dinsdag 26 juli 2016

'De verbeelding' – Harlan Coben


Genre: thriller
Uitgever: Boekerij
ISBN: 9789022565162
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 384
Uitgave: 1 juli 2016

Dank aan Uitgeverij De Boekerij voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Voormalig special forces-pilote Maya Calloway ziet tijdens haar werk iets onmogelijks. Op de nanny cam speelt haar tweejarige dochter Lily thuis met haar man Joe. Maar die is twee weken eerder bruut vermoord. Verbeeldt ze het zich? Ze zou het zo graag willen, maar het kan gewoon niet waar zijn.

Voor zijn nieuwste thriller ging Harlan Coben uit van de intrigerende vraag: kun je alles vertrouwen wat je met eigen ogen ziet, vooral als je dat wanhopig graag wilt? Voordat Maya de ongelooflijke waarheid aankan over haar man - en zichzelf - moet zij die vraag beantwoorden, door eindelijk de confrontatie aan te gaan met de geheimen en het bedrog uit haar eigen verleden.

Opgejaagd door haar militair verleden en verbijsterd door de gebeurtenissen die zich op dit moment in haar leven voltrekken moet Maya Calloway zich staande zien te houden. Niet alleen voor zichzelf maar vooral ook voor haar dochtertje Lily. Maya heeft in een korte tijd veel meegemaakt. Als oudgediende uit de Irak oorlog heeft ze haar rugzak al behoorlijk vol met emotionele bagage. Zo zelfs dat ze er dagelijks last van ondervindt. Toch heeft ze ook haar grote liefde ontmoet in Joe. Hij is een telg uit de rijke familie Burkett. Een familie met de nodige ellende achter zich en wellicht daardoor dat de familie nogal wat moeite had met Joe’s keuze voor Maya? Maar hij heeft doorgezet, ondanks dat is zij nooit écht geaccepteerd door haar schoonfamilie. Zelfs het personeel deed geen moeite haar tegemoet te komen. Maar Joe en Maya hadden elkaar in passie gevonden en hun geluk werd al snel bekroond met de geboorte van dochtertje Lily. Het leek allemaal zo mooi, tot die ene avond, dat ene telefoontje. Er voltrekt zich een nachtmerrie, recht voor Maya’s ogen. Ze kan het maar niet bevatten.

Het meest in het oog springende aspect in dit verhaal is de vraag ‘Is datgene wat je ziet iets dat je graag wilt zien of zie je het echt?’. ‘Kun je alles vertrouwen dat je met eigen ogen ziet?’ Een vraag die je de rillingen bezorgt want als je moet gaan twijfelen aan dat gegeven, waar kun je dan nog wel op vertrouwen?

Gevoed door paranoia, angst en wantrouwen is deze thriller ook nog eens doordrenkt met heel veel geheimzinnigheid. Niet alleen qua sfeer maar ook zeker door aanwezigheid van een groot aantal personages die dit gevoel alleen maar aanwakkeren, je hebt echt geen idee wie er nou wel of niet te vertrouwen is, bizar….. De onderlinge verhoudingen zijn meer dan verdacht en wazig. Van manipulatieve personages tot niet te doorgronden relaties. Niet alleen Maya heeft daar moeite mee om dat te bevatten.

Wat een enorm pluspunt van het verhaal is dat de personages Corey The Whistler, een klokkenluider, en agent Kierce in eerste instantie een totaal andere rol lijken te spelen maar dat blijkt heel anders in elkaar te steken. Integriteit en onverwachte steun kan Maya wel gebruiken nu de hele wereld zich tegen haar lijkt te keren, zelfs uit een totaal verrassende hoek. Als ze dan ook nog eens op een familiegeheim stuit van de Burketts is de grens bereikt. In volle spanning neemt Coben je mee met fascinerende personages en volop mysterie in dit meer dan boeiende verhaal. Zal het Maya lukken alles helder te krijgen? Kan het haar lukken om na alles haar leven weer op te pakken en de demonen van zich af te schudden?

“De dood achtervolgt je Maya”

Coben weet als geen ander dat gevoel heel lang en tergend vast te houden. Gevolg daarvan is dat je blijft lezen, het boek wegleggen is gewoon geen optie. Maar ja, dat is eigenlijk tot nu toe met al zijn boeken het geval. Dit is een ijzersterke standalone die echt gekenmerkt mag worden als pageturner van jewelste.

5 dikke sterren!

Patrice – Team De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: