vrijdag 3 juni 2016

‘Indra’ – Sterre Carron


Genre: thriller
Uitgeverij: Witsand
ISBN: 9789492011381
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 370
Uitgave: 24 maart 2016

Met dank aan uitgeverij Witsand voor deze recensie exemplaren.

Duo recensie Nancy De Brucker met Patrice van Trigt - Team De Perfecte Buren

Na een avondje feesten rijdt Lore Nauwelaerts met de auto twee fietsers aan. Behalve Lore zitten in de auto ook haar vriendin Indra en de straalbezopen Andreas. Om niet de schuld te krijgen van het ongeval stelt Lore aan Indra voor om Andreas achter het stuur te zetten en zelf het hazenpad te kiezen. Maar dat is buiten Andreas gerekend. Wanneer zijn geheugen jaren later beetje bij beetje terugkeert en hij zich vaag herinnert hoe de vork écht in de steel zit, schuiven de vreselijke gebeurtenissen van die septemberavond als een legpuzzel in elkaar. Plotseling voelt Indra zich opgejaagd wild.

Ze probeert de touwtjes van haar leven in handen te houden maar glijdt steeds dieper weg in een web van leugens. Ze stort zich in de armen van een steenrijke investeerder uit Saoedi-Arabië, die haar vraagt zich te bekeren tot de islam...Cover
Patrice; Deze is echt niet mooi en klopt ook niet. Het ongeval betreft twee personen en in de avond. Op de foto is echter een meisje te zien en het is daglicht. Daarbij waren de vorige boeken gewoon mooier qua lay out. Maar dat is een kwestie van smaak natuurlijk. Ook geeft de flaptekst best veel cruciale informatie weg over het verhaal, het had wel wat mysterieuzer gemogen. Dat geeft de lezer nog meer te raden en afwachten.

Nancy; Op de cover ligt een gewond meisje op de grond met op de achtergrond een fiets en een auto. Dit geeft duidelijk weer dat dit om een ongeval gaat. In het midden en in gouden letters staat de titel van het boek. De auteur staat bovenaan vermeld in opvallende gele letters. Als je het boek leest komen foto en verhaal niet echt overeen en dat vind ik jammer. Ik geef deze cover een 6.

Samenvatting van het verhaal
Patrice; Ze waren jong en onbezonnen en ze maakten een desastreuze inschattingsfout. Het ongeluk, nu vijf jaar geleden, was te wijten aan impulsief gedrag en niet nadenken. Maar Lore, Andreas en Indra zullen dit voor de rest van hun leven als een strop om de nek ervaren. Vooral Lore en Indra dragen dit bewust met zich mee. Maar de een gaat er beter mee om dan de ander.

Nancy; 5 jaar geleden: Lore, Indra en Andreas komen van een vriend terug uit het Brusselse en alle drie hebben ze gedronken. Lore zit aan het stuur en ze rijden naar Andreas zijn huis om hem daar af te zetten. Andreas zit stomdronken aan de passagierskant en is zich niet bewust waar hij is. Lore racet met hoge snelheid door de straten en Indra maant haar aan om te stoppen. Andreas ziet lijkbleek en Indra is zeer bang en bezorgd. Als ze aan de kant wil duiken eruit het niets twee fietsers op die in het midden van de weg rijden. Lore kan ze niet meer ontwijken. Indra is heel onthutst en wil de slachtoffers helpen maar Lore heeft andere plannen en daar komt Andreas goed van pas.

Patrice; Vijf jaar na dato is er veel veranderd. In de privésituaties van de drie is veel gebeurd, vooral Indra heeft het zwaar. Zij heeft teruggekregen waar ze vijf jaar geleden zelf bij betrokken was, alleen nu treft het haar eigen familie. Thuis is er veel verdriet en haar schuldgevoelens over het ongeval destijds vreten haar inwendig op. Alle herinneringen komen weer naar boven. Het wordt steeds zwaarder wordt de last om te dragen. Wat er toen is voorgevallen was zo stom, zo impulsief maar valt niet meer terug te draaien. Zou ze het nu anders doen?

Nancy; Heden:
Lore en Indra zijn nog steeds een stel. Op een dag krijgt Indra een telefoontje van haar vader, die ze notabene al jaren niet meer heeft gezien of gehoord, en haar leven valt in duigen. Ze heeft een enorm verlies te verwerken en moet zich noodgedwongen staande houden om haar zusje te helpen die een zeer zwakke gezondheid heeft.

Patrice; Hoe dan ook, Indra gaat gebukt onder al deze gevoelens en daardoor doet ze dingen die ze wellicht anders nooit zou doen. En nu het lijkt dat Andreas zich steeds meer herinnert wat er écht is gebeurd en wat hem in de schoenen is geschoven benauwt het Indra alleen maar meer.

Nancy; Alsof dit nog niet genoeg worden ze ook weer herinnerd aan het ongeval van vijf jaar geleden. Blijkt dat Andreas beetje bij beetje in zijn geheugen terug krijgt wat er die fatale nacht is gebeurd. Indra gaat gebukt onder de schuldgevoelens en heeft het heel moeilijk met Lores attitude. Lore is een verwend nest en is altijd gewoon geweest om dingen te krijgen en dingen naar haar hand te zetten.

Patrice; Wanneer ze de steenrijke moslim Amir leert kennen besluit ze dan ook om drastisch het roer om te gooien. Dit is haar kans om te ontsnappen, te vluchten. Maar dat gaat haar duur komen te staan. Wederom moet ze keuzes maken die grote consequenties kunnen hebben. Is ze nu wel in staat om die verstandig en weloverwogen te maken? Ze staat er ineens helemaal alleen voor……

Nancy; Indra is het gewoon beu om tweede viool te moeten spelen en wil daar verandering in brengen. Indra is heel gevoelig maar ook naïef en probeert een manier te vinden om met deze situatie om te gaan maar dat is haar niet gegund. Ze heeft de ene tegenslag na de andere en op een gegeven moment leert ze een moslim kennen genaamd Amir. Hij is afkomstig uit Saoedi–Arabië en is schatrijk. Amir ziet en merkt dat ze ongelukkig is en dat ze veel verdriet heeft. Dit ziet ze als een kans om haar zusje te redden. Het enige wat ze hier voor hoeft te doen is zich te bekeren tot de Islam. Ze ziet deze uitweg als haar laatste sprankje hoop en vult dan ook de eisen in die Amir haar stelt. Nu is er geen weg meer terug voor haar!

Patrice; Intussen is Rani druk, druk, druk. De combinatie gezin en een carrière gaat niet in haar koude kleren zitten. Zo goed en kwaad als mogelijk doet ze haar uiterste best om uit te blinken in beide. Maar dat is haast onbegonnen werk. Thuis gebeurt het een en ander, zoals iedereen wordt ook Rani niet ontzien. En ondanks het politieteam waar ze altijd op kan terugvallen is het werk zwaar, Rani is en blijft ambitieus en wil haar zaken tot een oplossing brengen. Zoals altijd spelen er allerlei zaken maar één zaak in het bijzonder heeft haar aandacht. Daar komt weer die naam naar boven, die heeft ze al vaker gezien. Rani zoekt naar de verbindende factor. Wat heeft een oude rechtszaak van Lore’s vader te maken met de zaken van Rani nu?

Nancy; Ondertussen wordt Rani Diaz naar een plaats delict gestuurd waar een oude dame op een bizarre manier is vermoord. Ze hebben weinig aanwijzingen maar er wordt al gauw een verband gelegd met nog een andere zaak.
Het vele werk gaat Rani niet in de koude kleren zitten maar godzijdank heeft ze veel steun van haar collega’s. Op privévlak loopt het ook niet zo schitterend en moet ze ook een manier zien te vinden om hier mee om te gaan.
Kort daarna wordt er een tweede moord gepleegd en bij het team van Rani is het alle hens aan dek om ook deze moordzaak op te lossen. En als klap op de vuurpijl gebeurt er dan nog iets desastreus. Opvallend hierbij is dat de naam Indra Biemer steeds weer opduikt. Wat zijn al deze verbanden met elkaar en kunnen ze deze zaak oplossen voor er nog meer slachtoffers vallen? En wie oh wie heeft het nu op de arme Indra gemunt?

Beoordeling
Patrice; Deze keer is de titel geen mysterie zoals in de vorige delen dat wel het geval was. Het is meteen duidelijk dat het een hoofdpersonage betreft uit het boek. Ondanks dat lokt Sterre je bij dit boek uit tot nog meer meedenken en gissen dan in de vorige boeken het geval was. Dat komt omdat ze ervoor gekozen heeft sneller van perspectief te veranderen en op cruciale momenten een sprong te wagen naar een ander personage, dus moet je weer even wachten. Je gedachten gaan echter nog even door met ‘wat als…’ of ‘zou het zo zijn?’ Het verhaal pakt je dus vast, je leeft je in en je leeft mee. Dat is een heerlijke bijkomstigheid tijdens het lezen van een goed boek, dat je echt in het verhaal zit en je identificeert met de personages. Dat is zeker gelukt. Met het ene personage voel je je uiteraard meer verwant dan met het andere, ze zijn daar uiteenlopend genoeg voor. De keuzes die men maakt bepalen dat grotendeels, die zijn soms nogal met verstrekkende gevolgen en dus heb je daar je vraagtekens bij: zou je dat nou wel doen?

Nancy; Dit is het zesde boek van Sterre met Rani Diaz. Het staat buiten kijf dat dit het beste boek is dat ze tot hiertoe heeft geschreven. Sterre heeft heel wat lugubere ingrediënten in dit verhaal verweven. Van moord tot andere vreselijke dingen waartoe een mens in staat is.
Dit boek neem je in de hand en opzij leggen is geen optie. Het leest dan ook heel vlot en de hoofdstukken worden voortdurend afgewisseld door de vele gebeurtenissen die plaatsvinden. Je wordt in een stroomversnelling meegenomen en je blijft jezelf verbazen hoe ingenieus alles in elkaar zit. De plot had ik totaal niet zien aankomen en is dan ook heel goed uitgewerkt. Het einde was voor mij zeer schokkend en ik moest toch eventjes bekomen.

Patrice; De verdeling m.b.t. het aandeel van de hoofdpersonages is goed, je krijgt goed zicht op wat er speelt en wat iedereen bezighoudt. Geheimen worden goed bewaard, het is de kunst dat zo te houden. Het is Sterre gelukt om vanaf het begin tot het eind te fascineren met ‘Indra’ zonder een moment de aandacht te verliezen. Het is qua spanning goed opgebouwd en verdeeld, lekker geschreven en je hebt het boek zo uit. Ook dat het onderzoek altijd net een tikje verder moet, een tandje extra, is leuk om te lezen maar inmiddels is dat wel een voorspelbare factor in deze reeks. Wat ook opviel was dat vooral in het begin heel snel van perspectief werd gewisseld, te snel om meteen lekker in het verhaal te zitten. Het compenseert later gelukkig wel maar dit was even wat rommelig en wennen. De plot maakt het ruimschoots goed, die was echt top.

Nancy; In het privéleven van Rani gebeurt ook het een en ander en dat is iets wat Sterre ook heeft aangedurfd. Je blijft niet in dezelfde sleur zitten zoals bij haar vorig boek. Ook wat werk gerelateerd is komen er een paar kleine veranderingen en ik ben benieuwd hoe dit verder gaat.
Indra is hier wel degelijk het hoofdpersonage in het boek want alles draait om haar. Indra wordt sterk neergezet door Sterre met alle emoties die er maar aan te pas kunnen komen. Waar je enerzijds medelijden met haar hebt, daar heb je anderzijds een afschuw voor en dat heeft Sterre goed neergepend. Ook het feit dat ze zich tot een moslima bekeert en niet voor de juiste reden. Sterre geeft hier ook duidelijk een boodschap mee wat goed is en wat niet goed te keuren valt. Het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk maar zo heb ik het aangevoeld.

Patrice; Inmiddels is met dit zesde boek wel duidelijk dat Sterre Carron een naam in thrillerland is die je niet meer kunt negeren. Haar schrijfstijl is vlot, geen poeha en haar personages zijn realistisch. Een paar kleine dingen die niet helemaal goed tot hun recht komen waarvan de verwachting hoger was, toch de flaptekst die te veel informatie weggeeft en het moeilijke begin weerhouden om een beoordeling van vijf sterren toe te kennen.

Nancy; De islam staat hier ook centraal in het boek en de auteur legt haarfijn uit waar moslims voor staan en citeert ook uit de Koran. Ook de radicalisering wordt niet uit de weg gegaan en Sterre beschrijft hier ook duidelijk wat het verschil is. Verder spreek ik me hier niet over uit wat ik van dit alles vind. Dit ga ik hier niet uit de doeken doen.
Er worden hoofdstukken geschreven vanuit het standpunt van de moordenaar. Zo lees je wat de moordenaar doet en van plan is. Dit personage weet heel goed wat de slachtoffers doen en laten. Hierbij wordt niets onthuld en ik wist tot op het laatste niet wie deze persoon nu eigenlijk was.
Een punt van kritiek: ik heb met een bepaald hoofdstuk veel moeite gehad. Daar komt een gebeurtenis in voor die schrikwekkend is maar waar geen vervolg aan wordt gegeven en daar miste ik iets. Het werd voor mij te abrupt afgebroken en vond ik toch een beetje ongeloofwaardig.

Patrice; Sterre is als auteur duidelijk in haar element, ze heeft met Rani een krachtig personage in een goede setting gecreëerd. De kracht van deze reeks is het laagdrempelige, het herkenbare van situaties van alledag (denk aan relaties, (geld)zorgen, kinderen, combinatie werk/thuis, vooroordelen) en de lekkere schrijfstijl. Hopelijk weet Sterre te voorkomen dat ze met Rani in herhaling gaat vallen qua werk/privé zodat het geen sleur gaat worden en dat ze ons in het zevende boek wederom weet te verbazen. Het leesplezier staat bij Sterre en haar Rani zeer hoog in het vaandel en vandaar ook vier sterren.
4 sterren

Nancy; Met de recente gebeurtenissen van 22 maart in het achterhoofd is dit boek dan ook heel schokkend te noemen. Sterre heeft dit op voorhand geschreven en kon ook niet weten dat er in ons land aanslagen zouden worden gepleegd. Toch enorm heldhaftig van haar dat ze dit boek heeft uitgegeven.

Wat ik ook zeer moedig vind is dat ze dit boek heeft geschreven terwijl Sterre zelf door een zeer moeilijke periode ging. Je moet het maar doen om zo’n sterk verhaal neer te pennen terwijl je moeder ernstig ziek is. Chapeau daarvoor en veel respect!

4 fonkelende sterren voor dit aangrijpend verhaal.Geen opmerkingen: