woensdag 8 juni 2016

'Oallavag’gi' - Paul Pijnenburg

 
Genre: roman
Uitgever: Aspekt B.V
ISBN: 9789461536907
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 299
Uitgave: januari 2015

Met dank aan uitgeverij Aspekt voor dit recensie exemplaar.

Cover
Er staat een foto op de cover van een man met aan zijn hand een jongen. Ze hebben allebei een winterjas en sportschoenen aan. Ze lopen op een voetpad tussen twee graskanten. De titel van het boek is in dikke zwarte letters geschreven en de naam van de schrijver en het genre zijn in hetzelfde blauw als de jassen van de personen.

Samenvatting van het verhaal
Op pagina 7 van het boek staan alle mensen die in het boek meedoen. Het is niet een heel moeilijk te volgen verhaal dus zon opsomming vind ik niet echt nodig.

Het eerste gedeelte van het boek gaat over Bram Bloemers, zijn vriend Lex en zijn ontluikende liefde voor Mieke Pluk die hij in gedachten zijn Hemelmeisje noemt. Het verhaal speelt zich af in het midden van de jaren 70. Het verhaal gaat over Bram en Lex die zich hebben voorgenomen om na hun eindexamen een mooie voetreis te gaan maken door Lapland. Helaas gaat dit voor Bram niet door omdat hij zakt voor zijn eindexamen. Lex gaat wel en komt met fantastische verhalen thuis.

Ondertussen is Bram steeds verliefder op Mieke aan het worden en neemt zij een steeds grotere plaats in in zijn leven. Samen slagen ze het volgende jaar wel voor hun examen maar wat Mieke niet weet is dat Bram afgesproken heeft om met Lex de tocht naar Lapland te maken en daarna nog een aantal maanden alleen wil rondreizen. Mieke is in de veronderstelling dat Bram met haar en haar ouders mee gaat naar Ierland. Als Mieke er achter komt dat Bram niet meegaat met haar en haar familie is ze zo verdrietig dat Bram besluit om na Lapland Mieke mee te nemen op zijn rondreis. Tijdens deze reis verandert er van alles voor het stel. Miekes vader heeft losse handjes en als tijdens een heftig meningsverschil Bram Mieke een tik geeft slaat Mieke door en verdwijnt ze als Bram even een boodschap doet.

In het tweede en derde gedeelte van dit boek is Bram ontroostbaar en probeert op allerlei manieren zijn hemelmeisje terug te krijgen. Maar er gebeuren onverwachte en vervelende dingen die het leven er niet makkelijker op maken voor hem.

Conclusie
Het verhaal is vlot en met duidelijke beelden uit die tijd geschreven. Als je in die tijd hebt geleefd is dat erg leuk om te lezen. Vele herkenbare dingen komen voorbij.

Er zijn ook delen schuingedrukt en die geven de vele overdenkingen en herinneringen weer van het leven van Bram. Het is dus geschreven vanuit het oogpunt van de volwassen man.

Wat ik lastig vond zijn de vele onnodig vreemde woorden in het begin van het boek. Als voorbeeld: flagrante, unvollendete, scabreuze teksten, oekaze en olfactorisch. Er zijn er nog meer en steeds moest ik het verhaal afbreken om de woorden op te zoeken. Soms moest je ook even wat terug lezen om de context te begrijpen. Wat grappig gevonden is is het huis van de familie Pluk wat Krèkwèkwou heet. Brabants voor precies dat wat ik wilde.

Het is een leuke debuutroman met onverwachte verhaallijnen. Ik ben benieuwd wat Paul Pijnenburg nog meer voor boeken gaat schrijven.

Ik geef dit boek 3*** sterren.

Marjolein van der Molen - Recensent De Perfecte BurenGeen opmerkingen: