dinsdag 28 juni 2016

Groepsrecensie ‘Weg zonder genade’ - John HartGenre: thriller
Uitgever: Luitingh Sijthoff
ISBN: 9789024572977
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 432
Uitgave: 1 juni 2016

Dank aan Uitgeverij Luitingh Sijthoff voor het beschikbaar stellen van deze recensie-exemplaren.

Lezers: Carol Vermast- Van Beers, Alexandra Honings, Annick van Goethem, Henrieke Hommersom en Patrice van Trigt

Recensie samengesteld door: Patrice (team De Perfecte Buren)

Auteur
Annick: Weg zonder genade is de vijfde thriller van deze Amerikaanse schrijver. Hij gaf zijn job als advocaat op om zich voltijds op schrijven te richten. En met succes!! Hart is de enige auteur ooit die voor twee opeenvolgende boeken (Gevaarlijke onderstroom en Onschuld) een Edgar Allan Poe Award kreeg. Wordt wereldwijd uitgegeven en is in 29 landen vertaald. Krijgt alleen maar lovende kritieken!!

Cover
Annick: De witte achtergrond met de blauwe letters en vogels trekt meteen de aandacht. Centraal een foto van een kerkdeur in een vrouwelijk aangezicht. Een sprekende samenvatting van het verhaal in 1 beeld. Mysterieus en toch zo duidelijk. Opvallend zonder “te” te zijn, maar zeker genoeg om het boek eens nader te bekijken. Ik geef de cover een 8!!

Carol: De cover van het boek, voornamelijk in zwart-wit met enkele blauwe accenten, beeldt een gezicht uit met daarin een stenen trap die leidt naar een deur. Voor ik het boek las, besteedde ik hier niet zoveel aandacht aan en vond het een gemiddelde weergave van een thrillercover. Tijdens het lezen wordt de keuze van deze ‘mindfuck cover’ pas goed duidelijk. Een 8.

Henrieke: Het boek heeft een mooie cover, het is duister en onheilspellend. Hoe alles zich bevindt in een hoofd geeft hier nog meer diepgang aan. Ik beoordeel dit met een zeven. Wat me aantrok in het boek is dat het een thriller is waarover lovende reviews te lezen zijn. De schrijver heeft ook al heel wat aanzien verworven met voorgaande boeken.

Patrice: Een cover die meteen intrigeert en als je heel goed kijkt zie je meer dan je op het eerste oog zou denken. Mooi, eenvoudig en apart tegelijk. Een dikke 8!

Alexandra: De cover van het boek vind ik prachtig om te zien, mysterieus en duister. Het geeft wat mij betreft de inhoud al goed weer, ook die is mysterieus en duister. Een 9.


Korte inhoud
Annick: Elizabeth Black is een heldin. Onlangs heeft ze eigenhandig een meisje uit gevangenschap in een kelder gered, en de twee meedogenloze ontvoerders doodgeschoten. Maar Elizabeth heeft ook donkere geheimen. En als de jongen Gideon met een pistool staat te wachten tot de moordenaar van zijn moeder uit de gevangenis komt, raakt haar leven in een stroomversnelling.

Carol: Het boek vertelt het verhaal over Elizabeth Frances Black, een politieagente die met een geheim leeft. Dit geheim heeft een trauma veroorzaakt waardoor haar persoonlijkheid zich op een bepaalde manier heeft ontwikkeld.

Patrice: Elizabeth Black heeft altijd al bij de politie gewild en na hard werken is het haar gelukt. In het recente verleden is ze betrokken geraakt bij een explosieve zaak die haar tot op de dag van vandaag achtervolgt. Omdat Elizabeth alleen maar leeft om te werken heeft ze weinig vrienden en geen hobby’s. Ze is ineens een held wanneer ze een jong meisje uit de handen van ontvoerders weet te redden. Maar al snel rijzen de vragen…..en keert het tij.

Henrieke: Het boek gaat over detective Elizabeth Black. Zij is rechercheur van de politie en werd opgeroepen bij een melding die extreem uit de hand is gelopen. Elizabeth ontwikkelt in rap tempo een hechte vriendschap met slachtoffer Channing.

Alexandra: Het boek gaat over rechercheur Elizabeth Black, zelf onderwerp van een moordonderzoek, en een moord die pas geleden gepleegd is en verdacht veel overeenkomsten vertoont met een moord van jaren geleden waarvoor Adrian Wall (een ex-agent) 13 jaar in de gevangenis heeft vastgezeten.

Patrice: Dertien jaar gevangenschap hebben van Adrian een gebroken man gemaakt. Zonder de steun van Eli, zijn celgenoot, had hij het nooit gered. De ooit zo sterke en gedreven politieagent heeft de schijn tegen, maar dat is slechts een van zijn zorgen. Hij heeft gezeten voor de moord op Julia, moeder van Gideon. Deze veertienjarige knul wordt verteerd door verdriet en teleurstelling. Hij ziet maar één uitweg in deze situatie. Als niemand het heft in handen neemt dan doet hij dat wel.

Annick: Een persoonlijk drama heeft Elizabeth gevormd tot de sterke vrouw die ze nu is. Ze vertrouwt alleen zichzelf en heeft een persoonlijke missie. Vaak onbegrepen voor en door haar omgeving.

Patrice: Elizabeth kan het niet helpen dat ze zich geroepen voelt om de zwakkeren te verdedigen, voor ze te zorgen. Maar waar trek je die grens en vooral wanneer? Zo gelooft ze al jaren dat haar oud-collega Adrian ten onrechte in de gevangenis zit. Wanneer Adrian ineens vervroegd wordt vrijgelaten heeft ze dan ook zo haar vraagtekens. Maar echt tijd om hierover na te denken krijgt ze niet.

Carol: Er vinden bizarre moorden plaats in haar geboortedorp. Langzaamaan wordt duidelijk dat deze moorden niet op zichzelf staan maar dat deze een duidelijke link hebben met zowel Elizabeth als haar verleden.

Patrice: De 18-jarige Channing was twee dagen van de aardbodem verdwenen. Elizabeth heeft deze zaak tot een goed einde kunnen brengen dankzij haar volhardende drang om het meisje te redden. De twee houden contact en ontwikkelen een heel aparte relatie. Wanneer de staatspolitie vragen begint te stellen over wat er is gebeurd blijkt er meer te zijn dan tot nu werd verteld.

Henrieke: Tegelijkertijd is er ex-agent Adrian Wall op wie Elizabeth vanaf haar jonge jaren heimelijk verliefd werd. Adrian wordt vrijgelaten uit de gevangenis waarin hij dertien jaar lang opgesloten zat voor moord. Een moord die gepleegd werd in de kerk waar Elizabeth opgroeide en waarin haar vader priester was. Het boek sleept je mee in de enorme chaos in het leven van Liz.

Patrice: Op een heel bijzondere plek wordt het stoffelijk overschot gevonden van een jonge vrouw. En meteen zijn alle ogen gericht op Adrian én Elizabeth. De plek des onheils heeft een persoonlijke betekenis voor Elizabeth maar wil dat zeggen dat ze er dan ook bij betrokken is? De pers is genadeloos en Elizabeth wordt neergesabeld, van held naar dader? Dit medium heeft veel invloed op het verloop van de zaak en het is van essentieel belang dat dat juist niet gebeurt. Maar het is niet alleen de pers die geen geen genade kent…… Adrian heeft met meerdere factoren te maken die het leven haast onmogelijk maken. En met hem ook dat van Elizabeth, want loslaten staat niet in haar woordenboek. Ze trekt alles op haar schouders, met alle gevolgen van dien. En dan is daar het volgende slachtoffer……

Annick: Maar dan gebeuren er een aantal moorden die op haar op haar eigen terrein en tevens persoonlijk aangaan. Het begin van een horrorscenario voor elke politieagent. Niet alleen moet ze de moordenaar zoeken, maar moet ze ook afrekenen met demonen uit haar jeugd. Wie had kunnen denken dat ze zo nauw bij deze zaken betrokken zou blijken!! Het besef dat het verleden gepasseerd is en het heden en de toekomst veel mooie dingen te bieden hebben doet haar haar verleden in de juiste context zien.

Henrieke: Elizabeth’ leven was al bijzonder gecompliceerd voor de dubbele moord waarvan ze verdacht wordt. Het is onbegrijpelijk dat bijna het volledige politiekorps en de media zich binnen een week tegen haar keren. Elizabeth had een enorm geloof in de mensen in haar omgeving en kwam daarmee bedrogen uit.

Beoordeling
Annick: Elizabeth, Gideon, Channing, Adrian, allemaal sterke personen. Elk op hun manier getekend voor en door het leven. Sterke persoonlijkheden die proberen recht te krabbelen uit het onrecht dat hun werd aangedaan. Onderling met elkaar verbonden en allemaal op zoek naar een beter leven.

Carol: Liefde en opoffering spelen in dit verhaal een belangrijke rol. Dit blijkt uit haar relaties met een aantal hoofdpersonen waaronder Gideon Strange een 14-jarige jongen, Channing Shore een 18-jarig meisje en Adrian Wall, een oud-collega en oude liefde van haar. Alle drie kruisen deze personen haar pad tijdens haar werk als agente.

Patrice: De emoties lopen hoog op. Wie vertelt er de waarheid en is het in elkaar gestelde vertrouwen wel terecht? De personages zijn stuk voor stuk innemend. Van positief tot negatief. Wie er uitspringt is de bejaarde advocaat ‘Cry baby’, hij is hartveroverend en oprecht en die wisselwerking heeft hij ook op de andere personages. De gevangenisdirecteur en zijn personeel roepen argwaan en woede op maar of dat terecht is blijkt later. De auteur weet heel subtiel diverse emoties bij je op te roepen tijdens het lezen. En dat is niet alleen knap maar het trekt je ook meteen het verhaal in.

Alexandra: Er lopen verschillende verhaallijnen door elkaar, maar dat is zodanig goed omschreven dat het de vaart absoluut niet uit het verhaal haalt. Het geeft juist net dat beetje extra aan het verhaal, ik wilde hierdoor namelijk doorlezen en kijken wat er verder zou gebeuren. Het boek aan de kant leggen kwam niet in mijn hoofd op.

Annick: Het is het eerste boek dat ik van hem lees maar zeker niet het laatste!! Ik heb het boek op 2 dagen uitgelezen, ik kon het gewoon niet wegleggen. Dit boek is volgens mij zo’n succes door de spanning, het onderwerp op zich, de vlotte schrijfstijl, de interessante en mooi uitgewerkte personages en hun onderlinge verhoudingen. Een meesterverteller aan het woord. Absoluut mijn favoriet!!

Patrice: Hoe ver ga je om iemand te beschermen? In hoeverre zet je je eigen belang aan de kant? Er is sprake van schijnveiligheid en veel duistere geheimen. Wat is er voorgevallen dat nu de boel zó op scherp zet? En wat is de rol van de kerk hierin?

Alexandra: Het verhaal dat zich afspeelt rond Elizabeth en Channing raakte mij diep, ik wilde doorlezen om te weten te komen wat er zich allemaal had afgespeeld in de kelder. De beschrijvingen daarvan waren huiveringwekkend, net als de beschrijvingen van wat Adrian allemaal had meegemaakt in de gevangenis. Een ex-agent die wordt opgesloten… dat is vragen om moeilijkheden en die heeft hij dan ook zeker gekregen. De manier waarop Adrian over Eli praatte (zijn ‘roommate’ in de gevangenis) vond ik erg indrukwekkend om te lezen. De liefde van Adrian over Eli kwam luid en duidelijk bij mij binnen.

Patrice: De rol van de media, corruptie en de drang naar macht. Deze drie factoren zijn niet te onderschatten en in alle lagen doorgedrongen. Niemand lijkt oprecht of juist weer té. Elizabeth en Adrian weten daar alles van door hun (voormalig) werk. Maar ook Gideon en Channing maken er nu op een onaangename wijze kennis mee. Elizabeth doet alles om hen te beschermen maar vergeet zichzelf daarbij in acht te nemen. Het onderzoeksteam ondervindt last van dit medium tijdens zijn werk. Er lijken geen grenzen te zijn. En dat wordt mooi en vooral sterk neergezet. Vooral Elizabeth moet het ontgelden.

Carol: De opbouw van het verhaal is geweldig, waardoor je van de ene naar de andere mogelijke dader switcht. Als je denkt dat je weet wie het is, komt er weer een ander in beeld. Naar het einde van het boek, waarin alle gebeurtenissen samen lijken te komen, ontvouwt zich een opbouw van gruwelijkheden. Net als je denkt, dit was de plot, gooit de schrijver er nog een schepje bovenop.

Annick: Ik vind de manier van schrijven: de terugblikken, de herinneringen, het relaas van de moordenaar aan het werk afgewisseld met het actuele gebeuren in Elizabeth’ leven een prettige manier om een boek te lezen. Maakt je veel dingen duidelijk en leert je ook de moordenaar beter kennen.

Patrice: Het sterke karakter van Elizabeth is meteen haar grootste valkuil. Waarom doet zij wat ze doet? Wat is de reden van haar gedrag? Ze is een trotse vrouw, eigenzinnig, volhardend en verbeten om de waarheid boven water te krijgen. Maar zelfopoffering is haar ook niet vreemd. Haar collega en vriend Charlie ziet dit met lede ogen aan. Kan hij haar voor grotere rampen behoeden? En wat is er toch gebeurd tijdens de bevrijding van Channing? Iets klopt er niet volgens hem. Maar beide dames zwijgen als het graf.

Alexandra: Ik leefde mee met het de personages uit het boek, vooral toen bleek dat de scheidslijn tussen ‘goed’ en slecht’ niet altijd even duidelijk was. Wie is te vertrouwen? Wie is eerlijk in zijn of haar antwoorden en gedragingen? En vooral ook, wie is er niet te vertrouwen! Dat laatste bleek zo mogelijk nog belangrijker dan de vraag wie wel te vertrouwen is.

Henrieke: Zo af en toe vond ik het te langdradig en zat ik net niet lekker in het verhaal. Zelfs de plot waardoor ik enorm verrast werd, had wat mij betreft wel compacter geschreven mogen zijn. Daarentegen vond ik de verhaallijn wel zeer sterk en goed uitgedacht.

Patrice: Door passages aan te halen uit de rechtszaak krijg je als lezer een goed beeld over wat er tussen de hoofdpersonages is voorgevallen en wat hun voorgeschiedenis is. Het geeft een extra dimensie aan de beleving van het verhaal en het versterkt daardoor ook. Ook worden de huidige verstandhoudingen daardoor duidelijker. Dit verklaart meteen ook bepaald gedrag van een van de hoofdpersonages. Heel subtiel vallen de puzzelstukjes op de juiste plek. Toch was het einde alsnog verrassend.

Annick: Het verhaal is absoluut geloofwaardig. Kent een aantal onverwachte wendingen maar alle zeker op hun plaats in het verhaal. De spanning is doorheen het hele boek voelbaar en je krijgt maar kleine hints wat maakt dat je nieuwsgierigheid steeds maar toeneemt. Het plot was voor mij zeker verrassend. Tot op het laatste moment werd ik op het verkeerde been gezet. Maar met de uiteindelijke ontknoping kwam alles op zijn plaats terecht en werd alles ineens duidelijk.

Alexandra: Iedere keer dacht ik te weten welke kant het verhaal op zou gaan en iedere keer werd ik weer op het verkeerde been gezet. De wendingen die het verhaal steeds heeft waren erg goed gedaan, de plot had ik dan ook zeker niet zien aankomen.

Carol: Met Weg zonder genade heeft John hart een meesterlijke thriller geschreven. De eerste 7 hoofdstukken moest ik de losse gebeurtenissen nog aan elkaar koppelen maar daarna werd het steeds lastiger het boek weg te leggen. Bijna elk einde van een hoofdstuk maakte dat ik verder wilde lezen. Halverwege het boek wilde ik het in een keer uit lezen.

Annick: Is er dan toch nog hoop?? Komt alles goed?? Ik zou zeggen lees het boek, de moeite waard!

Patrice: Deze auteur weet je geregeld op het verkeerde been te zetten. Op pagina 121 was de dader duidelijk. Om tien pagina’s later weer te veranderen in een ander……en dat gaat zo nog wel een paar keer gebeuren. Iedereen is verdacht en/of slachtoffer. Mooi neergezet. Je blijft geïntrigeerd door het verhaal. Het is een boek dat zich moeilijk laat wegleggen.

Alexandra: Spannend tot de laatste bladzijde was dit boek niet, spannend tot het laatste hoofdstuk zeker wel. Het laatste hoofdstuk was een prachtig ‘lief’ omschreven epiloog, die voor mij bijna het mooiste deel van het boek was.

Conclusie
Henrieke: Ik vond het een heerlijk boek om te lezen en waardeer het met vier sterren.

Alexandra: Een boek over liefde, vriendschap, loyaliteit en machtsmisbruik. Wat mij betreft een absolute aanrader voor iedereen die van thrillers houdt! Maar ook voor mensen die graag lezen over onderlinge verhoudingen is dit boek een aanrader. Ik geef het dan ook 4 sterren, dat is het meer dan waard!

Patrice: Langzaam wordt het duidelijk hoe de vork in de steel zit. Maar is dat ook echt zo? Die vraag blijft tot het laatste moment onbeantwoord. Er is sprake van jaloezie, haat, liefde, samenzwering, dood, machtsmisbruik, duisternis en veel pijn. Zowel geestelijk als lichamelijk is er veel pijn. Erg overtuigend en sterk beschreven.

Carol: Ik kende de schrijver John Hart nog niet maar met ‘Weg zonder genade’ heeft hij een briljante thriller geschreven die mijns inziens duidelijk naar meer smaakt. Ik beveel iedere thrillerliefhebber van harte dit boek aan!! Dank voor het boek :) Was leuk om te lezen en de recensie te schrijven. 5 sterren!

Annick: Ik vind dit het mooiste boek dat ik dit jaar al gelezen heb. Een echte pageturner van een hoge kwaliteit. Ik ben absoluut van plan zijn andere boeken ook te lezen. Een aanrader voor thrillerliefhebbers. Een vakkundige schrijver die de kunst van het schrijven uitstekend beheerst en tot een kunst verheft. Een eigenschap die aan weinigen gegeven is. Een schrijver om u tegen te zeggen!! Dit boek krijgt van mij vijf mooie sterren!!

Patrice: Vanaf het eerste moment intrigeert deze thriller enorm. De personages die stuk voor stuk mooi zijn uitgediept en de ruimte krijgen, de verhaallijn en spanningsopbouw in combinatie met een vloeiende schrijfstijl maken dit boek tot een ware pageturner. De auteur weet de lezer meteen bij de strot vast te pakken. Je doet aannames, achteraf de verkeerde, en je hebt je vermoedens, ook de verkeerde. Het puzzelen en meedenken zorgen dat je continu betrokken blijft. Doordat het perspectief van de dader cursief is gedrukt maakt het meteen duidelijk met wie je te maken hebt en dat leest lekker. Alles in dit verhaal draait om vertrouwen in de puurste zin van het woord. Vijf sterren voor deze waanzinnige thriller, een échte, psychologische, spanningszoeker.

Dit boek van John Hart is in deze leesclub als zeer positief ervaren. Spannend, intrigerend, een goede verhaallijn en vooral de sterke personages hebben ervoor gezorgd dat het een gemiddelde haalt van 4,8 sterren ( 3 x 5 sterren en 2 x 4). Het heeft veel indruk gemaakt en de meeste deelnemers gaan andere boeken van deze auteur zeker lezen! Een echte aanrader voor liefhebbers van een sterke, psychologische thriller. 

Geen opmerkingen: