woensdag 20 juli 2016

'De laatste Tour' – Inge Duine


Genre: thriller
Uitgever: De Fontein
ISBN: 9789026139703
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 304
Uitgave: 14 mei 2016


Met dank aan uitgeverij De Fontein voor dit recensie-exemplaar.

Rouen is in de ban van de start van de Tour de France. De nukkige rechercheur Pierre Thilliez heeft er weinig mee op, maar wanneer coureur John Ryder vlak voor de start dood wordt aangetroffen in zijn hotelkamer, staat de Tour op zijn kop. Ryder won de Tour de drie voorafgaande jaren en is heersend Olympisch kampioen op de weg. Onderzoek wijst uit dat Ryder overleed aan een hartstilstand en dat hij sporen van doping had in zijn bloed. Vanwege de impact die de dood van Ryder heeft, komt er een uitgebreider onderzoek en de nukkige rechercheur Pierre Thilliez ziet zich, zeer tegen zijn zin, genoodzaakt met het peloton mee te reizen om de zaak op te lossen. Er gebeuren dingen die op het eerste gezicht bij een normale wielerwedstrijd horen, maar dan is er een nieuw sterfgeval: de geletruidrager stort tijdens een bergrit in een ravijn. Een ongelukkig toeval… of is er meer aan de hand?

Juli 1997. Nog een paar dagen en dan barst het tourgeweld weer los. Voor de 84e maal zal de Tour van start gaan, ditmaal vanuit Rouen. Ook de ploeg van Belgica met drievoudig Tourwinnaar, en ook favoriet voor deze editie, John Ryder is er klaar voor. Wanneer twee dagen voor de proloog Ryder dood in zijn hotelkamer wordt aangetroffen is de verslagenheid onder de deelnemers en organisatie enorm. Rechercheur en inwoner van Rouen Pierre Thilliez wordt op de zaak gezet wanneer blijkt dat de omstandigheden rondom de dood van Ryder enkele minuscule bijzonderheden bevatten. Er zijn namelijk aanwijzingen dat Ryder epo in zijn bloed had dat hartfalen tot gevolg kan hebben. Ook de populariteit van Ryder en de opkomende vraag over dopinggebruik vragen om een gedegen onderzoek. Thilliez is echter a-sportief, heeft totaal niets met de wielersport en baalt wanneer hij gedwongen wordt het onderzoek voort te zetten terwijl de Tour van start gaat. Thilliez is niet graag van huis maar wil wel weten wat er allemaal gaande is in deze wondere wereld van het wielrennen en dus zal hij met het hele circus moeten meereizen. Wanneer hij ineens versterking krijgt opgedrongen in de persoon van Gouchan die nogal mediagek is, is de baalfactor enorm. Toch zal hij zijn persoonlijke mening aan de kant moeten zetten en met het onderzoeksteam zien te achterhalen wat er allemaal gaande is.

Intussen hoort een van de weinige vrouwelijke wielerjournalisten Patricia Wale het nieuws rondom de dood van Ryder op de radio. Ze heeft hem recent nog geïnterviewd en is waarschijnlijk een van de laatste journalisten die hem live heeft gesproken. Na de eerste schok neemt haar intuïtie de overhand en vermoedt ze dat er meer speelt. Onder de ploegleiders en renners heerst een andere sfeer, haast geheimzinnig. En Patricia zou Patricia niet zijn als ze niet heel snel iets op het spoor is. Behalve het dagelijkse wielernieuws heeft deze dame behoorlijke ambities en dit verhaal zou zomaar eens kunnen zorgen dat ze haar droombaan bij L’Equipe kan waarmaken. Maar dan moet ze wel alle feiten naar boven halen. Vooralsnog hoeft ze niet op medewerking vanuit het peloton te rekenen, het lijkt wel een gesloten oester. Maar Patricia schroomt niet om gebruik te maken van haar vrouwelijke charmes en weet zo beetje bij beetje informatie naar boven te halen. Ryders superknecht Maarten blijkt last te hebben van zijn geweten, maar wat weet hij en tegen welke prijs is hij bereid deze te delen? Wanneer collega-journalist Stephan Dunham contact met Patricia opneemt en zijn vermoedens uitspreekt rondom het overlijden van Ryder lijken de puzzelstukjes op hun plek te vallen. Maar dat is nog niet alles, het is al snel duidelijk dat er een vloek rust op deze editie van de Tour. Bij een bergafdaling stort de grote favoriet in een afgrond en de onrust neemt toe in het peloton. Wat is er toch aan de hand? De wielersport is meer dan zo snel mogelijk een bergetappe fietsen, dat weet iedereen maar wat er nu allemaal gebeurt gaat ieders verstand te boven. En Thilliez valt van de ene in de andere verbazing en leert deze wereld op een totaal andere manier kennen. 

Terwijl de Tour de France inmiddels weer van start is gegaan en je de wielrenners en de gekte live op tv kunt bewonderen is de Tour in boekvorm een meer dan originele vervanging of aanvulling. De auteur heeft hiermee een behoorlijk originele setting gekozen, eentje die haar duidelijk goed ligt. Niet eerder een thriller gelezen die zich in deze sfeer afspeelt. Haar kennis is duidelijk te merken in de doorgevoerde details qua sfeer, wielerbeleving en omschrijvingen m.b.t. de gekte die een Tour met zich meebrengt. De auteur is zelf amateurwielrenner.

Vroeger was de Tour een van de grootste sportevenementen op tv en dus werd dat dagelijks bekeken, weddenschappen werden afgesloten wie er in het geel of in de bolletjestrui in Parijs zou eindigen. En wanneer zou er weer eens een Nederlander de etappe op die beroemde ‘Nederlandse berg’ winnen? Veel namen van renners maar ook van typische tradities, bekende bergetappes en gevaarlijke afdalingen die in het boek voorkomen zijn bekend. Hinault, Indurain, Lemond, Merkx, Alpe D’Huez etc. Dat maakt dit boek zoveel meer realistisch, het komt op papier tot leven. De Franse accenten zijn goed en consequent doorgevoerd en ook dat werkt mee.

Het gekkenhuis rondom dit wereldberoemde evenement wordt in dit boek opgeschrikt door een aantal dramatische wendingen, beginnend met de dood van Ryder. De sfeer is al meteen gezet en ook de personages worden sterk geprofileerd. Vooral Thilliez is, wellicht onbedoeld, een behoorlijk grappig karakter die geregeld een lach deed opkomen. Vooral zijn typische karaktertrekjes en zijn gemopper zijn grappig. Maar het verhaal is vooral ook intensief, je wordt haast zelf moe van die beklimmingen in die schrijnende hitte. Het boek is niet gruwelijk spannend maar wel is er die continue aanwezigheid van spanning. De combinatie van journalistiek en de Tour is gewoon erg slim gevonden en dus werkt deze formule prima waardoor het interessant is om te lezen. Sommige zaken, zoals een intensiever politieonderzoek of een meer gedetailleerde beschrijving van de fietsbeleving van de renners hadden wel wat meer aangezet mogen worden waardoor het spannender zou zijn geworden. De binding met de personages neemt dan ook meer toe. Maar dit alles neemt niet weg dat het een origineel verhaal betreft, vlot leest en goed in elkaar steekt.

De wisselende perspectieven en het feit dat iedere touretappe een hoofdstuk beslaat maakt het een overzichtelijk en fijn boek om te lezen. De prettige schrijfstijl en de actualiteit van het verhaal maakt ‘De laatste Tour’ tot een meer dan prettige leesbeleving. Een lekker geschreven debuut dat heerlijk leest als vakantieboek of als ontsnapping aan de livebeelden op tv. Het heeft in ieder geval verwachtingen geschapen voor een volgend boek van deze auteur.

3 dikke (gele trui)sterren

Patrice – Team De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: