vrijdag 1 juli 2016

'Nachtvlinder' - Carina van Leeuwen


Genre: thriller  
Uitgever: A.W. Bruna
ISBN: 978 94 005 0712 8
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 320
Uitgave: 4 mei 2016

Met dank aan uitgeverij A.W. Bruna voor dit recensie exemplaar.

Carina van Leeuwen werkt als inspecteur/forensisch expert bij de Amsterdamse politie. Zij was betrokken bij de Schiedamse parkmoord en de vliegtuigramp in Tripoli. Sinds 2013 is ze bovendien regionaal coördinator vermiste personen en niet-geïdentificeerde doden voor de politie Amsterdam. In 2014 debuteerde zij met de thriller Vuurproef, het begin van een serie boeken onder de titel Unit Plaats Delict met als hoofdpersonage de forensische rechercheur Renee Spaan. Het verdienstelijke debuut werd gevolgd door een tweede deel met als titel Koud Spoor. Nachtvlinder is het derde deel. Carina van Leeuwen begint deze thriller met de introductie van drie verhaallijnen die ieder een eigen misdrijf bevatten en ieder misdrijf heeft een eigen invalshoek in het forensische onderzoek. De inkijkjes die Carina van Leeuwen in de forensische aspecten van het politiewerk geeft, zijn uitermate boeiend en nooit droog of saai.  Deze deskundige uiteenzettingen tref je zelden in thrillers aan en daarom zijn de boeken over Unit Plaats Delict uniek.

In een appartement aan het Bezuidenhout overlijdt de prostituee Martine van Tellingen na het gebruik van een fatale dosis witte heroïne. Zij werkte bij Four O’Clock, een chique nachtclub. Bemanningsleden van het vrachtschip Charlene, dat al acht maanden voor de rede van Scheveningen ligt, bergen het lichaam van een verdronken duiker. De man moet al langere tijd in het water hebben gelegen want er is van hem niet veel meer over.
In een bungalowpark in Kijkduinen vindt een gasexplosie plaats en de politie ontdekt tussen de smeulende resten het ernstig verbrande lichaam van een meer dode dan levende man. De politie vermoedt dat het gaat om een mislukte zelfmoord want op de telefoon van het slachtoffer wordt een afscheidsbericht gevonden. Forensische rechercheur Renee Spaan en haar collega’s onderzoeken deze drie schokkende gebeurtenissen.

De personages in het verhaal overtuigen. Renee is sympathiek, gevoelig, scherp, deskundig en overtuigd van het grote belang van haar werk. Een vrouw met het hart op de juiste plaats en soms eigengereid. Door een aantal onverwachte gebeurtenissen wordt zij gedwongen ingrijpende keuzes in haar persoonlijk leven te maken. 

Ook de bonkige Fries Meindert Wijbenga en Marinus Teselaar die onder de bijnaam Mook door het leven gaat omdat hij uit Amsterdam komt, spreken tot de verbeelding. Deze en andere politiemensen zijn direct betrokken bij een ander thema in het verhaal namelijk de reorganisatie bij de nationale politie. Een ingewikkeld veranderingsproces dat niet op bijval van iedereen kan rekenen.

Het verhaal is goed opgebouwd en kent een aantal verrassende plotwendingen. De drie verhaallijnen, het persoonlijke leven van Renee en de reorganisatie zijn goed met elkaar in balans en zo is er een evenwichtige en geloofwaardige thriller ontstaan. Het verhaal is niet spannend in de zin van “nagels bijten op het puntje van je stoel” maar wel heel erg boeiend en dat zorgt voor een prima leeservaring.

Carina van Leeuwen maakt met dit derde deel uit de serie Unit Plaats Delict indruk en laat zien dat de bijzondere plek die zij in de wereld van het spannende boek inneemt, volkomen verdiend is.
**** sterren

Joop Liefaard – Recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: