woensdag 20 juli 2016

'Ik zie je' – Matthijs Kleyn


Genre: roman
Uitgever: Meulenhoff
ISBN: 9789029090520
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 288
Uitgave: mei 2016

Dank aan uitgeverij Meulenhoff voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar t.b.v. deze recensie.

Fender is een nostalgische jongen, begin dertig, die tegen beter weten in zijn eigen videotheek runt. Als Lisa op zijn pad komt, voelt hij zich voor het eerst sinds de breuk met zijn ex eindelijk weer tot leven komen. Lisa is prachtig maar ook ongrijpbaar; hun liefde puur maar stormachtig. Fender leeft voor films en het zoeken naar bewijs dat Elvis nog steeds leeft. Lisa wil alles uit het leven halen en doet dat met vrienden, muziek en drugs.
Hoe sterk kan liefde zijn als de ander steeds probeert te vluchten? Matthijs Kleyn overdondert de lezer met zijn intense roman over vluchten, vergeten en herinneren.

Sinds drie maanden is Fender van slag. Zijn relatie is voorbij, hij verdrinkt in zelfmedelijden, eet slecht en brengt vooral veel tijd door met zijn vriend Philip. Op het moment dat hij Lisa ontmoet weet hij het meteen: dit is zijn droomvrouw! Alles aan haar is verleidelijk, vooral dat ze ongrijpbaar lijkt werkt als een magneet op Fender. Ze weet zich heel subtiel maar met grote zekerheid een plek in zijn leven te veroveren en al snel voelt hij zich verloren zonder haar, incompleet. Maar de twee zijn verre van een ideale match, ze verschillen als dag en nacht. Fender is bang dat ze door hun verschillen het uiteindelijk niet gaan redden. Lisa heeft namelijk best wel uitgesproken meningen over bepaalde zaken die niet stroken met die van Fender. Maar dat niet alleen. Zo introvert hij is, zo extravert is Lisa. En dat geeft met momenten best moeilijke momenten. Hij vindt haar ondanks dat vooral erg spannend en kan zich een leven zonder haar niet meer voorstellen. Zijn leven is ineens zo anders, zo veel meer interessant. Maar er komt ook nog iets anders bij kijken, het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het is voor Fender nu dé tijd zichzelf en zijn toekomst onder ogen te komen om blijvend kansen te creëren deze verslavende liefdesrelatie vast te houden.

Fender is manager van een videotheek waar hij zijn fascinatie voor Elvis Presley een plekje heeft gegeven. Er is niets dat hij niet over hem weet, films, zijn muziek en alles over zijn leven. Hij deinst er dan ook niet voor terug een uitvoerig pleidooi te houden over het feit dat Elvis nog leeft, hij heeft er zelfs bewijs voor en blijft zoeken naar dé aanwijzing. Het vinden van gelijkgestemden is niet zo eenvoudig.

De overtuiging van Fender dat Elvis nog leeft is vaak erg komisch om te lezen, je zou het haast gaan geloven. Er zijn veel film-gerelateerde opmerkingen in het boek. Variërend van Rocky, Yentl en The Godfather tot The Sound of music. Fender heeft de neiging behoorlijk aan zichzelf te twijfelen, dat wordt door het gedrag van Lisa niet beter. Zij is zo anders dan hij, Fender kan zich niet eens voorstellen dat zij hem überhaupt ziet staan. Zijn onzekerheid is meteen ook de grootste troef in het verhaal.

Er zijn momenten die de film ‘Turks fruit’ oproepen qua herkenning. Of dat met de sfeer van de liefdesrelatie te maken heeft of met de manier waarop de twee geliefden met elkaar omgaan is niet precies te zeggen. De gedachte doemde meer dan eens op. De kern van het verhaal is dat ze niet zonder maar ook niet met elkaar kunnen leven. De vraag is dan ook naar welke kant de balans zal doorslaan. De aanloop naar het antwoord op die vraag is een mooi en ingrijpend verhaal geworden.

Fender cijfert zichzelf volledig weg en wil maar één ding en dat is Lisa gelukkig maken. En dat ten koste van zichzelf. Intussen blijft Lisa vooral vaag, laat zich alleen maar in haar fantasie meeslepen en houdt weinig rekening met Fender. Het enige dat Lisa doet is precies het tegenovergestelde van wat Fender van haar verwacht. Hierdoor weet hij dus niet waar hij aan toe is en dan is dat manische cirkeltje rond. De vraag is of de twee sterk genoeg zijn om elkaar écht te vinden en het leven te leiden zoals het is bedoeld: puur en oprecht in alle rust. Want dat is hetgeen ze beiden zoeken, elkaar en een toekomst.

Het boek is opgedeeld in drie delen waarin de vele strubbelingen, frustratie en (gebrek aan) vertrouwen centraal staan. Wat is onvoorwaardelijke liefde en wanneer heeft deze een kans van slagen? De soms ongeleide en onvoorspelbare acties zorgen dat het verhaal van hot naar her vliegt. Niet alleen het gedrag van de personages doet soms manisch aan maar ook de manier waarop het verhaal is opgezet. En dat is heel knap gedaan. Je krijgt er zo nu en dan zelf onrust van in je lijf. Het constant zoeken naar bevestiging, de onzekerheid, en verlatingsangst verhogen dat gevoel nog eens verder.

‘Ik zie je’ is een apart en melodramatisch verhaal dat met vlagen verwarrend en vertederend is. Het staat bol van emotie en de drang naar de ware liefde. Lisa en Fender zijn elkaars tegenpolen en toch ook weer niet. De magnetische werking is weergaloos mooi beschreven en dat maakt het verhaal tot een bijzondere ervaring. De schrijfstijl is bijzonder te noemen en het verveelt dan ook geen enkel moment. Je moet je aandacht bij het verhaal houden en liefhebber van dit soort verhalen zijn. Het is een keer totaal iets anders en dat is verfrissend.

4 sterren
Patrice – team De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: