maandag 11 juli 2016

'Scoop!' Iris Houx

 
Genre: roman
Uitgever: The House of Books
ISBN: 978-90-443-4969-6
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 447
Uitgave: juni 2016


Hartelijk dank aan de uitgever The House of Books voor het beschikbaar stellen van dit recensieboek!

Esmée Evers verhuist naar de grote stad, waar ze een baan krijgt als redactiechef. Althans, dat vertelt ze haar vriendinnen – in werkelijkheid is ze redactie-assistente. Haar leugentje is lastig vol te houden als een van haar vriendinnen haar bazin wordt bij hetzelfde magazine. Wanneer een bekende tv-ster noodgedwongen moet onderduiken, krijgt Esmée de kans zichzelf te bewijzen. Ze bedenkt een plan dat niet alleen de media op zijn kop zet, maar ook haar eigen carrière, vriendschappen en relatie…

Cover
De cover is vrij simpel voor zo’n ‘grappig’ boek. Althans zo beweert het citaat wat op de voorkant prijkt ‘Een onweerstaanbaar grappige roman over liefde en zelfvertrouwen’. Door de roze kleur wordt het vermoeden gewekt dat het om een vrouwenroman gaat. De titel staat prominent gedrukt op de cover en de rug van het boek. Het totaalbeeld is niet erg overtuigend. Een 6 voor deze cover.

Samenvatting van het verhaal
Hoofdpersoon Esmée Evers is geboren en getogen in het kleinste gehucht van Noord-Brabant Avier Achterbeek. Na haar middelbare schoolopleiding verhuist ze naar de grote stad om te studeren. Daar leert ze haar snobistische studievriendinnen Jasmijn, Dominique en Mei-Lan kennen. Hele andere types dan haar beste jeugdvriendin Andrea. Andrea is het dorpse leven trouw gebleven en studeert diergeneeskunde.

Na haar studie krijgt Esmée een baan als redactie-assistente bij het glamourgossipglossy Go Glam! van Moo Moo Media. Bij haar aanstelling is mondeling toegezegd dat ze door kan groeien naar de functie van redactiechef zodra het contract van de interimmanager Valerie is afgelopen.
Voor haar studievriendinnen verzwijgt ze dat ze maar een assistente is en waant zich al in de managementfunctie. Totdat Jasmijn tijdens hun wekelijkse vriendinnenavondje vertelt dat ze is aangenomen als redactiechef bij Moo Moo Media. Notabene als haar bazin! Esmée wringt zich in allerlei bochten om haar geheim zo lang mogelijk voor zich te houden wat tot allerlei doldwaze situaties leidt. Haar arrogante vriend Hugo, een stereotypische makelaar bij Ontroerend Goed kan haar daarbij niet bij helpen en ontvlucht steeds vaker zijn afspraken met Esmée. Andrea daarentegen blijft de rots in de branding voor Esmée en staat haar bij met haar rake Engelse quotes.

Als het Esmée allemaal teveel wordt introduceert Andrea haar bij het vrijwilligerscomité van Avier Achterbeek om een groots dorpsevenement mee op te zetten. Tot overmaat van ramp loopt ze daar haar oude jeugdidool Rik van de Akker tegen het lijf. Rik zag haar toentertijd helemaal niet staan. Een trauma heeft Esméé eraan overgehouden doordat Rik haar op een schoolfeest in het bijzijn van alle leerlingen voor schut zette.
De situatie wordt nog hachelijker wanneer Esmée achter een groot geheim komt van realitysoapster Kiona Laseur die op het punt staat te trouwen met de bekendste Nederlandse rapper Jay-Nay. In een kort tijdsbestek neemt het leven van Esmée een hele andere wending.

Conclusie
Scoop! is de debuutroman van de Brabantse Iris Houx. Iris heeft o.a. korte verhalen en columns gepubliceerd in Dagblad Metro, TPO Magazine, Viva en Esta, won diverse schrijfwedstrijden en is de vaste columniste van Chicklit.nl.

Iris heeft een verrassende aangename humoristische schrijfstijl. Scoop! leest vlot weg van begin tot het einde. Dat is een uitermate knappe prestatie voor deze best wel dikke ‘pil’. De ene na de andere hilarische situatie volgt elkaar in rap tempo op waardoor de lezer snel verder wil lezen.

Hoofdpersoon Esmée is gewoon grappig. Ze onderneemt acties die je tenenkrommend volgt. Dat vindt ze overigens ook van zichzelf en regelmatig aan haar tenen denkt om heikele momenten op te doen lossen als sneeuw voor de zon. Wat haar uiteraard niet lukt en haar nog dieper in de ellende trekt. Toch weet ze het tij te keren door haar intelligentie, naïviteit en spontaniteit. Je gaat gewoon van haar houden. De andere personages zijn goed omschreven en je kunt je een goed beeld van de verschillende typetjes vormen. Met uitzondering van haar jeugdidool Rik. Zijn achtergronden en daden in het verleden blijven wat vaag in het verhaal.  

Het boek staat bol van de grappen en grollen wat een enkele keer als melig kan worden bestempeld. Zoals het moment dat Esmée op haar eerste werkdag wordt rondgestuurd met een collectebus voor de ziekte van Rupke en de flauwe mop over de dove man met de sigaren/fanfare, in dit verhaal omgeturnd naar salade/midzomerparade (voor degenen die het niet kennen laat ik hierbij de antwoorden achterwege).

De plot is niet bijster verrassend. Je leert Esmée zo goed kennen in het boek als ware ze je beste vriendin, dat je haar kunt gaan voorspellen. Toch doet het niet af aan het complete plaatje. Het is een mooie, vertederende afsluiting.

Voor de liefhebbers van Bridget Jones en De duivel draagt Prada is Scoop! een echte aanrader. Een echte feelgood vrouwenroman! Vier dik verdiende sterren****.


Hilde van den Bosch - Recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: