vrijdag 12 augustus 2016

‘Ann Sophia – Noblesse oblige’ van Lucia Douwes DekkerGenre: roman

Uitgever: NAU uitgeverij
ISBN: 978-94-91535-54-3
Uitvoering: paperback met flap
Aantal pagina’s: 320
Verschijningsdatum: juli 2016

Dank aan NAU Uitgeverij voor de recensie-exemplaren.

Lezers: Silke Wimme, Dayenne Geluk-Wamsteeker en Nancy De Brucker (Team DPB) - 

Groepsrecensie door Nancy De Brucker (DPB)Over de auteur

Lucia Douwes Dekkers achtergrond als auteur: geboren in Nederland en opgegroeid in Maleisië, als twintiger wonende in Peru, en daarna een bedrijfje te hebben gehad in Spanje, en daarnaast ook nog eens vele reizen gemaakt te hebben, sprak mij enorm aan. Gezien reizen een passie van mij is. Ik had dan ook verwacht dat dit boek me mee zou nemen op reis naar de blitse bestemmingen aan de Middellandse Zee (Cannes, Nice, …), maar het bracht me verder dan dit, het bracht mij op een reis in de wereld van de adel, en nouveau riche.

Korte Inhoud

Na haar vaders mededeling dat het kapitaal in de familiebank door verkeerde investeringen is verdampt, moet Ann Sophia Bentinck van Voorst tot haar grote frustratie in haar eigen levensonderhoud voorzien. Ze vindt een baan in een wereldvermaard hotel in Amsterdam, waar ze dagelijks geconfronteerd wordt met de blasée houding van gefortuneerde gasten. Haar puissant rijke vrienden nemen haar ‘werk’ nauwelijks serieus en haar ouders vertrekken naar Amerika. Ann Sophia’s bevoorrechte en zorgeloze leven waarin geld nooit een rol speelde, is plotsklaps veranderd. Via zijn adviseur vraagt een zakenmiljonair Anns hulp om zijn familie te fêteren op een waar jetsetleven in de Mediterranée. Voor iedereen aan boord van het luxejacht de Mabruk III betekent de reis een confrontatie met bestaande zekerheden, niet alleen voor deze familieleden en de internationale crew. Ann Sophia’s adellijke opvoeding botst met die van de nouveau riche, met haar nieuwe liefdes en met de essentie voor het vinden van geluk.


´Drie essentiële zaken voor geluk in dit leven zijn:

iets te doen te hebben, iets om van te houden, en iets om voor te hopen´Cover

Silke; De cover van het boek, straalt ‘chique’–heid uit, het is eenvoudig blauw, met een paar franjes rond de titel. Deze franjes doen direct denken aan een naambord in een of ander kasteel, landhuis, of een villa van een vooraanstaande familie. Wat goed past bij de inhoud van het boek. Wat ik ook héél leuk vind aan de cover, zijn de twee flapjes. Waar men anders wat extra info vindt over de auteur of een korte inhoud van het verhaal, staan nu citaten. Deze citaten zijn erg passend bij het verhaal en geven het dat tikkeltje meer en lichten ook een tipje van de sluier over de inhoud van het boek. Dus voor mij heeft de cover een dikke verdiende en vette 10 verdiend.

Dayenne; De blauwwitte cover van het boek straalt klasse uit en past goed bij het rijke adellijke leven dat Anne gewend was. Mooi gekozen en passend bij het verhaal. Ik geef de cover 4 sterren


Nancy; Een prachtige cover met een witte tint bovenaan en onderaan een lichtblauwe. De ganse cover is in een prachtige barokstijl afgebeeld. De titel staat bovenaan in een donkere blauwe tint en de naam van de auteur staat onderaan in het wit. Het straalt een soort van eenvoud uit maar wel heel sierlijk. Ik geef deze cover een 8.Samenvatting van het verhaal

Silke; Ann-Sophia Bentinck Van Voorst, nakomelinge van een adellijk geslacht, moet plots in haar eigen levensonderhoud voorzien. Haar vader heeft namelijk het familiekapitaal verspeeld en ze moet voor het eerst op eigen benen staan en ‘werken’.

Dayenne; Ann Sophia Bentinck van Voorst komt uit een rijk adellijk geslacht. Haar familie is eigenaar van een grote beleggingsbank en Ann Sophia heeft als droom uiteindelijk aan de slag te gaan bij deze bank. Ze heeft een dure opleiding genoten en geniet van het rijke leven met haar vrienden. Totdat haar vader duidelijk maakt dat de zaken niet goed gaan en dat ze haar eigen geld moet gaan verdienen.

Nancy; Ann Sophia Bentinck van Voorst is een telg uit een oud adellijk geslacht. Zij is opgevoed met waarden en normen. Heeft een hoge opleiding gehad in het buitenland in de hoop dat zij in de beleggingsinstelling van haar vader hem kan opvolgen.

Silke; Ze vindt een job in een Amsterdams hotel, waarvoor ze eigenlijk overgekwalificeerd is. Hier wordt ze dan ook geconfronteerd met de nouveau riche – gasten, haar vrienden die het niet serieus nemen dat ze nu ‘werkt’ en het feit dat ze eindelijk zelf moet zien rond te komen met een karig loontje.

Dayenne; Ann Sophia gaat onder de naam Anne van Voorst aan de slag in het Amstel Hotel, waar ze wordt geconfronteerd met de decadente houding van gefortuneerde gasten, en betrekt een kamer in Amsterdam. Het valt haar niet mee om hard te moeten werken en op haar uitgaven te letten, terwijl haar vrienden genieten van een zorgeloos bestaan.

Nancy; Maar een tijd geleden vertelde hij haar dat het niet goed ging en dat ze nu een baantje moest zoeken en in haar eigen onderhoud moet voorzien. Dus nu werkt in het prestigieuze Amstel Hotel in Amsterdam als assistent-manager.
Het leven dat ze nu moet leiden stoort haar enorm. Haar werk dat erin bestaat problemen op te lossen en anderen te plezieren stuit haar enorm tegen de borst. Haar vorig leven was als in rook opgegaan en ze had nooit gedacht dat ze nu zo een bestaan zou hebben. Ze was er totaal niet op voorbereid geweest.


Silke; Bovendien vertrekken net dan haar ouders naar haar zus in Amerika waardoor ze er helemaal alleen voor staat. Arie, een zakenman die rijk is geworden met het uitbouwen van een supermarkt keten, wil zijn familie meenemen op een boottrip langs de Middellandse Zee om hen het jetset leven te laten leren kennen. Hij en zijn vrouw hebben gans hun leven gewerkt, en hebben nu het geld om als de ‘’rijken’’ van Europa te leven.

Nancy; Tussen haar werk door ontmoet ze nog haar vrienden onder wie haar hartsvriendin Cathie. Zij is het levende voorbeeld van noblesse oblige al is ze niet van adel. Anne, zoals haar roepnaam is, benijdt haar enorm, Cathie heeft ook geen enkel idee wat Anne nu moet doorstaan. Schaamte weerhoudt Anne haar te vertellen hoe de vork in de steel zit, dat ze nu elke eurocent goed kan gebruiken.

Dayenne; Op een dag krijgt Anne het aanbod van zakenmiljonair Arie van Wateringen om een reis te organiseren om zijn familie mee te nemen in het jetsetleven van de Mediterranée. Ze gaat op het aanbod in en organiseert een stijlvolle en chique bootreis voor de familie Van Wateringen op de Mabruk III, een groot jacht, van alle gemakken voorzien.

Nancy; En dan op een dag krijgt ze een voorstel van dhr. Arie Van Wateringen. Hij heeft zojuist zijn supermarktketen verkocht en zit nu goed in het geld. Hij wil dat Anne zijn persoonlijke assistente wordt. Hij heeft haar een beetje gecheckt en weet precies welk vlees hij in de kuip heeft. Arie zelf is een gewone middenstander die niets van de nouveau riche afweet. Zijn vrouw Ilona wil op vakantie gaan naar alle oorden waar voornamelijk de nieuwe rijken zich bevinden zoals Nice, Monaco etc.


Anne is in eerste instantie echt niet van plan om zijn aanbod aan te nemen maar als ze zelf in geldnood komt te zitten heeft ze een plan. Ze aanvaardt zijn aanbod en moet voor de familie een vakantie in elkaar steken en dit voor zes weken. Uiteindelijk vind ze een schip “Mabruk III’. Heel chique ingericht en met bemanning die te allen tijde beschikbaar staat voor hen. Een heel contrast met wat de familie maar gewoon is.


Silke; Zij zijn dit leven echter niet gewoon, en Arie huurt Anne (Ann-Sophia) in als zijn persoonlijke assistente om zijn familie het naar wens te maken tijdens deze trip. Het wordt een trip vol confrontaties. Annes adellijke opvoeding, naast deze van Arie en zijn familie, de nouveau riche. Maar ook met het bootpersoneel en zelfs een openbloeiende nieuwe liefde. Geleidelijk aan gaan Annes ogen open en wordt dit een leerzame trip voor haar. Hier is het voor mij heel moeilijk nu om geen spoilers prijs te geven dus zal ik niet verder over de inhoud uitweiden…

Nancy; Het is voor de familie een leuke vakantie maar voor Anne is het keihard werken want altijd steekt er wel een probleem de kop op. De familie Van Wateringen bestaat uit eenvoudige mensen en Anne moet meer dan alleen haar best doen om het iedereen zo aangenaam mogelijk te maken. Alsof dat nog niet genoeg is krijgt ze ook nog af te rekenen met andere problemen. Hoe loopt deze vakantie af voor de familie Van Wateringen maar vooral voor Anne? En wat staat haar te wachten eens de vakantie is afgelopen?


Conclusie

Silke; Het boek bestaat uit 3 grote hoofdstukken, telkens opgedeeld in kleinere deeltjes. Hierdoor leest het boek heel vlotjes. Wat ik heel leuk vond waren de citaten aan het begin van elk hoofdstuk. Deze pasten heel goed bij de inhoud van de hoofdstukken, en het verwees ook naar de boodschap die de auteur in deze hoofdstukken wil meegeven. De kleinere hoofdstukken hadden ook een titel die soms ook heel goed gevonden was, en die zeker ook bij de verschillende hoofdstukjes paste.

Dayenne; In het boek neemt de schrijfster je mee naar mooie kustplaatsen aan de Middellandse Zee. Je ervaart het rijke leven dat wordt geschetst door de schrijfster, wanneer de familie mondaine havensteden als Nice en Cannes aandoet. Verder bezoeken ze romantische eilanden als Ibiza, Mallorca en Corsica. Het verhaal is beeldend geschreven, waardoor je als lezer even op vakantie bent in de Mediterranée.

Nancy; Dit boek bestaat uit drie delen: in het eerste deel beschrijft de auteur hoe Annes leventje is geworden en het voorstel dat ze van Arie Van Wateringen krijgt. Deel twee begint op het eiland Mallorca waar de familie aankomt en waaruit ze vertrekken naar de andere eilanden in de Middellandse Zee en wat Annes taken zijn en hoe ze hier mee omgaat. Deel drie is de nasleep van het verhaal.

Silke; Men ziet de personages groeien en sterker worden. Ann-Sophie groeit uit van iemand die alles steeds in haar schoot geworpen kreeg en nooit een vinger moest uitsteken naar een harde werker met een warme persoonlijkheid (die ook wel van aanpakken weet).

David, de neef van Arie, die ik eerst een beetje een macho nerd vond, groeide uit tot een zeer aangenaam personage. Maar ook Arie en zijn vrouw Ilona, die in het begin wat boers overkwamen, bleken hardwerkende mensen met hun hart op de juiste plek te zijn.

Dayenne; Het boek wordt voornamelijk verteld vanuit Anne, waardoor je als lezer helemaal met haar mee kan leven. Anne moet wennen aan de levenswijze van de nouveau riche, die botst met haar adellijke opvoeding.


Nancy; Wat een heerlijk boek om te lezen! Lucia heeft een vlotte schrijfstijl en weet dingen heel mooi te verwoorden. Ze vertelt hoe Anne haar best moet doen om de familie te entertainen. Gelukkig heeft Anne al veel van de wereld gezien en ze gebruikt deze tool dan ook in haar voordeel. Prachtige sfeerbeelden ook van de plaatsen die ze aandoen tijdens hun reis door de Middellandse Zee. Je waant je met momenten zelf op het bovendek en aanschouwt alles. De reis is een aaneenschakeling van wendingen, van amusement, spanningen en geheimen.


Niet alleen is Lucia op de hoogte van de plaatsen die ze aandoen, maar zij geeft ook een uitgebreid beeld hoe het eraan toegaat op zo’n jacht. Vaarplannen die moeten gemaakt worden, havens die geboekt moeten worden en nog veel meer.

Silke; Heel leuk aan het boek is dus dat je personages ziet groeien, en dat je ze ook steeds beter leert kennen. En de manier waarop de auteur je wegwijs maakt in de wereld van de ‘’rijke’’ brengt je op een aparte en leuke reis. Het verhaal boeit van de eerste pagina. Je wil steeds meer weten over dat ‘’rijke’’ wereldje, en de verschillen tussen de oude adel en de nouveau riche.

Ik vond het leuk en soms grappig hoe hiermee werd omgegaan. Dan is er nog het verhaal van Ann-Sophia natuurlijk, waar je steeds meer over wil weten, en gebeten blijft om te lezen.

Dayenne; Toch sluit ze langzaam de familie Van Wateringen in haar hart en wil ze hen een geweldige vakantie bezorgen. Lucia Douwes-Dekker geeft de lezer door dit verhaal mee dat je je niet altijd moet laten leiden door een eerste indruk van iemand, maar dat je iedereen een kans moet geven. Een mooie levensles voor de lezer.

Nancy; Er zijn verhaallijnen in dit boek verweven met nog bijpersonages, en die alle een rol van betekenis hebben. Ik ga hier verder niet op in om geen mogelijke spoilers weg te geven.


Ik moest ook wel meerdere malen glimlachen als ze de familie Van Wateringen beschrijft: schatrijk nu, maar als ze dan aankomen bij het schip lijkt het wel of de familie Flodder arriveert qua kledij. Niet dat dit denigrerend is maar voor Anne is er heel wat werk te verrichten waar het hen aan etiquette en styling ontbreekt. Met Aries woordgebruik heb ik ook dikwijls moeten lachen zoals ‘stoewaardes’ en plaatsen als ‘Nies’ en ‘Koorsieka’. Dit heeft de auteur ook heel goed weergegeven wat het klassenverschil is.


Dit boek is niet alleen een roman maar de bikkelharde waarheid als het op geld aankomt. Hoe sommige rijken een levensstijl hebben en zich zorgen maken om nutteloze dingen, dingen waar ze zich eigenlijk geen zorgen over zouden moeten maken; Ann leert nu de beiden kanten van de medaille kennen en weet heel goed wat het is om te moeten voorzien in je eigen onderhoud i.p.v. dat je papa een hele dure handtas of horloge koopt om je te troosten. Ze ergert er zich zelf aan nu!

Silke; De schrijfstijl van Lucia laat je ook niet los, ze gebruikt voor dit boek ‘dure’ woorden, woorden waarvoor er gewone varianten bestaan, maar in het kader van het boek, zal ze haar taalgebruik aanpassen naar hoe iemand van de adel iets zou noemen. En zoals eerder vermeld, de citaten die ze gebruikt zijn heel passend bij het verhaal.

Nancy; Je hebt ook als het ware een beetje te doen met Anne, een rijkeluiskindje dat nu voor anderen moet werken en zich ook met momenten heel eenzaam voelt. Lucia heeft een sterk personage neergezet met Anne. Een meid van 24 die talentvol, slim en heel vindingrijk is.
Heerlijk ook om nieuwe woorden te lezen en te kennen zoals ‘grootgrutter’ en ‘hutjemutje’. Ik geniet altijd als ik echt zo van die typische Nederlandse woorden tegenkom die ik als Vlaamse niet ken.


Het is niet alleen een zoetsappige roman maar eentje met een klein thrillergehalte dat er best mag wezen. En laten we vooral ook niet vergeten dat dit een verhaal is met meerdere boodschappen.


En dan de plot: die had ik totaal niet zien aankomen. Geweldig in elkaar geknutseld en eentje waar je van moet bijkomen nadat je het boek dichtslaat. Het zet je zelfs aan het denken dat je met alles tevreden moet zijn in het leven hoe arm of hoe welgesteld je ook bent. Geld maakt niet alles goed en dat heeft Lucia heel duidelijk meegegeven als je het boek echt wilt begrijpen. En dat niet alleen, ga niet altijd af op het uiterlijk van de mensen. Je weet nooit wat er in een mens schuilt. En niets is wat het lijkt!

Slotsom
Silke; Ik zou dit boek zeker aan iedereen aanraden. Het bevat namelijk zoveel elementen dat het vast en zeker heel veel mensen zal kunnen boeien, het is soms grappig, romantisch, beschrijvend, cultureel, spannend, …
Ben zelfs al nieuwsgierig naar andere boeken van deze schrijfster.
Dus ook een dikke vette 5* voor mij.

Dayenne; Het boek leest vlot weg, bevat rake typeringen en een vleugje humor waardoor Ann Sophia een heerlijke roman is om te lezen. De plot is verrassend waardoor het geen voorspelbaar romantisch verhaal is, maar een roman met een diepere laag. Ik geef dit boek 4 sterren


Nancy; Pas op het einde komt de betekenis van ‘Noblesse Oblige’ echt tot uiting. Het heeft mij in ieder geval echt aangegrepen. Het laat je stil staan bij de betekenis van het leven en hoe je hiermee omgaat. Je bent het niet alleen om je ‘stand’ verplicht maar ook voor de mensheid. En voor deze en andere redenen is dit boek zijn 5 sterren waard!

We zijn het unaniem eens: dit boek is een pareltje!!
Geen opmerkingen: