donderdag 2 juni 2016

'Beschadigd' - Ika Gerritsen


Genre: thriller
Uitgever: LetterRijn
ISBN: 9789491875243
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 269
Uitgave: 28 mei 2016

Met dank aan uitgeverij LetterRijn voor dit recensie exemplaar.

Over de auteur
Ika Gerritsen (Medemblik, 1978) is copywriter bij Alkmaar Marketing en boekrecensent en verslaggever bij de Boekenkrant. Als freelance journalist schreef zij o.a. voor Boek Magazine en Ouders van Nu. Ika woont met haar man en twee kinderen in het centrum van Alkmaar. Beschadigd is Ika’s debuut. Deze echt Nederlandse thriller speelt zich af in Alkmaar, maar ook in Medemblik, de Wieringermeer en de Beemster.

Wat een prachtig debuut heeft Ika Gerritsen met ‘Beschadigd’ geschreven! Afgaand op de cover verwacht je een thriller waarin een moord centraal staat die met water te maken heeft. Je ziet een jonge vrouw die in het water zweeft; is ze dood?

Het verhaal start in ieder geval met een moord: een vrouw wordt letterlijk van een trap af geschopt, de dader maakt het onder aan de trap af en neemt haar handtas inclusief agenda en telefoon mee. Het slachtoffer blijkt Veronica te zijn, de oma van Kirsten. Iedereen, inclusief de politie, denkt dat Veronica een ongelukkige val van de trap heeft gemaakt, waarschijnlijk doordat ze een borrel teveel ophad.

Kirsten besluit voorlopig in het huis van haar oma te trekken. Ze heeft de relatie met haar vriend net verbroken en heeft dringend nieuwe woonruimte nodig. Om de woonlasten op te kunnen brengen, neemt ze een huurster, Elise, in huis. Kirsten heeft een moeilijke jeugd doorgemaakt en in flashbacks kom je als lezer daar langzaam van op de hoogte.

Het boek wordt vanuit twee verhaallijnen geschetst, de ene verhaallijn met Kirsten als onzekere brugpieper en de tweede verhaallijn met Kirsten als jong volwassen vrouw. Kirsten en Elise kunnen het samen goed vinden, ze gaan samen stappen, maken vrienden in de omgeving maar zetten samen ook steeds meer vraagtekens bij het overlijden van Veronica. Ze ontdekken steeds meer dingen die niet kloppen, waar is bv. Veronica’s tas en wat doet de mysterieuze manchetknoop in Veronica’s ochtendjas?

De flashbacks van Kirsten veroorzaken de nodige nachtmerries, wat is er toch gebeurd in het verleden met haar beste vriendin Vanja? En wat is de rol van Susanna in het verhaal?

Beide verhaallijnen worden opgebouwd naar een prachtige en onverwachte ontknoping. Door de korte hoofdstukken leest het boek vlot en prettig weg. In de eerste hoofdstukken is het nog niet echt spannend maar de ontknoping zorgt voor vuurwerk. Ika Gerritsen wist me uitstekend op het verkeerde been te zetten! Ik heb genoten van dit boek, een dikke 5 sterren voor dit debuut.

Jeannie Bertens-Marcelis – Recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: