donderdag 9 juni 2016

'Onland' - Arnaldur Indriðason


Genre: literaire thriller
Uitgever: Q - Amsterdam
ISBN: 9789021401850
Uitvoering: E-book
Aantal pagina's: 326
Uitgave: april 2016

Met dank aan uitgeverij Q voor dit recensie exemplaar.


IJsland, 1979. In een meer bij de krachtcentrale op Reykjanes ontdekt een vrouw een verminkt lichaam. Er zijn aanwijzingen dat de dode iets te maken heeft gehad met de militaire basis op de Miðnesheiði. Daar stelt men echter geen prijs op samenwerking met de IJslandse politie. Erlendur en zijn mentor Marion Briem proberen via allerlei omwegen informatie te verzamelen. Erlendurs aandacht wordt bovendien in beslag genomen door een andere zaak: die van een meisje uit Reykjavík, dat ongeveer vijfentwintig jaar eerder spoorloos is verdwenen.


Een vrouw, die regelmatig in een meertje zwemt dat water bevat dat een helende werking op haar huidziekte heeft, ontdekt het verminkte lijk van een onbekende man. Inspecteur Marion Briem en haar rechterhand Erlendur ontdekken dat de man van grote hoogte zijn dood tegemoet moet zijn gevallen en die vaststelling leidt hen naar een Amerikaanse legerbasis op IJsland. De Amerikanen zijn niet bepaald behulpzaam en dat bemoeilijkt het onderzoek, dat traag verloopt.

Marion Briem geeft Erlendur toestemming om zich ook te verdiepen in het lot van Dagbjört, een meisje dat 25 jaar geleden spoorloos verdween.  Het intensieve onderzoek destijds leverde niets op maar dat is voor Erlendur geen reden om alles niet nog eens onder de loep te nemen. Hij wordt geconfronteerd met veel sociale vooroordelen die destijds in Reykjavik bestonden en ontmoet een vreemde kostganger.

Arnaldur Indriðason is IJslands meest gelauwerde misdaadauteur die zowel in eigen land als ver daarbuiten een grote schare fans heeft. Zijn boeken zijn in vele talen vertaald en hij ontving een groot aantal prijzen. De hoofdpersoon in zijn verhalen is inspecteur Erlendur. In Onland is dat ook het geval. Dit keer als een jonge rechercheur die onder de vleugels van Marion Briem, een uiterst scherpzinnige speurder die kundig analyseert maar ook vertrouwt op haar/zijn (Indriðason laat de sexe in het midden) intuïtie, het speurdersvak leert.

Indriðason is vooral een verhalenverteller en hij vertelt die met de van hem zo bekende ingetogen stijl. Zij ademen een aangename en comfortabele rust. Hij gebruikt geen woord teveel. Deze eenvoud in de vertelling is heel effectief en heeft tot gevolg dat de personages heel nabij komen en daardoor levensecht zijn. Zij hebben een enorme diepgang. De beschrijvingen van het prachtige IJslandse landschap zijn filmisch. De melancholieke Erlendur voelt zich er helemaal thuis, het heeft hem gevormd. Want in het onherbergzame landschap verdween zijn broertje en sindsdien heeft de jonge rechercheur die deze ingrijpende gebeurtenis niet kan vergeten, een grote interesse voor verhalen over verdwijningen. Hij weet dat wat verloren is en bijna vergeten nooit meer terug komt. Hij onderzoekt deze zaken vooral om de nabestaanden troost te bieden en te helpen een einde te maken aan de onrust die zij met zich meedragen.

Onland is niet spannend maar door de verteltrant wel uiterst boeiend. Verwacht geen daverende actie of een genadeloze ontknoping. Dit soort elementen past helemaal niet in de stijl van Indriðason. 

Onland  is een voortreffelijke thriller, sober geschreven en intens van sfeer waarmee Arnaldur Indriðason opnieuw bewijst dat de lovende woorden over zijn schrijverschap terecht zijn. Hij is een van de beste misdaadauteurs van deze tijd.

*****

Joop Liefaard – Recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: