dinsdag 19 juli 2016

'Niet voor tere zieltjes 2' - Jeroen Guliker


Genre: columns & korte verhalen
Uitgever: Credo Uitgevers
ISBN: 9789081761345
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 215
Uitgave: juli 2016 


Onder de titel “Niet voor tere zieltjes” verscheen in 2015 een fraaie bundel met columns en korte verhalen van Jeroen Guliker. In 215 bladzijden op klein formaat schreef hij in razende vaart over de meest uiteenlopende onderwerpen, altijd kritisch, altijd scherp en altijd met onderkoelde humor. Venijnig en fors aangezet taalgebruik schuwde de schrijver geenszins.

“Niet voor tere zieltjes 2” verscheen recentelijk en is een waardige opvolger van het eerste deel.
Het boek bevat in wederom (toevallig?) 215 bladzijden 29 uitgedijde columns die veelal het formaat van een kort verhaal hebben. Daarin neemt Guliker op niet mis te verstane messcherpe wijze alles en iedereen de maat. De meest diverse onderwerpen passeren de revue.
DWDD, Facebook, Dries Roelvink, Sylvana Simons, Wassila Hachchi, een bijzonder lemma uit Wikipedia, Nico Dijkshoorn en andere onderwerpen van velerlei aard worden op de korrel genomen. Tussen alle ironie en licht sarcasme staat onder de titel “Waanzin” een indrukwekkende serieuze column over de vreselijke aanslag in Parijs.

Guliker bezigt een ongekende snelheid in zijn stukken, en tóch zijn ze steeds gemakkelijk te volgen. Dat komt doordat zijn taalgebruik zeer toegankelijk en samenhangend is. Het is hier en daar wel op het randje. Maar het hangt er uiteraard van af welke norm de lezer aanlegt. Voorop staat dat ironie bij de schrijver de boventoon voert, en dan moet je wat kunnen hebben.

Het is waarlijk continu genieten bij Guliker. Hij maakt de al bekende flaptekst volledig waar:

“Als je geen moeite hebt met keiharde zelfspot, venijnig cynisme en humor op het randje, zal dit boek je van een bescheiden glimlach via voorzichtig gegrinnik naar een bulderende schaterlach voeren.”

Het boekje is uitermate geschikt om de gedachten eens flink te verzetten. Het is ook voor minder harde zieltjes amusement van de bovenste plank.

“Niet voor tere zieltjes 2” krijgt vanwege de messcherpe analyses en het wederom weergaloze supersnelle en vlekkeloze taalgebruik van Guliker (net als deel 1) vijf sterren !

Ten zeerste aanbevolen. Voor zover bekend is het uitsluitend via de site van de schrijver te koop onder de naam Credo Uitgevers.

Charles Kuijpers - recensent De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: