maandag 6 juni 2016

´Volg mij´ - Angela ClarkeVolg mij – Angela Clarke
Genre: thriller
Uitgever: The House of Books
ISBN: 9789044349603
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 400
Uitgave:

Freddie Venton werkt in een koffiebar, maar droomt van een baan als journaliste. Een toevallige ontmoeting met een oud studiegenote leidt haar naar de plek waar een gruwelijke moord is gepleegd. Wanneer de moordenaar op Twitter berichten achter begint te laten, stort ze zich op de zaak en probeert ze de aanwijzingen die de moordenaar achterlaat te ontcijferen. In haar poging om onschuldige levens te redden, brengt ze haar eigen leven echter steeds meer in gevaar...

Al jarenlang schrijft Blogger Freddie Venton voor The Family Paper Online en ze is erg populair. Helaas voor Freddie wordt ze al die tijd aan het lijntje gehouden en verdient ze er geen rode cent aan. Ze woont in hartje Londen, heeft uit nood een baan bij een coffeeshop én huurders in huis. Anders komt ze simpelweg niet rond. Freddie baalt van deze situatie, ze zoekt naar erkenning van haar werk en heeft ambitie. Maar door de vele concurrentie zal ze iets moeten schrijven waarmee ze een klapper kan maken zodat de landelijke pers niet meer om haar heen kan. Tijdens haar werk in de coffeeshop komt ze per toeval haar jeugdvriendin Nasreen voor het eerst in acht jaar weer tegen. Omdat Freddie heel opmerkzaam is heeft ze al snel in de gaten dat Nasreen niet per toeval in de buurt is. Nasreen werkt bij de politie en zij en haar team zijn schijnbaar onderweg naar een plaats delict, de spanning is zelfs voor Freddie voelbaar. Door het verrassingseffect op Nasreen wisselen ze telefoonnummers uit én ongezien een technisch handigheidje. Freddie heeft met een paar toetsen een app geïnstalleerd op de telefoon van Nasreen waardoor haar telefoon te traceren is. Gevoelsmatig laat Freddie zich leiden door de drang om zich te bewijzen, dat ze nu de mogelijkheid heeft te scoren met een exclusief verhaal. En dus manoeuvreert ze zich heel gewiekst binnen op de plek des onheils. Er is een moord gepleegd vlakbij Canary Wharf. Hiermee is nog maar het begin gemaakt van een scoop én een hoop ellende, angst en bedreigingen. Freddie zou willen dat ze dit keer haar impulsieve gedrag onder controle had gehouden.

Nasreen heeft altijd al bij de politie willen werken. Dat ze nu haar oude vriendin Freddie tegenkomt ervaart ze niet als iets positiefs, die periode had ze afgesloten. Nasreen is ambitieus en wil bij Zware Misdrijven hogerop. Maar als vrouw is dat nog niet zo gemakkelijk. Ze is ondergeschikt aan machomannen en hun onwrikbare standpunten t.a.v. vrouwen in het korps. Deze zaak bij Canary Wharf gaat ze op haar manier oplossen, zoveel is zeker. Groot is dan ook haar verrassing als Freddie zich ineens op de plaats delict vertoont. En alsof dit nog niet ergerlijk genoeg is, weet Freddie ook nog eens de aandacht op zich te vestigen door dingen te signaleren die andere betrokkenen over het hoofd zien. Want al heel snel merkt zij op dat de moordenaar zich openbaart op social media. En laat dát nu net Freddie’s vakgebied zijn. De ontdekkingen die ze vervolgens doet gaan niet aan de teamleider voorbij en dus wordt Freddie al heel snel aan het onderzoeksteam toegevoegd. Nasreen heeft geen keuze en moet wel met haar samenwerken, vooral als ze carrière wil maken moet ze haar nederlaag in deze ondergaan. Samen met Freddie zal ze deze zieke geest zoeken, vinden en opsluiten. Maar de moordenaar is erg slim met internet en moeilijk te traceren. De vraag is of de twee vrouwen slimmer zijn.Het team zit duidelijk vastgeroest. Qua meegroeien met de trends in de maatschappij en specifiek het gebruik van social media. Dat probleem belemmert het onderzoek enorm en dus hebben ze geen andere keuze dan de opdringerige en betweterige Freddie te tolereren in het onderzoek. Zij blijkt dingen te zien en weten waar het politieteam nog veel van kan leren. De manier waarop de auteur dit aspect heeft verwerkt in het verhaal maakt dat het een zeer actueel geheel is geworden. Tegenwoordig maakt iedereen gebruik van Facebook, Instagram, Twitter of LinkedIn. Waarom een moordenaar dan niet? Deze invalshoek is erg origineel en door de anonimiteit extra spannend. Het duurt heel lang eer er een, digitaal, spoor gevonden kan worden, het gebrek aan medewerking van Facebook is een mooi detail en voert de spanning op. Wonderlijk hoe iemand zich in het digitale netwerk kan verstoppen en zijn boodschap kan verkondigen. De impact van een medium als dit is fascinerend en beangstigend tegelijk.

Gelukkig heeft de auteur ook met een knipoog geschreven. Er zijn grappige momenten waarin Freddie, halsstarrig en ambitieus, het aan de stok krijgt met de teamleider en de commissaris. Ze heeft niets te verliezen en dus zet ze hoog in. Ze lijkt onverschrokken te werk gaan en dit irriteert Nasreen ook. Het doet dingen uit het verleden weer naar boven komen. Uiteindelijk is de confrontatie met de misdaden erg heftig en je kunt je voorstellen dat een leek die gevoelens inderdaad zou kunnen ervaren in een dergelijke situatie. Dat menselijke aspect is goed verwoord.

De actualiteit m.b.t. social media is erg interessant, je leert een heleboel bij. Het gevaar van stalken, oplichting en nog meer van die rare dingen wordt goed weergegeven. Met vlagen is het zelfs akelig echt want ja, wie maakt er tegenwoordig geen gebruik van internet? Je hoort geregeld zaken als identiteitsfraude en geplunderde rekeningen. Er is duidelijk veel aandacht aan research besteed en dat maakt het realiteitsgehalte van het verhaal hoog. Al is het natuurlijk niet allemaal aannemelijk wat Freddie doet. Maar ja, het is en blijft fictie en het leest erg vlot weg.

Al bij al is ‘Volg mij’ een meer dan indrukwekkend thrillerdebuut van Angela Clarke. Een prettige schrijfstijl in combinatie met een goede spanningsopbouw. De actualiteit (en dus herkenbaarheid) maken dit boek tot een echte mustread. Er is echter één minpuntje aan dit boek en dat is toch de enigszins voorspelbare plot, dat is écht jammer. Dat is ook de enige reden dat er geen vijf maar vier sterren worden toegekend.

Patrice – Team De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: