplaar


De cover
De groene kleur springt direct in het oog. Op de voorgrond zie je de gestalte van een astronaut en tegen de achtergrond, in groenige tinten, zie je een lanceerplatform. De letters van titel van het boek “Space Rats” hebben een bijzondere vormgeving: de onderkant van de letters lijken bekrast te zijn. De kleur van de titel steekt met de gele kleuren goed af tegen de groene ondergrond. Titel is goed bedacht: deze blijkt na het lezen een dubbele betekenis te hebben. Verder zijn er roodbruine vlekken te zien, die lijken te duiden op bloedspatten. De cover had direct mijn aandacht en hij krijgt van mij een 8.

Samenvatting van het verhaal
RATS: Recreational Adventures in Time & Space. RATS is opgericht door Sly (Spock) Pollock om Richard Branson de loef af te steken wat betreft commerciële ruimtevlucht. Om deze vlucht te realiseren is hij in zee gegaan met de piloot Dwayne Bryce, voor wie het een kinderdroom is die gaat uitkomen. Vlak voordat hij daadwerkelijk de ruimte in zal gaan, raakt hij tijdens zijn dagelijkse baan als piloot voor een luchtvaartmaatschappij betrokken bij een kaping, waardoor hij na deze laatste vlucht vliegangst ontwikkelt. De FBI agente Jenny Jàmes staat ondertussen op LAX te wachten om de gezochte crimineel Brody te onderscheppen, die zich aan boord van dezelfde vlucht zou moeten bevinden. Door de kaping loopt deze aanhouding mis. Ze zoekt contact met de piloot en doet zich (tijdens een “toevallige ontmoeting”) voor als psychologe om er achter te komen wat er nou precies gebeurde tijdens de kaping en hoe de gezochte crimineel heeft kunnen ontsnappen.

Langzamerhand komt Jenny Jàmes erachter dat de zaken er heel anders voor staan dan dat ze van te voren had kunnen bedenken, op de één of andere manier schijnt alles met elkaar in verbinding te staan. Jenny Jàmes gaat op onderzoek uit en het blijkt dat er door de enorme ambitie van Sly Pollock om de strijd om de eerste commerciële ruimtevlucht te winnen levens op het spel te staan en zelfs doden kunnen vallen.

Conclusie 
Het boek is opgedragen aan Chuck Yeager. In de film The Right Stuff, over de pionierstijd van de ruimtevaart, vormen de prestaties van Yeager een rode draad in het verhaal. Het begrip ‘Right Stuff’ wordt meerdere malen gebruikt in het boek. Na deze opdracht staan er drie citaten van ruimtepioniers: Yuri Gagarin, Richard Branson en Guy Grissom.

Het begint met een scène in de Mojavewoestijn: er is een ruimtevaartuig neergestort. Door dit gegeven, in combinatie met het citaat van Richard Branson aan het begin van het boek, ging er bij mij een belletje rinkelen en heb ik Richard Branson op Google opgezocht. Ik vond het volgende:

Op 25 september 2004 kondigde Branson aan een overeenkomst te hebben gesloten, waarbij een nieuw bedrijf voor ruimtetoerisme, Virgin Galactic, het intellectuele goed van SpaceShipOne zal licenseren om uiteindelijk betalende passagiers de ruimte in te kunnen brengen. 

Op 27 juli 2009 toonde hij in Wisconsin voor het eerst het moederschip Eve, dat in de toekomst ruimteschepen de atmosfeer zal insturen met aan boord betalende passagiers. Op 31 oktober 2014 stortte een ruimtevliegtuig neer in de Mojavewoestijn.
Bron: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Richard_Branson
Het mag dus duidelijk zijn waar Bavo Dhooge zich door heeft laten inspireren.

Verder is het voor de scifi liefhebber leuk dat er veelvuldig wordt verwezen naar zaken die betrekking houden op de ruimtevaart en sciencefictionfilms: onder andere The Enterprise, Men in Black, Rosswell, The X-Files. Zelfs de naam van het personage Ziggy: Ziggy Stardust (David Bowie). De boordcomputer in het verhaal is ingesproken door William Shatner. Het was voor mij als liefhebber van dat genre een feest van herkenning.

Het verhaal leest vanaf de eerste bladzijde lekker weg. De toon is, ondanks dat het een thriller is, luchtig van aard en de gesprekken hebben een heerlijk sarcastische ondertoon. Het boek bevat goede, scherpe dialogen. Het is een thriller met de nodige humor en aangenaam om te lezen. Het verhaal bevat bizarre situaties waarvan je je afvraagt waar dat heen zal gaan en hoe de personages zich uit die situaties gaan redden. Door met flashbacks te werken, wisselend tussen het nu en een week eerder, houdt Bavo Dhooge de spanning in het verhaal. Elk personage is goed neergezet met al zijn/haar talenten en eigenaardigheden en zijn stuk voor stuk origineel. Vooral Brody is hilarisch als de niet al te slimme ex-militair. Sommige scènes in het verhaal zoals die met Brody's rakkertjes en met Chip de aap vond ik net teveel van het goede, maar dat is een kwestie van smaak. Het past wel in het totaalplaatje van het verhaal.
Naarmate het verhaal vordert is het mooi om te zien hoe bepaalde situaties op een gegeven moment samen beginnen te vallen en je het grotere plaatje begint te zien.

Space Rats is een aparte thriller, die lekker wegleest en je regelmatig een glimlach op je gezicht tevoorschijn tovert.

Het boek krijgt van mij 3 sterren.
  
Jeanine Feunekes-Both - De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: