zaterdag 16 juli 2016

'Bling Bling' - Diamantroof in Delhi - Jan Van Der Cruysse


Genre: thriller/misdaad
Uitgever: Davidsfonds
ISBN: 9789059087019
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 527
Uitgave: 2016

Dank aan Davidsfonds en WPG Uitgevers België voor de recensie-exemplaren.

Lezers: Guido Goedgezelschap, Nathalie Brouwers, Jozet de Wolff en Lisette Woest-Appeldoorn (voor DPB)
Groepsrecensie door Karin Teirlynck (DPB)


Over de auteur
JAN VAN DER CRUYSSE is specialist in crisiscommunicatie. Als woordvoerder van Brussels Airport beleefde hij de luchtvaart gedurende twintig jaar vanaf de eerste rij. 'Een eindeloze bron van inspiratie voor het verzinnen van spannende verhalen en verknipte personages. De belevenissen van Albertien zijn gelukkig volstrekt fictief', stelt hij gerust.

Nathalie: Als debutant een thriller gaan schrijven van meer dan 500 pagina's, ga er maar even aan staan! De voormalige woordvoerder van Brussels Airport Jan Van Der Cruysse die me bekend voorkomt dankzij 'Een leven zoals het is', documentaire over de luchthaven van enkele jaren geleden, heeft het toch maar gedaan.

Guido: Ontegensprekelijk speelt het verhaal zich af in het heden, het zou vandaag, jammer genoeg, zo maar kunnen gebeuren. Jan Van Der Cruysse maakt in zijn boek duidelijk gebruik van zijn ervaringen als specialist crisiscommunicatie van de luchthaven van Zaventem, een functie die hij twintig jaar uitvoerde, en daar is helemaal niets mis mee.

Jozet: Jan Van Der Cruysse is specialist in crisiscommunicatie. Als woordvoerder van Brussels Airport beleefde hij de luchtvaart gedurende twintig jaar vanaf de eerste rij. ‘Een eindeloze bron van inspiratie voor het verzinnen van spannende verhalen en verknipte personages.’

Lisette: Jan Van Der Cruysse heeft twintig jaar als woordvoerder voor de luchthaven Zaventem gewerkt. In zijn werk als specialist crisiscommunicatie heeft hij veel ideeën opgedaan voor het schrijven van een boek. Dit boek is er uiteindelijk gekomen in de vorm van een thriller en heeft als titel ‘Bling Bling – een diamantroof in Delhi’ meegekregen.


Korte inhoud
Op de luchthaven van Delhi wordt een diamantkoerier beroofd. De daders gaan aan de haal met een koffertje diamanten. Vier miljoen. Albertien, verantwoordelijk voor de beveiliging van het diamanttransport, wordt meteen de laan uitgestuurd. Toch start ze op eigen houtje een zoektocht. Vanuit een bergdorpje in de Zuidelijke Kaukasus bestuurt Paata Sirbaladze een misdaadorganisatie met wijde internationale vertakkingen. Het zijn uitgerekend zijn diamanten die gestolen werden in Delhi. Wat begint als een geweldloze diamantroof uit het zicht van de media, leidt tot een wervelwind van bloed en wraak, van de Antwerpse diamantwijk tot de verste uithoeken van de wereld.

Cover

Lisette: Een vliegtuig dat in een oranjerode lucht vliegt met daarboven donkere wolken. In een groot rood vlak staat de titel geschreven. De Bling Bling tekst is gevuld met diamanten. De naam van de auteur staat in het rood boven het rode titelvlak en daarboven staat in het wit thriller. De cover knalt eruit door het rode vlak en de diamanten Bling Bling. Voor mij is dat te veel bling bling, maar het vliegtuig in de oranjerode lucht spreekt mij wel aan. Prachtig natuurverschijnsel. De cover krijgt van mij een 7.

Nathalie: Over een cover sta ik meestal niet zo lang stil. Deze cover doet wel wat exotisch aan, met een vliegtuig dat boven de horizon naar onbekende oorden vliegt. Het past eigenlijk wel bij dit internationale verhaal. Een 8 voor de cover.

Guido: Op zijn minst gezegd: zeer opvallend! Enorm grote letters met daarin zichtbaar diamanten, … een vliegtuig en een dreigende lucht. Ook de kleuren zijn goed gekozen: in een etalage of een winkelrek springt het boek zeker in het oog. Leuk aan de titel is dat bling bling niet alleen gebruikt wordt in verband met de diamanten, maar ook bijvoorbeeld om het geluidje van de laptop van Albertien weer te geven. Ik geef de cover een eerlijke 8.

Jozet: De cover is mooi van kleur en vormgeving. Een foto van een vertrekkend vliegtuig net onder het wolkendek. De titel in opengewerkte grote letters, waarbij de letters laten zien dat ze zijn opgevuld met diamant. Mooi contrast, mooie kleurstelling. Ik geef voor de omslag een 8.


Samenvatting van het verhaal

Lisette: Een diamantkoerier, die van Brussel naar Delhi is gevlogen, wordt op het vliegveld van Delhi beroofd van zijn vracht. De Indiase politie begint een onderzoek naar de roof, net als Albertien van der Valk. Zij is hoofd van beveiliging van het Antwerpse bedrijf Dia-Securis. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in verzekeringen in de diamantwereld. De Indiase luchthavenpolitie heeft weinig aanknopingspunten, terwijl in België het vermoeden bestaat dat de roof te maken heeft met de Georgische maffia. Helemaal als er na de roof een aantal bloederige incidenten plaatsvinden in de Europese diamantenhandel.

Guido: Op de luchthaven van Delhi, India, wordt een diamantkoerier van Georgische afkomst op een spectaculaire manier beroofd en verdoofd achtergelaten.

Nathalie: Als tijdens een vlucht van Brussel naar Delhi de diamantkoerier Sergei wordt beroofd van een vracht diamanten ter waarde van zo’n 4 miljoen euro, gaan de poppen aan het dansen.

Jozet: Een koerier van de Antwerpse diamantair Medusa wordt op het vliegveld van Delhi overvallen. Omdat niet duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de overval is vooral de Georgische eigenaar, die ook tot de Georgische maffia behoort op zoek naar het lek in zijn organisatie.

Guido: Vanaf dat moment komen er verschillende organisaties in actie. Natuurlijk is het groot alarm bij de luchthavenpolitie van Delhi. Die staat onder leiding van Aamir Singh, een nogal strenge officier die graag de puntjes op de i zet! Ook de dienst videobewaking van de luchthaven in Delhi, met als specialist Brian Holmes, van Schotse afkomst, krijgt de handen vol met de speurtocht naar de dader(s): een niet zo eenvoudige klus, zo blijkt.

Lisette: Sergei Tokar werkt als diamantkoerier voor het Antwerpse bedrijf Medusa. Als hij op 29 mei met een koffer vol diamanten ter waarde van vier miljoen euro aankomt op het vliegveld van Delhi wordt hij tijdens zijn toiletbezoek overvallen. De daders vertrekken zonder een echt spoor na te laten. Het enige wat zij nalaten is de tekst “nonchaloir” geschreven in de nek van Sergei. Deze tekst zet de Indiase politie voor een raadsel. Als de eigenaar van Medusa, Viktor Gorgue, een Georgiër, van de roof op de hoogte wordt gesteld, neemt hij contact op met Paata Sirbiladze. Paata is een jeugdvriend van Viktor, maar ook de eigenaar van de diamanten en hij staat aan het hoofd van een Georgische misdaadorganisatie. Hij zet druk op Viktor om de zaak tot de bodem toe uit te laten zoeken en schakelt de hulp in van enkele van zijn medewerkers. Viktor zet op zijn beurt de verzekeringsmaatschappij Dia-Securis onder druk om de waarde van de diamanten uit te betalen.

Guido: Ook bij Dia-Securis reageert men ongeloofwaardig. Dit bedrijf met aan het hoofd Jozef Merels moet zorgen voor de beveiliging van diamanttransporten. Hun beste klant is Medusa. En inderdaad: onder druk van Vladimir en Viktor rolt de eerste kop: Albertien, verantwoordelijke voor de beveiliging van diamanttransport, wordt aan de deur gezet. Dankzij haar zieke collega op kantoor wordt zij echter op de hoogte gehouden van de gebeurtenissen.

Nathalie: Albertien, een veiligheidsexpert, wordt ontslagen terwijl zij de enige is die noemenswaardige informatie heeft over waar de diamanten zich bevinden… Ze besluit zelf op zoektocht te gaan, en stort zich zo in een avontuur dat in het begin niet te overzien is. Zowel in India als in België wordt er een politieonderzoek opgestart naar de diamantkoerier en de daders van de overval op Sergei als hij terug in België belandt.

Jozet: Albertien van der Valk, van het Antwerpse beveiligingsbedrijf Securis is de eerste die het veld moet ruimen. Albertien ontpopt zich in het verhaal als de hoofdpersoon om wie het hele boek draait. Albertien ontmoet al snel de Indiase taxichauffeur Mahendra met wie ze een koppel vormt en een aantal avonturen beleeft welke leiden tot het oplossen van de overval op de koerier.

Lisette: Albertien van der Valk, hoofd van de beveiliging van Dia-Securis en verantwoordelijk voor de beveiliging van de zending van de gestolen diamanten, wordt naar aanleiding van de roof ontslagen. Zij is een jonge, gedreven vrouw. Expert op het gebied van beveiliging en tegen haar verzoek in is de zending diamanten per koerier verstuurd. Zij had het liefst een beveiligde container gestuurd. Nu haar advies in de wind is geslagen en zij alsnog is ontslagen, gaat ze zelf op onderzoek uit. Met behulp van Mahendra, een Indiase limousinechauffeur, probeert ze de daders en de buit te achterhalen.

Guido: Maar ook elders, o.a. in Antwerpen en zelfs in Georgië gaan de poppen aan het dansen. Medusa, een Antwerpse diamanthandel, onder leiding van Viktor Gogua is de verzender van de geroofde diamanten: ze reageren vol ongeloof wanneer ze het nieuws vernemen: dat is de tweede keer dat zij slachtoffer werden van een diamantroof in korte tijd! Er ontstaat zenuwachtigheid bij Viktor Gogua en zijn medewerkers, want in Georgië zit de grote maffiabaas Vladimir Paata, een tirannieke figuur en eigenaar van Medusa: er moeten en zullen koppen rollen.

Lisette: Ook de luchthavenpolitie van Zaventem wordt op de zaak gezet. Beerke Wagenmaker, een oud-studiegenote van Albertien, krijgt het dossier op haar bureau en met behulp van Johannes, een ex-vriend en journalist, probeert zij uit te zoeken welke rol de Belgische partijen in deze brutale roof hebben gehad en welke invloed de Georgische maffia heeft gehad in deze zaak.

Guido: Ook bij de luchthavenpolitie in Zaventem is het “ all hands on deck. “ De beroofde koerier vertrok op Brussels Airport. Beerke, pas overgekomen van de politie in Gent zit mee in het onderzoek naar mogelijke daders. Beerke is een leeftijdgenote van Albertien en ze studeerden samen aan de universiteit, weliswaar in verschillende richtingen. Beerke zet zich vast in het onderzoek naar de diamantroof en alle gevolgen daarvan. Als het onderzoek dreigt te verwateren neemt zij als het ware het heft in eigen handen en gaat samen met een journalist op onderzoek uit; dat wordt haar bij haar bazen niet in dank afgenomen!

Nathalie: Het boek geeft een duidelijk inzicht in de wereld en de belangen van de diamanthandel, de veiligheidswereld en de verstrengeling met de misdaadwereld. Hier spreekt de ervaring van een expert. Er zijn heel wat verhaallijnen en hoofdpersonages maar toch wordt er een duidelijke lijn gevolgd en eigenlijk is het boek best makkelijk te lezen. Ook zou Jan Verheyen of Erik Van Looy hier zeker mee aan de slag kunnen: de scènes rollen zo voor je ogen zonder al te veel moeite te moeten doen.

Conclusie

Lisette: Het eerste wat opvalt in de debuutroman van Van Der Cruysse is de humor. In tegenstelling tot de meeste boeken begint hij met het dankwoord. Het dankwoord is geen saaie riedel geworden van een aantal namen die belangrijk zijn geweest voor hem tijdens het schrijven van het boek, maar een originele benadering waarin hij aangeeft hoe het boek tot stand is gekomen en hij eindigt met een ontmoediging ‘tenslotte wil ik elkeen en eenieder ontraden om zijn levenswandel te inspireren op dit avontuur, of om gedeelten hiervan te praktiseren, in of buiten het comfort van zijn eigen huiskamer’. Dit ontlokte een schaterlach en schepte een aangename verwachting voor het boek. Qua humor heeft de schrijver dit zeker waargemaakt. Het boek is doorspekt met leuke woordspelingen en ironische namen zoals ‘Ingrid Voorspoedt, de zeer onvoorspoedige vriendin van Sergei’. Het boek is echter een thriller en geen komedie en op het gebied van de thriller laat hij wel wat steken vallen. De enkele gruwelijke c.q. bloederige scène is niet genoeg om er een thriller van te maken. Een misdaadroman is het wel, maar bij een thriller verwacht ik meer op het puntje van de stoel te zitten, onderhuidse spanning te voelen en onverwachte spannende wendingen te beleven.

Jozet: Het boek begint met een zeer detaillistische beschrijving van alle hoofdpersonen die in het verhaal voorkomen, dit had naar mijn idee wel iets minder gemogen. Het boek bevat een aantal mooie verhaallijnen die naar mijn idee niet allemaal volledig zijn uitgeschreven. Dit is jammer, te meer omdat het een op zichzelf staand boek is en geen onderdeel van een serie.

Guido: Toen ik de kans kreeg om mee te lezen was het niet alleen de cover, de korte inhoud of de dikte van het boek die mij aanspraken, maar vooral de auteur: ik was wel eens nieuwsgierig naar die Jan Van Der Cruysse die ik zo dikwijls op TV gezien had in verband met zijn job bij Brussels Airport! Een aangename verrassing moet ik zeggen: wat heb ik van de eerste tot de laatste bladzijde genoten van dit boek. Ik wacht nu al ongeduldig op een nieuw boek van Jan.

Nathalie: Heerlijk voor mij is de herkenbaarheid van de locaties en de gebeurtenissen in Antwerpen! Zelfs voor mij kwamen er duidelijk heel wat Vlaamse uitdrukkingen naar boven in dit boek, hoewel me dit – als Vlaamse – zelf niet altijd opvalt, en die me af en toe deden glimlachen. Wat ik ook heerlijk vond als couleur, of eerder goût local: “Bij onze volgende lunch breng je me een grote doos mee met Belgische pralines, het geld doe je onderaan, en bovenaan een laag van die dikke witte pralines, met een nootje.” Njam, njam, je moet ze geproefd hebben om het hiermee eens te zijn! Graag meer van dit soort internationale thrillers met een lokale toets!

Guido: Schitterende schrijfstijl, zonder ingewikkelde zinsconstructies. Vlotte tekst, goed verteller en korte hoofdstukken, meestal onderverdeeld in kleine deeltjes. Het verhaal loopt altijd vlotjes in elkaar door de overgang naar diverse plaatsen en de gebeurtenissen die zich als het ware gelijktijdig afspelen op diverse plekken. Schitterend.

Jozet: Het is voor mij als niet Vlaming erg leuk om een aantal Vlaamse uitdrukkingen en woorden te lezen die ik niet kende. Dat ‘ribbedebie’ synoniem is voor ”verdwijnen als een muis op kousenvoeten” is een mooie ontdekking. Dat in het verhaal Nederlandse plaatsen zoals Veere, Goes en Yerseke worden genoemd is voor mij als Zeeuw natuurlijk een mooie bijvangst.

Guido: De vindingrijkheid waarmee de auteur Albertien laat evolueren doorheen het verhaal is zonder meer een intelligente vondst: je wordt als lezer meegesleept in haar avontuur en daardoor is het boek moeilijk op zij te leggen. Dat vooral is mij opgevallen. Natuurlijk zijn er ook de gruwelijke momenten, maar daarvoor is het een thriller. Het is wel een ijzingwekkend gevoel dat wij leven in de 21e eeuw en dat mensen elkaar zoiets kunnen aandoen, alleen maar voor macht, geld en een handvol steentjes.

Jozet: De plot van het verhaal is erg bloederig, maar wel realistisch.

Guido: Wat mij ook bijgebleven is: de manier waarop Albertien de taxichauffeur behandelt. De dankbaarheid voor zijn inbreng resulteerde bij Albertien in de zorg voor de toekomst van deze joviale man. De tegenstrijdigheid met hebberigheid en macht versus gulheid, naastenliefde en vrijgevigheid komt hier op een sublieme manier aan bod.

Lisette: Jan Van Der Cruysse gebruikt korte zinnen en korte hoofdstukken om de vaart in het verhaal te houden, maar bij tijd en wijle voelden enkele korte hoofdstukken als onnodig. Een hoofdstuk van een regel of vijf, dat puur even een plaatswisseling in het verhaal is, voelde gemaakt aan. Alsof het er in geschreven was om aan te geven dat het verhaal zich ook nog in India afspeelde en niet alleen in België. Hij probeert beeldend te schrijven, maar schiet daar nog wat te kort in. Om het beeld te creëren gebruikt de schrijver regelmatig enkele overbodig aandoende zinnen, die eerder de vaart uit het stuk halen dan dat ze een toevoeging zijn.

Guido: Dit vond ik een schitterende thriller, met een opbouwende spanning en verrassende wendingen. Moest ik een titel geven aan deze recensie dan zou ik kiezen voor FICTIEF-REALISTISCHE-THRILLER. Toch heb ik een kleine opmerking!! Op bladzijde 384 verwittigt de dochter van de medewerker de Franse diamantair en zegt dat ze Clémentine BESSON is. Op blz. 400 zegt Trenet, hoofd overvalbrigade Parijs, dat ze Clémentine JORDAN heet. Een kleine naamsverwarring denk ik zo!

Jozet: Op twee derde van het boek ontspinnen zich ook andere verhaallijnen. De harde afrekencultuur van de Georgische maffia komt in beeld. Net als de speurtocht van de Zaventemse luchthavenpolitie waar Beerke Wagenmaker, een eigenzinnige rechercheur, het onderzoek leidt. Door deze verhaallijnen ontstaat inzage in hoe de verschillende politiediensten samenwerken.
  
Lisette: De karakters in het boek blijven ook nog aan de oppervlakkige kant. Je komt als lezer niet veel over de hoofdpersonen te weten. Enkele uiterlijke karakteristieken, karaktertrekken en vaardigheden als blond, gedreven, intelligent, maar dat is het dan ook wel zo’n beetje. Er worden ook heel wat personen opgevoerd. De personagelijst beslaat vier pagina’s en veel van de genoemde personen hebben een kleine rol. Daarentegen zit de plot redelijk goed in elkaar en is hij zeker verrassend te noemen.


Slotsom

Nathalie: Dit is een goed gedocumenteerde en gedetailleerde thriller geworden uitgewaaierd in verschillende verhaallijnen die elkaar raken en uiteindelijk mooi samenkomen in een knappe finale. Vier sterren want bij een debuut denk je dat het altijd nog beter kan!

Guido: Aan iedereen die graag thrillers leest zou ik dit boek zeker aanraden. Laat je niet afschrikken door de meer dan 500 bladzijden. Er staat geen bladzijde te veel in. Er komen enkele gruwelijke passages in voor, maar dat is nu eenmaal eigen aan dit soort thriller: beroving, maffia, … alle ingrediënten zijn aanwezig. Ondanks deze passages komen er ook diepmenselijke passages in voor en Jan weet hier en daar wel een humoristische toets aan het verhaal toe te voegen. Ik ben in één klap fan van deze auteur en ik geef 5 sterren!!!!

Lisette: Jan Van Der Cruysse geeft het geheel ook nog een behoorlijk originele twist mee die mij zeker goed bevallen is. Al met al is het een aangenaam boek geworden. Zijn debuutroman krijgt van mij 3 sterren.

Jozet: Het boek is wat mij betreft een heel mooi debuut van Jan Van Der Cruysse, ik denk dat we mogelijk van deze schrijver nog veel gaan horen. Ik raad het boek dan ook zeer zeker aan, het is boeiend vanaf het begin en de verhaallijnen zijn goed gekozen. Het plot is erg realistisch zeker met de gebeurtenissen van het voorbije jaar in het achterhoofd. 4 sterren voor Bling Bling.

Geen opmerkingen: