woensdag 6 juli 2016

‘Iksbie, Koningin van de eskimodwergen’ - Clemi Teggelaar

 
Genre: kinderboek
Uitgever: aquaZZ & Ambilicious
ISBN: 9789491897696
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 118
Uitgave: juni 2016

Met dank aan Ambilicious voor het recensie exemplaar (e-boek).

Samenvatting van het verhaal
Het verhaal van de eskimodwergen wordt verteld aan de hand van een raamvertelling, een verhaal in een verhaal. De jongens Sil en Douwe vinden in een inham op het strand een oud voorwerp dat volgens hun moeder betrekking heeft op de zogenaamde eskimodwergen. Zij vertelt hen dan het verhaal over de eskimodwergen familie Bie, met koningin Iksbie aan het hoofd.

Deze eskimodwergen maken samen al jaren met de zeeleeuwen in de lente de oversteek van de Noordpool naar Noorwegen, om vervolgens in de herfst terug te keren. Het is de taak van koningin Iksbie om haar familieleden te beschermen tegen hun grote vijand, de eskimodwergentrollen. Tijdens hun reis naar Noorwegen zijn de Eskimodwergen uitgelaten en vrolijk. Het slaat om in angst als zij hun ergste vijand tegen komen: de eskimodwergtrollen, die met zeehonden reizen. Deze eskimodwergtrollen, de familie Bah, achtervolgen hen naar Noorwegen. In Noorwegen komt het tot een uiteindelijke confrontatie tussen de twee families.

Conclusie
Het verhaal is niet te eng beschreven en goed (voor)leesbaar voor kinderen. Ondanks het gevaar waarin de eskimodwergen zich op een gegeven moment bevinden, wordt de toon van het verhaal niet beangstigend. De schrijfster houdt het luchtig met de nodige humor.

De Bah-familie en de Bie-familie zijn het tegenovergestelde van elkaar, zowel in het doen en laten als in hoe ze er uit zien. De Bie-familie is zachtaardig, goed verzorgd en altijd vrolijk. Ze leven een plezierig leven. De Bah-familie daarentegen is oorlogszuchtig, onverzorgd en niets is goed. Het zijn boosaardige wezentjes. Het mooie is dat kinderen deze tegenstelling goed kunnen volgen via de namen van de personages. Zo heeft de koningin van de ene familie Iksbie en de andere Iksbah. Ook bij de andere personages is er steeds een –bie en een –bah familielid.

De verschillende personages worden met behulp van prachtige en beeldende illustraties aan de lezer voorgesteld. Je hebt, met de beschrijving van hun karakter, direct een goed beeld van hen. Verder sluiten de illustraties goed aan bij het verhaal. Kinderen kunnen, als zij voorgelezen worden, de illustraties bekijken en zich een voorstelling maken van wat er gebeurt.

Het verhaal zelf leest prettig door de zinslengte en het taalgebruik. De schrijfster weet goed de emoties weer te geven die de personages ervaren tijdens hun belevenissen. Thema's als samenwerking, goed versus kwaad, familiebanden, pesten, liefde, vriendschap, behulpzaam zijn en hoop komen aan bod. Ik heb één puntje van kritiek. Ik vond het jammer dat de verhaallijn van Iksbah zo kort is, de verandering in deze verhaallijn voelt te abrupt en onvoorzien aan.

Dit verhaal met koningin Iksbie is een afgerond verhaal, maar er blijft opening voor nieuwe avonturen. De moeder zegt na haar verhaal tegen haar jongens als zij nog een vraag hebben: “Dat vertel ik jullie de volgende keer”. Ik hoop dat er een vervolg gaat komen.
Het is een spannend en origineel verhaal met oog voor detail, een verhaal waar ik als volwassene zelf ook van genoten heb. Eskimodwergen zijn schattige wezentjes die je door hun doen en laten een glimlach op je gezicht brengen.

Ik geef het boek 4 sterren.

Jeanine Feunekes-Both – Recensent De Perfecte BurenGeen opmerkingen: