donderdag 2 juni 2016

‘Killer Country’ – Mike Nicol


Genre: literaire thriller
Uitgever: De Geus
ISBN: 978 90 445 3264 7
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 410
Uitgave: 6 april 2016

Met dank aan Uitgeverij De Geus voor het terbeschikking stellen van deze recensie-exemplaren.

Lezers - Anita de Groot & Lisette Woest - Appeldoorn
Duorecensie door Karin Teirlynck (DPB) & Lisette Woest - Appeldoorn

Over de auteur
(bron: singeluitgeverijen.nl)
Mike Nicol (1951) is journalist en schrijver. Voordat Nicol begon met het schrijven van misdaadthrillers schreef hij romans, poëzie en non-fictie, waaronder Mandela: ‘Het geautoriseerde portret’ (2006). Zijn Kaapstadtrilogie wordt vertaald in meerdere landen en is een groot succes in Zuid-Afrika en Duitsland. Payback, het eerste deel van de trilogie, werd ook in Nederland zeer goed ontvangen en genomineerd als thriller van het jaar door de VN Detective en Thrillergids. Mike Nicol woont in Kaapstad.

Korte samenvatting

Als schimmige zakenman Obed Chocho op het punt staat om vrijgelaten te worden uit de gevangenis vraagt de rechter die hem heeft veroordeeld om de bescherming van Mace Bishop en Pylon Buso. Dan komt Sheemina February, de advocate die voor Chocho’s vrijlating heeft gezorgd, zich met de zaak bemoeien. February heeft nog het een en ander met Bishop en Buso te vereffenen. De gemoederen lopen hoog op wanneer Chocho voor niets terugdeinst om zijn reputatie te herstellen.

Cover
Anita: ‘Payback’ had ik om de cover gekocht. Daar staat een auto, oud model op. De auto komt ook weer terug op de cover van ‘Killer Country’ samen met een zonsondergang en deze is nog mooier dan ‘Payback’. De cover geef ik een 8 en dit vooral voor de mooie kleuren en de mooie auto.

Lisette: De cover is een scene uit het boek. Een verlaten, verroeste en kapotte auto in het weidse Zuid-Afrikaanse landschap. De blauwe lucht, het oranjeroze van de zon die door de wolken schijnt. De auto in het dorre landschap bij een eenzame boom. De naam van de schrijver staat in grote oranjeroze letters in de blauwe lucht. Daaronder in een iets kleiner formaat en in het wit staat de titel. Met daaronder in een nog weer kleiner formaat en in het zwart een quote “Dit boek klopt als een zwerende vinger’. Met daar weer onder de 5 zwarte sterren gegeven door vn detective en thrillergids. Ik vind het een mooie cover. Mooie kleurstelling, rustig en toch geeft de cover het gevoel van uitgestrektheid en eenzaamheid van het Zuid-Afrikaanse platteland weer. Wel jammer dat de stijl van de cover van dit tweede deel in een trilogie qua kleurstelling afwijkt van deel 1 ‘Payback’. De cover krijgt een 7,5.

Samenvatting van het verhaal 

Lisette: De voormalige wapenhandelaren Mace Bishop en Pylon Buso zijn tegenwoordig eigenaren van een bedrijfje dat beroemdheden, politici en rijken bescherming biedt als deze in Kaapstad komen om plastische chirurgie te ondergaan, deel te nemen aan safari’s of om andere privézaken te regelen. Een heel rustig bestaan vergeleken met hun vorige beroepsleven. Tijdens dit vorige leven hebben ze veel geld verdiend dat op een rekening staat op de Kaaimaneilanden. Om van dit geld te kunnen genieten, willen ze gaan investeren in een onroerendgoedproject. Dit project heeft echter meer kapers op de kust, waaronder een corrupte politicus, Obed Chocho. Deze staat op het punt om vervroegd vrijgelaten te worden uit de gevangenis. Veroordeeld wegens corruptie door een rechter, genaamd Telman Visser. Wanneer deze rechter aanklopt voor beveiliging van zijn ouders, die een boerderij bezitten, maken ze kennis met een gewetenloze moordenaar, Spitz. Als dan ook Sheemina February, een keiharde en ijskoude advocate, nog een appeltje met Mace en Pylon te schillen heeft, is het gedaan met hun zorgvuldig opgebouwde rustige leven.

Anita: Mace Bischop en Pylon Buso zijn twee wapensmokkelaars, maar zijn sinds zij getrouwd zijn en een kind hebben gaan werken in de beveiliging. Bischop en Buso beveiligen rijke mensen die in Kaapstad komen voor cosmetische operaties of vakantie. Door geldgebrek willen zij nog wel eens werk doen dat op het randje is maar zij proberen wel aan de goede kant te blijven. Sheemina February is advocate en vertegenwoordigt rijke zakenlui. Pylon Buso wil zich inkopen in vastgoed. Een stuk land waar ze een golfbaan willen bouwen. Fout geld omzetten in wit geld. Niet alleen Pylon wil dit, ook Sheemina February lijkt dit een goede investering. Een kat en muisspel ontstaat er tussen Sheemina en de heren Bischop en Buso en waar de heren tegen heel veel toevalligheden aanlopen manipuleert Sheemina de boel bij elkaar.

Lisette: Het tweede deel in de Kaapstadtrilogie bestaat uit drie delen. Het eerste deel van boek twee heeft als titel ‘De aanslagen’ en bestaat uit vijftig hoofdstukken van wisselende lengte. Naast de hoofdstuknummers is deel een ook opgebouwd rond de dagen van de week. Het betreft een tijdspanne van vrijdag tot en met de tweede zondag na deze vrijdag. In dit eerste deel maken we uitgebreid kennis met de hoofdrolspelers van het verhaal. Mace Bishop, de blanke ex-wapenhandelaar, die inmiddels getrouwd is met Oumou. Zij is een Malinese kunstenares, die hij op een van zijn missies in het buitenland heeft ontmoet. Samen hebben ze een dochter, Christa, die in het eerste deel invalide is geworden. Pylon Buso, zijn Afrikaanse maat, die inmiddels een relatie heeft met een Xhosa vrouw, en samenwoont met haar en haar dochter. De corrupte politicus Obed Chocho, zijn vrouw Lindiwe. Rechter Telman Visser, die Obed Chocho naar de gevangenis heeft gestuurd en in dit deel Mace wil inhuren voor een beveiligingsklus. De moordenaar Spitz, die een zeer specifieke kleding- en muzieksmaak heeft. Die de moorden pleegt, terwijl hij luistert naar Country op zijn iPod. Popo Dlamini, de partner van Pylon in zake het onroerendgoedproject. Dan is er nog Manga, een crimineel die connecties heeft met Obed Chocho en natuurlijk Sheemina February, de ijskoude advocate, die een vete heeft met Mace en Pylon, maar het meest met Mace. Net als in deel 1 van de Kaapstad trilogie komt ook inspecteur Gonsalves in beeld als er moorden gepleegd worden.
Het tweede deel heet ‘Issues’ en bestaat uit 27 hoofstukken. Dit tweede deel vertelt van de nasleep van de 10 dagen uit het eerste deel ‘de aanslagen´. Als de rook is opgetrokken, wordt het uiteindelijke spel duidelijk in dit deel.
Het boek wordt afgesloten met deel 3 ‘De afspeellijst’. Dit deel bevat de afspeellijst van de nummers die Spitz op zijn iPod heeft staan.

Conclusie
Anita: ‘Killer Country’ het is officieel het tweede deel van een trilogie maar is als standalone ook prima te lezen. Ik heb zowel ‘Payback’ als ‘Killer Country’ gelezen en ik heb de boeken in 1 week uitgelezen. Ik heb de boeken met zeer veel plezier gelezen. Het eerste deel heeft 500 bladzijden en het tweede deel 400 bladzijden. Best dik maar het leest makkelijk.

Lisette: Mike Nicol (1951) is een Zuid-Afrikaanse schrijver die meerdere romans, poëzie en non-fictieboeken op zijn naam heeft staan. Met de Kaapstadtrilogie verlegt hij zijn werkterrein naar het misdaadgenre. In navolging van het eerste deel ‘Payback’ heeft hij met ‘Killer Country’ wederom een sterk verhaal opgetekend.

Anita: ‘Killer Country’ is sterker, spannender om te lezen dan het eerste deel, ‘Payback’. Maar ‘Killer Country’ werkt naar een climax, de voorbereiding voor het volgende deel, waardoor je niet helemaal voldaan bent als lezer. ‘Killer Country’ kon ik slecht wegleggen en heb ik bijna in 1x uitgelezen. Dat open einde was dan ook een flink baalmoment. Je wilt weten hoe het eindigt, maar als het goed is komt ‘Black Heart’ in september uit. Die wil ik ook lezen, omdat ik echt wel benieuwd ben hoe dit gaat aflopen.

Lisette: Erg levendig en in dit tweede deel krijgen de personages van Mace, Pylon en Sheemina nog een extra laag diepgang. Tevens schetst hij een indringend beeld van het Zuid-Afrika na het opheffen van de apartheid, maar ook van het Afrika ten tijde van de vrijheidsstrijd. Hij gebruikt de wapenhandel waarin Mace en Pylon vroeger werkzaam waren om een beeld te schetsen in welk licht de huidige Zuid-Afrikaanse samenleving bezien dient te worden. Dit alles gebeurt in een vlotte schrijfstijl, geloofwaardige dialogen die passend zijn bij de gecreëerde personages.

Slotsom
Lisette: Aan de hand van actuele zaken schrijft Mike Nicol een misdaadverhaal dat je grijpt. Dat je de dualiteit van het leven in Zuid-Afrika laat voelen. De verhaalopbouw is goed, intrigerend en het slot is gewoonweg knallend. Laat het derde deel van deze Kaapstadtrilogie, waarvan ik de oorspronkelijke Engelse titel – The Revenge Trilogy – de lading veel beter vind dekken, maar komen. Kan niet wachten om te zien hoe het verder gaat met Mace, Pylon en Sheemina. ‘Killer Country’ krijgt van mij 4,5*.

Anita: Ben je, net als ik een fan van Scandinavische thrillers, maar wil je eens wat anders lezen? Begin dan aan deze trilogie, de boeken zijn net zo spannend als Scandinavische thrillers, alleen met minder personages en in plaats van drugs gaat het hier meer over wapens. Ik geef ‘Killer Country’ 4,5 ster.

Geen opmerkingen: