dinsdag 5 juli 2016

'Johan Cruijff in Barcelona' – De mythe van DE VERLOSSER – Edwin Winkels


Genre: non-fictie
Uitgever: Uitgeverij Brandt
ISBN: 978-94-92037-39-8 / NUR: 491
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 256
Uitgave: juni 2016

Met dank aan uitgeverij Brandt voor dit recensie exemplaar. 

Cover
De cover wordt volledig in beslag genomen door een vaantje van Barça, de grote voetbalclub uit Barcelona. In grote letters staat de titel vermeld: ‘Johan Cruijff in Barcelona’, met als onderschrift ‘De mythe van DE VERLOSSER’. De naam Johan Cruijff spreekt immer tot de verbeelding. De clubkleuren van Barça eveneens. Als voetbalfan vind ik dit een aantrekkelijke cover. Ik geef de cover een 8.

Samenvatting
In 1988 verhuisde Johan Cruijff naar Barcelona, omdat hij daar trainer van Barça werd. Hij bleef daar tot zijn overlijden in maart dit jaar wonen. Slechts enkele maanden na Johan Cruijff emigreerde de jonge journalist Edwin Winkels naar Barcelona om daar zijn journalistieke loopbaan voort te zetten. In de 28 jaren die volgden heeft Edwin Winkels de grote Johan Cruijff bij talloze gelegenheden van dichtbij meegemaakt en volgde hij het wel en wee van dit icoon. In 'Johan Cruijff in Barcelona – De mythe van DE VERLOSSER' neemt Edwin Winkels de lezer mee in zijn ervaringen met de legendarische nummer 14, vertelt anekdotes en neemt hij de persoon Cruijff onder de loep.

Conclusie
Een boek over het leven van een legendarische voetballer is op voorhand al iets om naar uit te kijken, ongeacht vanuit welk perspectief of welke ‘autoriteit’ dit gebeurt. Een beschouwing over zo’n markante persoonlijkheid, of het nu interpretatie is of feitelijk vastgesteld, blijft interessant. Johan Cruijff heeft altijd tot de verbeelding gesproken, dus daar lees ik graag over. Edwin Winkels heeft vanuit een journalistiek perspectief, gelardeerd met persoonlijke beschouwingen, zijn ontmoetingen en ervaringen met Johan Cruijff in Barcelona opgetekend. Hij geeft achtergronden bij verhalen die ooit de pers beheersten (zoals het zwembadincident bij het WK 1974), zoomt in op de relatie van Johan Cruijff met de pers en vertelt vooral over zijn persoonlijke ervaringen met Johan en hoe hij als persoon overkwam met al zijn (eigen)aardigheden. 

Edwin Winkels doet dit op een open, ongedwongen manier, wat het boek zeer prettig leesbaar maakt. Het boek is opgedeeld in korte hoofdstukken met prikkelende titels zoals ‘Vellenkip’, ‘Louis van Gaal’ en ‘Zakkenrollers’. Hoewel het boek snel en prettig wegleest, vond ik het bij vlagen wat rommelig en ‘van de hak op de tak’, alsof er niet veel aandacht is besteed aan de opbouw. Anekdotes werden voor mijn gevoel niet volledig uitgewerkt, of kwamen in latere hoofdstukken ineens weer terug, waardoor het bij vlagen wat haastig geschreven leek. 

Nu is momentum voor alles in het leven belangrijk voor het al dan niet hebben van succes en het zou dan ook begrijpelijk zijn als dit mee heeft gespeeld in het (versneld?) uitbrengen van dit boek. Johan Cruijff ligt immers nog vers in het geheugen. Het uitbrengen van twee boeken van dezelfde schrijver op nagenoeg hetzelfde moment lijkt een dergelijk besluit te onderstrepen. Wellicht dat hierdoor wat minder tijd was voor de opbouw van het boek. Desondanks is het een zeer aardig boek om te lezen, het is snel uit en de vele anekdotes en persoonlijke beschouwingen van Edwin Winkels toveren meer dan eens een glimlach op het gezicht of zorgen voor een brokje in de keel.

Beoordeling
Johan Cruijff was bijzonder als sportman en als mens. Onnavolgbaar en ongeëvenaard. Johan had over alles en iedereen een mening, maar, eerlijk is eerlijk, iedereen had ook een mening over hem. Een man die tegelijk verguisd en bewonderd kon worden en uitgenodigd en weggehoond. Hoewel we in Nederland al veel over Johan hebben kunnen lezen en veel van hem hebben gezien, heeft Edwin Winkels toch weer een ander kijkje achter de schermen gegeven van deze wereldvoetballer, trainer en betweter. Een prettig boek met leuke en mooie anekdotes, maar bij vlagen wat rommelig. 
Ik geef het boek 3 sterren.

Chester Gerritse - Recensent De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: